Egyéb

Bíróság: közzé kell tenni a kancellári pályázatokat

Nyilvánosságra kell hozni az egyetemek nyertes kancellári pályázatainak legfontosabb részeit a Fővárosi Törvényszék szerdai döntése szerint. A bíróság kötelezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy küldje el nekünk a nyertes kancellári pályázatokból a részletes szakmai önéletrajzot és a motivációs levelet, mert ezek közérdekből nyilvános adatok. Az ítélet nem jogerős.

Szerda reggel hirdetett ítéletet a bíróság az Átlátszó Oktatás szerzője által a kancellári pályázatok megismeréséért indított perben. Azután adtunk be közérdekű adatigénylést, hogy a vs.hu megírta: az általuk megszerzett kancellári pályázatok közül többen is értelmetlen mondatok, megalapozatlan tervek szerepeltek.

A kormány által kinevezett kancellárok irányítják az egyetemek gazdálkodását, rendkívül széles jogkörrel. Több helyen is felmerült azonban, hogy felsőoktatási tapasztalat nélküli pártkatonákat ültettek az egyetemekre. A szegedi egyetem kancellárjának kamudiplomájáról mi is írtunk korábban, a kancellár szerint egyébként a hallgató feladata az, hogy hallgasson.

Az EMMI szerint a pályázatok nem tartoznak a nyilvánosságra, mert rengeteg személyes adatot tartalmaznak és a pályázat egyébként sem a kancellárok munkájáról szól. A minisztérium képviselője a tárgyaláson hozzátette, hogy

„amennyiben a felperes a kancellárok tevékenységére kíváncsi, akkor adjon be erre vonatkozóan adatközlés iránti kérelmet.”

A bíróság szerint viszont a szakmai önéletrajz és a szakmai elképzeléseket kifejtő motivációs levél az állami egyetemek kancellárjainak közfeladatának ellátásáról szól, hiszen ezek alapján nyerték el a kancellárok a tisztségüket. A közfeladat ellátásával össze nem függő személyes adatokat (például lakcímet, telefonszámot, email címet) pedig a minisztérium kitakarhatja a kiadott iratokban, ez nem akadályozza a közzétételt.


A szerdán megszületett elsőfokú döntés nem jogerős. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az EMMI fellebbez-e az ítélet ellen. A perben való jogi képviseletet köszönjük az átlátszó.hu jogi csapatának!

G. Szabó Dániel

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Megosztás