Egyéb>oknyom

Csak dekoratív pultoslányokat várnak dolgozni egy szegedi kocsmába

A szegedi Bohém Tanya nevű kocsmában kizárólag 25 év alatti, dekoratív pályakezdő lány pultost keresnek. Azt, hogy valaki dekoratív és pályakezdő, fényképes önéletrajzzal is igazolnia kell jelentkezéskor.

A fenti álláshirdetést a hely Facebook oldalán lehetett olvasni. Az álláshirdetés azért problematikus, mert a munkakör betöltéséhez a hirdető által meghatározott feltételek (25 év alatti, dekoratív lány) szükségtelenek. Az elvégzendő munka jellege egyáltalán nem indokolja, hogy ezeket a tulajdonságokat ki kelljen kötni az álláshirdetésben, így az egyértelműen diszkriminatív és szexista.

Ebben az esetben azért beszélünk diszkriminációról, mert a kocsma nem mérlegelte azt, hogy az álláskört más is betölthetné, és azért szexista, mert csak fiatal, csinos lányokat szeretne alkalmazni. A meghirdetett munkakörben nem csak az említett feltételeknek megfelelő emberek tudnak dolgozni. Az álláshirdetés viszont a megadott követelményekkel feltételezi, hogy a fiatal és csinos pultoslányok jobb hatással lehetnek a forgalomra. Ezzel árucikké válnak a fogyasztók, jórészt férfiak felé, amihez a kocsma is asszisztál. A dekoratív lányokat csak a nagyobb fogyasztás reményében akarják alkalmazni.

Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény tiltja, hogy egy személyt neme, életkora, bőrszíne, egészségi állapota, szexuális irányultsága vagy bármilyen más tulajdonsága miatt kedvezőtlen elbánás, megkülönböztetés érjen. A vizsgált esetben viszont számos ponton jogszabályellenesek a fenti álláshirdetésben megfogalmazott felvételi feltételek. Tehát jogilag is büntetendő az, hogy csak lányokat, csak 25 év alattiakat és, hogy csak dekoratív kinézetűeket keresnek.

Civil szervezetek perelhetnek

A álláshirdetés problémás pontjaira egyetlen kommentelő tért ki elítélően, aki a komment szerint az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) is fordult az ügyben: kommentA kommentelőt megkérdeztük, és valóban bejelentést tett az EBH-nál a “vendéglátóhely szexista foglalkoztatáspolitikája miatt.” Az álláshirdetés ugyanis szerinte sérti a nemek közötti egyenlőség munkajogi alapelvét, továbbá az általa megszabott dekoratív külső nem áll összefüggésben a betöltendő munkakörrel.

Az EBH válasza a kérelemre az volt, hogy a hatóságnak csak akkor van eljárási joga az ilyen diszkriminatív esetekben, ha a diszkrimináció elleni törvény által védett tulajdonságokon (ez esetben a nem, életkor, külső) alapuló jogsérelmet szenvedett fél kérelmezi azt, tehát ez esetben a kommentelőnek nem volt indítványozási joga. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy ha “az egyenlő bánásmód követelményének megsértése vagy annak közvetlen veszélye olyan tulajdonságon alapult, amely az egyes ember személyiségének lényeges vonása (nem, életkor), és a jogsértés vagy annak közvetlen veszélye személyek pontosan meg nem határozható, nagyobb csoportját érinti – tehát konkrét személyes sérelem hiányában is – civil és érdekképviseleti szervezet is indíthat eljárást a hatóság előtt.” 

Szociális szövetkezeti kocsma

A Bohém Tanya ráadásul szociális szövetkezeti formában van bejegyezve, amely olyan speciális szövetkezeti forma, melynek célja jogszabály szerint a hátrányos helyzetben lévő tagjai szociális helyzetének a támogatása és foglalkoztatásuk elősegítése.

A szociális szövetkezeti formában történő működéssel olyan jelentős adózásbeli kedvezmények is járnak, mint az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alóli mentesség a tagi munkavégzés kezdetétől számított egy évben. Ezt követően és ezen felül is további engedmények is járnak a szövetkezet számára a szociális cél kielégítését megkönnyítve. A Bohém Tanya esetében nem teljesen világos, hogy mi az a speciális szociális cél, amely érdekében szövetkezeti formába tömörültek, vagy kik azok a tagok, akiknek foglalkoztatását, helyzetét karitatív módon szeretné javítani. Ezt meg is kérdeztük az ügyvezető elnöktől, aki azt mondta, hogy azért jegyezték be így a helyet “mert így látták jónak.” Továbbá azt is elmondta, hogy sok fiatalnak akarnak munkát biztosítani.

A cég működésével kapcsolatban további problémaként merül fel, hogy annak vezető tisztségviselőjének, egészen pontosan ügyvezető elnökének (Czeizel Ádám) a barátnője, valamint testvérének (Czeizel Máténak, aki a PivoVár ügyvezetője) a barátnője ülhet a felügyelőbizottságban. Legalábbis a Facebookon fellelhető kapcsolati státuszok arra utalnak, hogy az ügyvezető és testvére párkapcsolatban állnak két olyan személlyel, akiknek a neve pontosan megegyezik a Céginfo.hu adataiban feltüntetett két felügyelőbizottsági tag nevével. A felügyelőbizottság tagjainak a törvények szerint viszont függetlennek kell lenniük a cég vezetőitől. A párkapcsolati státuszt az ügyvezető a telefonban tagadta.

Következetes szexizmus

Kis kutatással azt találtuk, hogy a Bohém Tanya ügyvezető igazgatója Czeizel Ádám testvérével, Czeizel Mátéval a Pivo Vár nevű helyet is vezeti, ahová szintén dekoratív női pultosokat keresnek az igaziallasok.hu álláskereső portálon keresztül, ugyanazokkal a feltételekkel. Az üzletpolitikájukat tehát nem a Bohém Tanyánál találták ki és alkalmazták először. Untitled5 - CopyUntitled6Gyakran rendezik az egyetemi és kari hallgatói önkormányzatok is rendezvényeiket a kocsma helyszínén és népszerűsítik is azt különböző egyetemi felületeken. A kérdésünk az volt, hogy hogyan viszonyulnak egy olyan helyhez, ahol nyíltan szexista álláshirdetéssel vesznek fel munkaerőt, és mennyire szeretnék az egyetemi önkormányzati közpénzeket ennek tudatában itt elkölteni, ezzel is támogatva a diszkriminatív magatartást. A kérdésünket, felvetésünket sem a szegedi EHÖK, sem a helyet az egyik legaktívabban reklámozó TTIK-HÖK nem kommentálta.

Lehotai Orsolya

A cégadatok kutatásában a Céginfo.hu-t használtuk.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás