Egyéb

Nem árulja el a KLIK, hogy mennyit csúsznak a tanári fizetések

Tízmilliárdos adósságot halmozott fel az állami iskolákat működtető Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK), többek között a tanárok bérét sem fizetik ki időben. Közérdekű adatigénylésben érdeklődtünk, hogy pontosan hány tanár fizetése csúszik, de az intézményfenntartó a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság felszólítása ellenére sem árulta el az adatokat.

4000__ani_6

Közel tízmilliárd forint adósságot halmozott fel a KLIK a Magyar Államkincstár júniusi adatai szerint, ennek nagy része a közüzemi tartozásokból áll össze. Több portál is foglalkozott viszont azzal, hogy a tanárok sem kapják meg időben a fizetésüket. Az RTL Klub júniusban beszélt egy tanárral, aki az egy hónappal korábban esedékes fizetését sem kapta még meg. Amikor arról érdeklődött, hogy mikorra várhatja a fizetését, azt válaszolták neki, hogy nincs pénze az állami intézményfenntartónak, annyira, hogy azt sem tudják megmondani, mikor pótolják az elmaradt bért. A KLIK a hónap elején azt ígérte, hogy még augusztusban felszámolja az adósságát.

Májusban adtunk be közérdekű adatigénylést a KLIK-hez, amiben a fizetések csúszásáról érdeklődtünk: havi bontásban kértük azoknak a tanároknak a számát, akiknek időben és azoknak a számát, akiknek késve fizetett a KLIK. Mivel az intézményfenntartó a tizenöt napos határidőn belül nem válaszolt, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordultunk.

A NAIH szerint a kért, összesített adatokat el kellett volna árulnia a KLIK-nek. Hivatkoztak többek között az Alaptörvényre, ami szerint „[a] közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával”, valamint a nemzeti vagyonról szóló törvényre, ami szerint „[a] nemzeti vagyont, annak értékét és változásait a tulajdonosi joggyakorló nyilvántartja. … A nyilvántartási adatok – a minősített adat védelméről szóló törvény szerinti minősített adat kivételével – nyilvánosak.” A NAIH felszólító levele itt olvasható.

A NAIH tizenöt napot adott a KLIK-nek, hogy válaszoljon, de az intézményfenntartó továbbra sem tette közzé, hogy havonta hány tanárnak tudnak időben fizetni.

Három hónapot kellett várni a válaszra

Korábban is előfordult, hogy a KLIK nem válaszolt időben egy adatigénylésre: miután egy videofelvétel alapján megírtuk, hogy egy szombathelyi tanár pénzért eltekintett az egyesek beírásától, szintén kértük az erről szóló vizsgálat eredményének közzétételét. A KLIK ekkor is csak három hónappal később, hat emlékeztető levél után, a NAIH felszólításának eleget téve válaszolt.

A Magyar Nemzet írta meg, hogy a KLIK még az ombudsmannak sem mindig válaszol. Egy bicskei nemzetiségi iskola igazgatójának kinevezésekor a KLIK nem szerezte be a nemzetiségi önkormányzat egyetértését, amikor pedig az ombudsman vizsgálatot indított az ügyben, neki sem válaszoltak a rendelkezésre álló 30+15 napos határidőn belül és az után sem.

Kép eredetije: nol.hu. A képen Hanesz József, a KLIK elnöke látható.

Unod az olvasást? Támogass minket, hogy még több videót készíthessünk neked! Mire van szükségünk? Egy Sennheiser EW 100 ENG G3-as szettre és egy MD 46 DYNAMIC mikrofonra 206.550 Forint és 63.675 Forint, azaz összesen 270.225 Forint értékben.
PayPalos utaláshoz kattints IDE, ha a hagyományos utalást választod, akkor „atlatszo.hu Nonprofit Kft. 12011265-01424900-00100007”, de fontos, hogy a közlemény rovatban szerepeljen az „Átlátszó Oktatás” megjelölés. Postai csekken keresztül is támogathattok minket, csak írjátok meg a postacímeteket az [email protected], ahová postázhatjuk.
A megcélzott összegen felül beérkező adományokat a szerkesztőség további kiadásainak finanszírozására fordítjuk.

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1257 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

Megosztás