adatigénylés

Eltűntek a gagyi oktatóvideók, miután rákérdeztünk, mennyibe kerültek

 

Gagyi oktatóvideók kerültek fel a YouTube-ra az OFI neve alatt, az intézet azonban tagadja, hogy hozzájuk tartozik a csatorna. Aztán a videók egyszercsak eltűntek.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Karácsony előtt járta be a magyar sajtót, hogy az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet röviden OFI neve alatt több, minősíthetetlen oktatóvideó is felkerült a YouTube-ra. Ezekben néhány, feltehetően középiskolás sztoikus nyugalommal öntögeti a vegyszereket és rajzolgat a táblára hosszú perceken keresztül, miközben egy idősebb férfi narrálja, hogy éppen mit látunk.

Egy ilyen videótól nyilván nem várjuk el, hogy tüzeskarikán átugrálva magyarázzák el az anionokat, de a videó mégis röhejesre sikerült: a narrátor feltehetően egy vágási hiba miatt elárulja, hogy ő bizony hülye ehhez az egészhez, meg különben is, legalább feliratoznák a videót.

A probléma ott van, hogyha ez a csatorna valóban az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet hivatalos felülete, akkor bizony közpénzből fizethettünk érte.

A videó elején található animáció stílusában és színvilágában is az OFI arculatát türközi, ráadásul maga a csatorna is az intézet rövidítésének nevét kapta. Szerettük volna megtudni, hogy a csatornán található 91 darab, hasonlóan rossz minőségű videóért ki felel, illetve mennyibe került egy epizód elkészítése.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézethez beküldött adatigénylésünkre meglepő válasz érkezett:

A munkatársaimmal történt egyeztetések eredményeként tájékoztatom, hogy a megkeresésében jelzett „Felvételek OFI” YouTube csatorna nem az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet hivatalos csatornája.

Ezzel egy időben törölték, egészen pontosan „privátra” állították az eddig egyébként bárki számára elérhető videókat. Ha megnézzük a YouTube-on, már csupán a csatorna neve és az igen szegényes feliratkozótábor számát (28) láthatjuk.

A videók hirtelen eltávolítása után megkerestük az OFI sajtóosztályát, hogy nem találják-e furcsának azt a véletlent,

hogy azok a videók, amik egyébként karácsony körül bejárták a magyar sajtót, pont akkor törlődnek, amikor a piszkos anyagiakról kérdezünk.

Frissítés:

Az OFI szerint már több megkeresést is kaptak a YouTube-csatorna miatt. Elmondásuk szerint próbálkoztak a videók eltávolíttatásával, amely most sikerült: „Úgy tűnik ezirányú törekvésünket siker koronázta.”

 

Katona Fruzsina

Ha tetszett a cikk
Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás