Egyéb

Ma van az információszabadság világnapja

2003 óta a világ minden táján szeptember 28-án rendezvényekkel és konferenciákkal ünneplik ezt a napot. Az angolul International Rigth to Know Day-nek nevezett világnapon az információszabadság támogatói megpróbálják felhívni az ember figyelmét arra mennyire fontos is egy demokratikus társadalomban a közhatalom átláthatósága és a közpénzek felhasználásának ellenőrizhetősége. Mi most szeretnénk köszönetet mondani nektek azért, hogy itt lehetünk és azért, hogy egy átlátszóbb világ érdekében támogatjátok munkánkat.

4000__ani_6

Az Átlátszó Oktatás 2013 májusában indult el, azzal a céllal, hogy a magyar egyetemek és a hallgatói önkormányzatok működését, valamint a kormány oktatáspolitikáját átláthatóbbá tegye. Az elmúlt két évben számtalan siker koronázta munkánkat, amelyek egy lépéssel mindig közelebb vittek minket céljaink megvalósításához. Azonban továbbra sem mondhatjuk azt, hogy a kormány döntései ellenőrizhetőek és kiszámíthatóak lennének. Ahogy azt sem, hogy minden hökösről tudjuk mennyi pénzt kap az államkasszából. Most viszont szeretnénk feleleveníteni néhány olyan ügyet, amelyek az információszabadságért vívott harcunk mérföldkövei voltak.

ELTE és a HÖK kifizetések

Az Átlátszó Oktatás indulása után alig pár hónappal pert nyert az ELTE ellen, amiért az nem volt hajlandó elárulni, hogy 2009 és 2012 között mennyi pénzt kaptak a hökösök az egyetemtől. A pert azonban újabb per követte mivel az ELTE nem nyugodott bele az elsőfokú döntésbe. A bíróság végül másodfokon is megállapította, hogy a hökösöknek adott pénz bizony közpénznek minősül, így az ELTE köteles kiadni az adatokat. Az ítélet hatalmas változásokat generált az ELTE adatvédelmi szabályzatában, amivel elértük, hogy aki 2014 után HÖK-ös pénzre pályázik, automatikusan vállalja, hogy nyilvánosak lehetnek az adatai. Az ELTE-n így végül mégiscsak beköszöntött a felvilágosodás.

Szegedi HÖK

A Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzat szinte havi rendszerességgel ihletett tollforgatásra minket. Idén kiderítettük, hogy Török Márk EHÖK elnöki pályázatai konkrétan nem is pályázatok. Azok ugyanis semmilyen formában sem felelnek meg a pályázat kírásában támasztott kritériumoknak (fényképes önéletrajz, motivációs levél, vezetői koncepció és hallgatói jogviszony-igazolás). Török azonban ezek alapján mégis egy 3 milliárd forintnyi vagyont kezelő köztisztséget tölthet be immáron 10 éve. Az ügyben nemrég feljelentést tettünk, így most a rendőrség válaszára várunk. A Szegedi Tudományegyetem HÖK-jének azonban nem ez volt a legnagyobb dobása az elmúlt években..

A szegedi Hallgatói Önkormányzat meglepő módon nem csak az egyetem berkein belül volt ilyen tevékeny. Tavaly egy oknyomozó cikkünkben tártuk fel, hogy a HÖK-höz fűződő kusza cégháló szereplői milyen gyanús ügyletekbe keveredtek az elmúlt években. Volt olyan HÖK közeli kocsma, aminek a bíróság törölte az adószámát, de az mégis tovább üzemelt közvetlen a NAV irodájának tőszomszédságában. Cikkünk megírása után nemsokkal a NAV munkatársai meg is látogatták az említett helyet, ami végül hosszú hetekre bezárásra került.

A felsőoktatás átalakításának eltitkolt dokumentuma

2013-ban elsőként szereztük meg az EMMI felsőoktatási átalakításokról szóló vitairatát, amiből kiderült hogy a kormány nagyon is tisztában van azzal milyen rossz a hazai felsőoktatás helyzete. Sőt mint akkor írták itt lenne az ideje annak, hogy visszaállítsák a korábbi a költségvetési ráfordítások mértékét is. A valódi szakértők tollából származó iromány nagyon jól szemléltette, hogy mindaz, amit a NER kormánya eddig a magyar egyetemekről és főiskolákról mondott csupán olcsó propaganda volt, és ezt ők maguk is tudták. Miközben a kormány, élén Orbán Viktorral sorozatosan úgy nyilatkozott a médiában, hogy túl sok az egyetem és túl sokan kapnak diplomát, addig a megszerzett anyagból kiderült, hogy ennek pontosan ellenkezőjét látják az EMMI szakértői. Csak éppen rájuk senki sem hallgat, úgy mint a miniszterelnökre.

Ha te is úgy érzed jogod van megtudni mi történik a hazai oktatással kérjük ezen a napon támogasd munkánkat!

Unod az olvasást? Támogass minket, hogy még több videót készíthessünk neked! Mire van szükségünk? Egy Sennheiser EW 100 ENG G3-as szettre és egy MD 46 DYNAMIC mikrofonra 206.550 Forint és 63.675 Forint, azaz összesen 270.225 Forint értékben.
PayPalos utaláshoz kattints IDE, ha a hagyományos utalást választod, akkor „atlatszo.hu Nonprofit Kft. 12011265-01424900-00100007”, de fontos, hogy a közlemény rovatban szerepeljen az „Átlátszó Oktatás” megjelölés. Postai csekken keresztül is támogathattok minket, csak írjátok meg a postacímeteket az [email protected], ahová postázhatjuk.
A megcélzott összegen felül beérkező adományokat a szerkesztőség további kiadásainak finanszírozására fordítjuk.

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1257 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

Megosztás