Egyéb

A szegedi egyetem új kancellárjának is van kamudoktorija

Mai hír, hogy Devecz Miklós, a MÁV Személyszállítási Zrt. volt vezetője lesz a Szegedi Tudományegyetem első kancellárja, vagyis az a kormány-kinevezett, aki az egyetem pénzügyeinek felügyeletét veszi át a Rektori Hivataltól, vagyis tulajdonképpen az állam kívánta keretek közé szorítja majd vissza az egyetem autonómiáját.

A kinevezésre a második kancellári pályázati kör után került sor, Devecz pedig december 30.-ától már be is töltheti tisztségét az SZTE-n. Korábbi, februári cikksorozatunk részeként már írtunk arról, hogy Devecz papíron „PhD”-ként feltüntetett, valójában közgazdasági felnőttképzési oklevéllel rendelkezik. Valószínűleg a sorozatunk hatására Devecz azóta eltávolította az amerikai „Newport University’ álegyetem és a budapesti Econovum által kiadott papírokat az életrajzából, azonban korábbi dokumentumokban ez még mindig megtalálható. Devecz kérdésünkre tulajdonképpen elismerte, hogy cikksorozatunk hatására az Econovum képzését és PhD-jét már nem szerepelteti életrajzában, mivel az szerinte többé „nem releváns.”

Ahogyan azt a SzegedMa is felidézi, Devecz karrierje eddig egyértelműen közlekedési pályán mozgott, felsőoktatási menedzseri tapasztalata viszont nincsen. A lengyelországi Wroclawban megszerzett villamosmérnöki diplomát követően a kilencvenes évek során vezetett mind magyarországi (Flextronics, Máv Személyszállítási Kft, BKK Parking) mind pedig cseh (OKD Doprava, magánvasúti cég) vezetőségében ült. 2005-ben megszerezte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pénzügyi és menedzsment MBA diplomáját, továbbképzésekben vett részt a franciaországi Nizzában és Yokohamában, Japánban is. Linkedin profilja szerint több mint tizennégy cég élén töltötte be vezetői, illetve vezető menedzseri pozíciót. Emellett perfektül beszél, angol, lengyel nyelven, és csehül, szlovákul, németül is ért. A Délmagyarország azt is kiemeli, hogy állami, cégvezetői tisztségei mellett Devecz 2014-től a zalaegerszegi ZTE labdarúgóklub elnöke is. Facebook profilképén például Orbán Viktor miniszterelnök társaságában látható.

Devecz jelenleg érvényes önéletrajzában ugyan ez az életrajzi adalék már nem fellelhető, de például a zalaegerszegi közgyűlés 2012 májusi, ünnepi ülésének jegyzőkönyvében (8.oldal közepe), ugyanúgy ahogyan az interneten fellelhető régebbi életrajzaban is szerepel a Newport University, mint végzettség. A Miskolci Városi közlekedési Zrt egy tavalyi sajtóközleményben még azt írja róla, hogy az

„amerikai Newport International University-n doktorált”

méghozzá közgazdaságtudományból. Ez az utalás azonban legújabb, kancellári posztja elnyerése utáni jellemzésekből már hiányzik.

Mint ahogyan azt már többször, részletesen leírtuk, a kérdéses intézmény 2006 óta az Egyesült Államokban semmilyen formában nem működhet oktatási intézményként, azelőtt pedig csupán Wyoming államban, Laramie-ben volt bejegyezve, a szövetségi felsőoktatási akkreditációját Amerikában tehát hiába keresnénk. A Newportos diplomákat egy magyar, felnőttképzési akkreditációval rendelkező intézmény, az Econovum Professzorok Vezetőképző Iskolája által rendezett „MBA” és „PhD” elnevezéssel illetett képzéseinek végzettjei számára adta ki. Az egyéves doktori azért is nagyon furcsa mert ilyen fokozatokra mind az USA-ban mind pedig Magyarországon csupán évek munkájával, jelentős kurzusokon végzett munka (doktroi képzés), és többszáz oldalas disszertációhoz végzett kutatómunka, a disztertációírás (fokozatszerzés) megvédése után lehet szert tenni. Egy magyar doktori cím megszerzése a doktori iskolában való beiratkozástól számítva akár hat-hét, míg egy átlagos amerikai PhD képzés három négy évig is eltarthat.

Természetesen levélben megkerestük Devecz Miklóst is az iránt érdeklődve, hogy Econovumos diplomáját szerepeltette-e kancellári pályázatában, illetve megkértük, mondja el, milyen követelményeket kellett teljesíteni az egyéves PhD képzés során. Devecz válaszul átküldte pályázatához csatolt önéletrajzát, amelyben az Econovum képzése már nincsen feltüntetve, illetve a következőket közölte írásban:

A netnek megvan az az Ön által is ismert „jó tulajdonsága”, hogy olyan információkat is tartalmaznak adott személyekről, amelyek már nem relevánsak. Engem pályámon nem a titulusok megszerzése, hanem a megszerzett tudás aprópénzre átváltása érdekelt és érdekel. Ezért vagyok többek között nagy híve Hofstede kultúra tipológiájának vagy a helyzetfüggő vezetésnek. Ezért tanultam a Demand Flow-t Nizzában, Franciaországban, vagy a japán menedzsment eszközöket Yokohamában és ezért mentem az Econovumhoz is. Miután pedig az Econovum körüli viták elindultak, úgy döntöttem, hogy az önéletrajzomban csak azokat az intézményeket jelzem, amelyeket az önéletrajzomban is megtalál.

Az életrajzból pedig többek között az is kiderül, hogy noha Devecznek business management diplomája van, felsőoktatásban szerzett tapasztalata azonban nincs, így kezdi majd meg várhatóan januárban munkáját a szegedi egyetemen. A kancellári poszt tulajdonképpen az intézmény gazdálkodását tekintve fő döntési pozíciót garantál majd számára.

Az Átlátszó Oktatás blog közadatigényléssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy megszerezze az összes beadott kancellári pályázatot. A fejleményekről folyamatosan tájékoztatunk majd mindenkit.

Ha Önnek is van olyan információja az egyetemi kancellári pályázatokról, kinevezésekről és kinevezettektől, amelyeket szívesen megosztana velünk, akkor írjon az atlatszooktatas[kukac]gmail.com címre.

Tóth Csaba Tibor

Megosztás