infografika

Mennyit kerestek a kormánytagok az elmúlt tíz évben?

A 2020 év végi vagyonnyilatkozatok szerint a kormánytagok többsége 2-3 millió forintot meghaladó havi bruttó jövedelemmel rendelkezett, de akadt 6 millió forintnál magasabb havi fizetést felvevő országgyűlési képviselő is. Megnéztük, hogy 2011 óta hogyan alakult évente egyes képviselők fizetése, valamint egymáshoz viszonyítva 2020-ban mennyit kerestek a különböző pozíciókat betöltő miniszterek.

Társadalmi célú hirdetés

Az adatgyűjtés során 15 politikus vagyonnyilatkozatát vizsgáltuk meg a parlament.hu és a kormany.hu oldalakon elérhető nyilvános dokumentumgyűjtemény segítségével.

A vizsgált kormánytagok teljes fizetése általában két elemből tevődik össze: rendelkeznek egyrészt egy alap miniszteri fizetéssel (ez 2020-ban bruttó 1 979 400 forint volt), emellett pedig ha valaki egyben országgyűlési képviselő is, akkor azért plusz juttatást kap képviselői alapilletményként.

A miniszterek fizetését maga a miniszterelnök határozza meg a tárgyév március elsejétől a következő év február végéig terjedő időszakra, mégpedig a  2010. évi XLIII. törvény szerint a következő feltételek figyelembevétele mellett: „A személyi illetmény havi összege nem haladhatja meg a miniszter által irányított vagy felügyelt központi államigazgatási szerv, központi államigazgatási szervnek nem minősülő költségvetési szerv, illetve a miniszter tulajdonosi joggyakorlása alatt álló gazdasági társaság által ugyanazon személynek a tárgyévet megelőző évben kifizetett, a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint munkaviszonyból származó jövedelemnek minősülő, legnagyobb éves jövedelem egytizenkettedét.

Ehhez az alap miniszteri jövedelemhez adódik hozzá tehát a képviselői alapilletmény, ami a törvényben meghatározottak szerint a bruttó átlagkereset háromszorosa. Ez 2020-ban az 1 979 400 forintos miniszteri fizetés mellé még plusz 1 103 400 forintot jelentett parlamenti képviselők esetében.

A 2021-es vagyonnyilatkozatokra még várni kell, viszont a parlament.hu adatbázisában már fel van tüntetve az idei plusz képviselői javadalom, ami a járványidőszak alatt további 107 400 forinttal növekedett – jelenleg havi bruttó 1 210 800 forinthoz jutnak hozzá a parlamenti képviselők az alapfizetésük mellett.

A KSH jelentése szerint az idei év márciusában az átlagbér bruttó 435 000 forint volt. Egy átlagos munkavállaló bérét azonban a mediánbér mutatja meg, így megtévesztő lehet ezt alkalmazni a képviselők bérének számításakor.

A nap infografikája: rosszabbul élünk, mint két éve

Kevesebbet keresünk annál, mint amennyi az eddig publikált hivatalos statisztikai adatokból kitűnt. Most azonban pontosabb képet kaptunk, amelyik a benyomásainknak…

Az általunk vizsgált kormánytagok közül kilencen töltenek be országgyűlési képviselői pozíciót: Semjén Zsolt (nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes), Varga Mihály (pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes), Gulyás Gergely (miniszterelnökséget vezető miniszter), Nagy István (agrárminiszter), Novák Katalin (családokért felelős tárca nélküli miniszter), Rogán Antal (a miniszterelnök kabinetfőnöke), Szijjártó Péter (külgazdasági és külügyminiszter), Süli János (a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter) és Orbán Viktor (miniszterelnök).

 A képviselői mandátummal nem rendelkező kormánytagok pedig: Pintér Sándor (belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes), Benkő Tibor (honvédelmi miniszter), Kásler Miklós (emberi erőforrások minisztere), Palkovics László (innovációs és technológiai miniszter), Varga Judit (igazságügyi miniszter) és Mager Andrea (a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter).

