Egyéb

Megbukott Janukovics Ukrajnában? – FRISSÍTJÜK

Az ukrán tüntetések legborzasztóbb napja volt, rengetegen vesztették életüket, a tüntetőkre orvlövészek támadtak. Kormánypártiak menekülnek az országból, a parlament pedig a rohamrendőrök visszahívásáról szavazott. Követjük az eseményeket.

Tűz az Október Palotánál napfelkeltekor a KyivPost fotóján.

További összefoglalóink Ukrajnáról

Az Eszpreszo TV adása

Az időpontokat budapesti idő szerint tüntetjük fel, Kijevben egy órával több van.

Február 20., csütörtök

23:55

 

Musztafa Najjem újságíró azt írta a Facebookon, hogy nyolc éves parlamenti tudósítói munkája alatt először szólt helyénvalóan és helyesen a „Még nem halt meg Ukrajna…” kezdetű ukrán himnusz a Radában. És szomorúan.

//

 

Ukrajna a most megszavazott, azonnal – a házelnök és az elnök aláírása nélkül – hatályba lépő döntésekkel nagyot lépett előre Janukovics leváltása felé. A 450 fős Radában december végén még 204 fős volt a Rékiók Pártjának frakciója, ma azonban összesen 239 képviselő jelent meg a szavazáson, akik közül 236-an szavaztak igennel. Tucatjával menekültek el ma a kormánypárti képviselők a saját vagy egyéb oligarchák magángépein, és csak a mai szavazás előtt öten léptek ki a Régiók Pártjából,  amit korábban hat képviselő hagyott el. A Régiók Pártjának 38 jelen lévő tagja közül 34 megszavazta a törvényt.

Rinat Akhmetovnak, a leggazdagabb ukrán oligarchának például 39 képviselője volt a kormánypárt soraiban, közülük egy sem jelent meg az ülésen. Janukovics képviselői csoportja, „A Család” 10 emberrel képviseltette magát a 49-ből. Zaharcsenko belügyminiszter és Psonka főügyész, akik főszerepet játszottak az erőszak levezénylésében a szavazás után alig két órával bizonyos források szerint elhagyták az országot, Kijevből felszálló charterjáratokkal.

Kérdés, hogy Janukovics reménykedhet-e a politikai hatalomba való bármiféle visszatérésben, vagy megpróbálja-e mégis bevetni azt a titkosszolgákból, rohamrendőrökből, katonákból, és egyéb fegyveres erőkből verbuvált sereget, akiket az utolsó pillanatban rendelt vissza a Rada.

Ha folytatódik az erőszakos cselekmények felelőseinek bíróság elé állításától tartó képviselők, parancsnokok, és hivatalnokok menekülése, és különféle fegyveres erők sem önállósítják magukat némi orosz ráhatásra, Janukovics és Putyin ma úgy feküdhet le, hogy elveszítették Ukrajnát, az ukránok pedig úgy, hogy kivívták a szabadságukat. Ráadásul hiába próbált a kormány az utcán szembeszállni népével, a végén a parlamentben bukott el.

Reméljük, Putyin is mihamarabb letesz a tanácsadója által a minap nyilvánosan fontolgatott katonai beavatkozás tervéről. A szocsi téli olimpia vasárnapig tart.

A következőket fogadta el az Ukrán Parlament:

1. A katonáknak vissza kell térniük a barakkokba.
2. Tilos az ukránok elleni fegyverhasználat.
3. Az antiterrorista műveleteket le kell állítani.
4. Minden halálesetet és erőszakos cselekményt ki kell vizsgálni, és a felelősöket bíróság elé kell állítani.
5. Minden áldozatot támogatni és kártalani kell, a családjukkal együtt.
6. Minden aktivistát szabadon kell engedni és minden ellenük folyó ügyet lezárni.
7. Minden útzárat és tömegközlekedést akadályozó intézkedést meg kell szüntetni.
8. Csak a parlement nyilváníthat ki szükségállapotot.

21.30

239 képviselő van jelen az ukrán parlament ülésén, a következőkről döntöttek: visszahívják a rohamrendőröket, azonnal meg kell szakítani az „antiterrorista műveleteket”, megtiltják az emberek szabad mozgásának akadályozását (pl. útzárak) és szabadon engednek minden aktivistát, akiket a tüntetések során letartóztattak. / EuroMaidan PR

21.07

A kormánypárti politikusok, kormányközeli oligarchák magán- és chartergépeken hagyják el az országot. Úgy tudni, hogy például a parlament elnöke pont Budapestre jön a családjával. A tüntetők kérik azokat az országokat, ahol leszállnak a magángépek, hogy fogják el ezeket az embereket, segítsenek, hogy a magukkal menekített vagyon visszakerüljön az ukrán államkasszába és segítsék felelősségre vonásukat, nem csak a sérült és elhunyt tüntetőkért, hanem az egész ország tönkretételéért. Különben hiábavaló a tüntetők halála – írják az EuroMaidan PR oldalon.

