Egyéb

Zavar, hogy megtudják mennyit kapsz a HÖK-től? Akkor ne kérj!

​Módosul az ELTE szabályzata: mostantól az, aki HÖK-ös pénzre pályázik, vállalja a nyilvánosságot. Zavar, hogy mindenki megtudja, hogy mennyi pénzt kapsz a HÖK-től? Akkor ne kérj pénzt! – lényegében erről van szó.

Az új szabály megkerüli a problémákat és azt mondja, hogy aki HÖK-ös pénzre pályázik, az ezzel elfogadja, hogy az ő adatait nyilvánosságra lehet hozni. Már a beiratkozásnál figyelmeztetni fogják erre a hallgatókat.

Úgy tudjuk, hogy hétfőn fogadta el az egyetem szenátusa a Hallgatói Követelményrendszer (HKR) módosítását, ami alapján aki HÖK-ös pénzre pályázik, automatikusan vállalja, hogy nyilvánosak lehetnek a következő adatai:

  • az a tény, hogy ő kapott pénzt
  • mennyi pénzt kapott
  • miért kapta a pénzt.

A módosítás (ami az ELTE honlapján elérhető HKR-ben még nincs átvezetve) nem ír elő kötelező közzétételt, de egy nagy lépés, mert így nem lehet majd a személyes adatok védelmére hivatkozva elutasítani a kérdéseket.

A módosítás az egyetemi és kari közéleti ösztöndíjra és a jutalmakra is vonatkozik, tehát lényegében minden HÖK-ös kifizetésre. Egészen pontosan így szól a javaslat a kari közéleti ösztöndíjról (ugyanez a bekezdés ismétlődik a másik két pénzfajtára vonatkozóan is):

Az a tény, hogy a hallgató kari közéleti ösztöndíjban részesül, valamint az ösztöndíj célja, összege – az Egyetem adatvédelmének, adatbiztonságának és adatkezelésének rendjéről  szóló szabályzatban foglaltak szerint – nyilvánosságra hozható. E tényt a közéleti ösztöndíjra, illetve az ösztöndíj-jogosultságot megalapozó tisztségre történő pályázatának benyújtásával a hallgató tudomásul veszi.

Az egyetem már korábban módosította​ az adatkezelési szabályzatát (pdf), ami szerint a hallgatókat már a beiratkozáskor figyelmeztetni fogják arra, hogy ha HÖK-ös pénzt kapnak, annak az adatait közzé lehet majd tenni. Így néz ki a beiratkozáskor aláírandó papír utolsó bekezdése:

Rónay Zoltán, az ELTE főtitkára korábban azt mondta az ELTE adatkezelési szabályairól, hogy „tudomásom szerint ez az egyetemi szabályozás egyedülálló az országban” és én is úgy tudtam, hogy soha korábban nem hozták még nyilvánosságra egyetemi szinten a HÖK-ös pénzeket. Azóta viszont kiderült, hogy a Szegedi Tudományegyetemen egy időben nyilvánosságra hoztak különböző adatokat a HÖK-ösöknek járó pénzekről, később viszont ez a gyakorlat megszűnt.

2011-ben országosan is élen járt a szegedi HÖK azzal a kezdeményezéssel, hogy jegyzőkönyveik, határozataik, gazdálkodási adataik nyilvánosan is elérhetőek legyenek. Ez volt az Irodai Nyilvántartó Rendszer, vagyis az INYAR. Hogy miért csak volt?

Merthogy gyorsan befuccsolt. A képviselők díjazásának nyilvánossága, 2012 szeptemberéig tartott, ez egyébként a gyakorlatban a közéleti ösztöndíjakat jelentette. A határozatok tára és a gazdálkodásra vonatkozó témakörök pedig nulla darab iratot tartalmaznak. A 2013-as évben egyetlen adatot töltöttek fel, egy jegyzőkönyvet a összhallgatói szavazásról. A használhatóságot pedig erősen befolyásolja, hogy a felkerült szkennelt anyagok tartalma kereshetetlen.

Egyrészt örülök, mert így sokkal átláthatóbb lesz a HÖK gazdálkodása, másrészt sajnálom, hogy 754. napja nem tudjuk, hogy Halmi Eszter miért vehetett fel hamarabb kurzusokat a Neptunon, mint a többiek

– kommentálta a dolgot egy volt ELTE-s hallgató. Hozzátette, hogy büszke arra, hogy az „exsulijában lesz ilyen elsőként az országban”.

(A szegedről szóló részt Sz.B. írta)

Gyakornoki programot indít az Átlátszó Oktatás! Ha szeretnél olyan dolgokról írni, amit mások inkább titokban tartanának, jelentkezz!

Megosztás