Az adatgyűjtéssel leginkább az volt a célunk, hogy ennek a 15 kormánytagnak megvizsgáljuk a jövedelmét az elmúlt 10 évben. Ez nem valósulhatott meg teljesen, mivel csak 6 képviselő esetében találtunk több évre visszamenőleg publikus vagyonnyilatkozatokat, és csak a 2020-as évre volt elegendő adat, ami alapján az összes felsorolt politikus jövedelmét összehasonlíthattuk.

Az összegyűjtött fizetések mellett még részesülhetnek egyéb juttatásokban (a cafeteria, személyes gépkocsihasználat sofőrrel), és rendelkezhetnek egyéb forrásból származó bevételekkel, vállalhatnak másodállást, tehát az ábrázoltaknál magasabb jövedelmük is lehet.

Országgyűlési képviselők havi jövedelme 2011-től 2020-ig 

A diagramról 2 kiemelkedő fizetésváltozás olvasható le: egy 2014-ben és egy 2018-ban. Az összegyűjtött adatok alapján 2014-ben a választás után 231 900 forintról több mint háromszorosára, 747 878 forintra emelték meg az átlagkereset alapján meghatározott képviselői alapilletményt.

2018-ban szintén a választás után növelték közel 150 ezer forinttal ezt a plusz jövedelmet, és ugyanebben az évben szavazták meg, hogy ne csak a választások évében növekedjen ez az összeg, hanem az az átlagkeresethez legyen kötve, így azóta évről-évre növekszik a képviselők jövedelme. Továbbá az is biztosítva van, hogy ha csökkenne az átlagkereset, akkor az előző évi (magasabb) adatot kell figyelembe venni, tehát a képviselők fizetése minden esetben nő.

2018-ban erőteljesebb volt a változás, mivel a képviselői jövedelem mellett a minisztereknek járó alapjövedelem is változott, több mint félmilliós növekedésekről beszélhetünk.

Kormánytagok havi jövedelme 2020-ban

A kormánytagok fizetése közül kiemelkedik Mager Andrea és Süli János jövedelme, 5 millió és 6 103 400 forint. Ez szintén a törvényben meghatározott kikötéssel magyarázható, miszerint fizetésük felső korlátja annyi, mint amennyi a felügyeletük alá tartozó cégek vezetőié, ami a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter esetében 5 millió forint. Az ő fizetésüket is a miniszterelnök jóváhagyásával határozzák meg.

Orbán Viktor is különleges helyzetben van, az ő alapfizetése 2011 óta nem változik. Törvény szerint meghatározott, hogy a miniszterelnök havi illetményének az összege megegyezik a köztisztviselői illetményalap harminckilencszeresével, így a miniszterelnök havi bruttó 1 507 350 forintra jogosult. A miniszterelnök teljes fizetésében csak az országgyűlési képviselőknek járó plusz jövedelem változik ezzel magyarázható, hogy 2011-ben még az ábrázolt képviselők közül ő keresett a legjobban. 2020-ig viszont a többi képviselő fizetésében mindkét tényező növekedett (a miniszteri illetmény és a képviselő alapilletmény is), így mostanra „megelőzték” a miniszterelnököt.

Vagyonnyilatkozata szerint Orbán Viktor nem rendelkezik megtakarítással, ennek ellenére a jelzáloghitelének tartozását sikerült jelentősen csökkentenie.

Az országgyűlési képviselők 2020-ra már szinte egységesen 3 082 800 forintra jogosultak, a miniszterelnöknél csak a képviselői mandátummal nem rendelkező kormánytagok kerestek kevesebbet, havi bruttó 1 979 400 forintot.

Pete Luca – Szabó Krisztián

Címlapkép: Átlagosan 3 millió forint egy országgyűlési képviselő havi fizetése

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

 

Megosztás