Hírek

Rosszabbul teljesít a magyar felső- és közoktatás, mint Lázárék gondolják

Kép: hirhatar.com

Palkovics László felsőoktatási államtitkár szerint 2030-ra a magyar lesz Közép-Európa legjobb felsőoktatási rendszere. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a magyar közoktatást dicsérte az egekbe, kijelentve, hogy „Nyugat-Európához viszonyítva még erős középiskolai rendszerrel rendelkezünk, erős reáltanítási rendszerrel rendelkezünk, ami sokkal rosszabb, mint 20 éve volt – teszem hozzá -, de ez még messze erősebb, mint az individualizált társadalmak nagy részében.”

Alábbi infografikánkban mindenki összehasonlíthatja a régió azon felsőoktatási intézményeit, amelyek felkerültek a talán legelismertebb egyetemi rangsor, a QS 2014/2015-ös listájára (ehhez a felső mutatót a HUN gombon kell hagyni, és az alsó mutatót váltogatni; a Szegedi Egyetem az 551-600. helyen, az ELTE a 601-650. helyen található, és így tovább). Megmutatjuk továbbá azt is, hogyan teljesít a magyar közoktatás a nyugat-európai „individualizált társadalmakéihoz” képest, különös tekintettel a matematikára, valamint azt is, hogy a magyar PISA-eremények 2009-2012 között jelentősen romlottak (bővebben erről itt olvashat).

funding

Emellett legalul összevetettük az GDP oktatásra költött arányát a régióban és Európában. Bár ez csak pillanatnyi állapotot, nem pedig tendenciát mutat, és magában foglalja az összes oktatásra költött forrást, érdemes külön kitérni a Palkovics szerint a régió első helyére törő felsőoktatás helyzetére. Ahogy két éve írtuk, Magyarországnál csak az államcsőd közelében egyensúlyozó Görögország csökkentette jobban a felsőoktatásra szánt forrásokat. Az Európai Egyetemek Szövetségének legfrissebb, tavaly októberi jelentése szerint ez a sorrend nem változott, ám a számok még katasztrofálisabbak. Míg 2008-2012 között az inflációval kiigazítva 25%-al csökkent a felsőoktatási finanszírozás, 2014-re ez a szám meghaladta a 45%-ot, ahogy az a fenti ábrán is látható.


Szakács András – Kálmán Mihály

 

Független ember vagy?
Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Megosztás