21.04

Hmelnickijben letartóztatták az állambiztonság megyei vezetőjét, miután tegnap egy tüntető meghalt, hárman pedig súlyosan megsebesültek, amikor elfoglalták az állambiztonság épületét. Viktor Kraitor elismerte bűnösségét. A katonai ügyészségen hallgatják ki, és katonai börtönbe viszik – írja az Ukrajnszka Pravda.

20.59

Cserkasziban a Berkut három busszal ment ki a tüntetőkhöz és tüzet nyitott rájuk. / Eszpreszo TV

20.38

Kárpátalján az állambiztonsági szolgálat is a tüntetők oldalára állt, a megyei főügyész pedig azt közölte, hogy benyújtja lemondását. / iPress

20.27

Mintegy ötezer tüntető próbálja megakadályozni a Boriszpil repülőtérnél, hogy a kormánypártiak elhagyják Ukrajnát – tudósít az EuroMaidan PR. Úgy tudni, családjával együtt Ribak házelnök is Budapestre jön, ő a Zsuljanu repülőtérről szállt fel, ahol a VIP váró tele van.

20.21

Az ukrán fegyveres erők vezérkarából származó értesülés szerint fegyveres erők tartanak Kijevbe, írja az Ukrajnszka Pravda. Az állambiztonság által koordinált „terrorelhárító műveletekben” vesznek részt. A Majdan kiürítésére készülnek, de a beszámoló szerint nagyon gyenge a morál, hetven százalékuk nem akar harcolni.​

20.16

Ribak ukrán házelnök Budapestre küldte családját, írja kijevi tudósítónk, Olekszij Kaftan.

20.08

Az Európai Unió Tanácsa megállapodott arról, hogy szankciókat léptetnek életbe azokkal szemben, akik részt vettek az ukrajnai emberi jogsértésekben és erőszakban, beleértve a vízummegvonást és vagyonaik befagyasztását. A tagállamok felfüggesztik minden olyan eszköz exportengedélyét, amit a tüntetők ellen vethetnek be.

20.00

Így állították meg a rendfenntartókat és tituskákat szállító vonatot a dnyepropetrovszkiak. / EuroMaidan PR

19.58

Poltava megyében a rendőrök a tüntetők oldalára álltak. A kormánypárti verőemberek távoltartásában is segédkeznek, az újonnan érkező buszaikat visszafordítják. / EuroMaidan PR

19.56

A Majdanon újra hangosbemondón szólítják fel a rendőrök a nőket és gyermekeket, hogy hagyják el a teret, mert „antiterrorista műveletet” fognak végrehajtani. / EuroMaidan PR

19.54

Janukovics ma az EU képviselőivel találkozott, ezt követően azt közölte, hogy „készen áll arra, hogy kiírja az előrehozott elnöki választásokat még ebben az évben”. / Index – Reuters

19.31

Litvániában félárbocra engedik a nemzeti zászlókat és fekete szalagot tűznek rájuk az ukrán tüntetők iránti szolidaritásból – írja az EuroMaidan PR.

19.28

Kijev Obolon kerületében a milícia átállt a tüntetőkhöz – írja az Euromaidan PR.

19.26

Szerhij Lescsenko ukrán újságíró „gratulál” Rinat Ahmetov oligarchának. Szerinte egy olyan ország részvényese, ahol egy junta szerezte meg a hatalmat, és befektetései semmit nem érnek. Csak az oroszok veszik meg a gyárait, a valós értékük tizedéért-ötödéért. De a legviccesebb Lescsenko szerint az, hogy Ahmetov saját magát csinálta ki azzal, hogy együttműködött a Janukovics vezetéknevű lénnyel.

19.20

A 24 TV értesülései szerint Lvivben robbanás rázta meg a Berkut barakkjait, az épületek égnek, civil ruhás, maszkos emberek szaladtak ki.​

19.15

Az Ökomenikus Segélyszervezet pénzadományt gyűjt, a lehetőségekről itt tájékozódhattok.​

19.03

Rinat Ahmetov oligarcha London mellett, a farnborough-i repülőtéren szállt le Donyeckből indult, P4RLA jelű magánrepülőgépével.

18.39

Olekszij Kaftan, kijevi tudósítónk arról számolt be, hogy a Majdanon nagyon nagy szükség van önkéntes orvosokra.

18.35

A tüntetők könyvtára azt követően, hogy a rendőrök tegnap megrohamozták az Ukrán Házat. Fotó: Biblioteka Majdan

18.20

Oleg Ljasko ellenzéki képviselő szerint Janukovics fiai és családjaik szintén repülővel távoztak Donyeckből.

18.13

A 24 TV értesülései szerint töröltek minden Kijevbe tartó belföldi repülőjáratot.

18.02

A tüntetők azt kérik, hogy a repülőterek környékén próbálják az emberek megakadályozni a politikusokat és tisztségviselőket az ország elhagyásában. Úgy tudják, hogy Rinat Ahmetov oligarcha, aki 2012-ig kormánypárti képviselő is volt, az imént repült el Donyeckből saját Airbus A319 repülőgépén (P4RLA).

17.52

Az egyik, tüntetők által foglyul ejtett katonatiszt a 24 TV-nek azt mondta, jól bánnak velük, a sérültek azonnal ellátást kaptak és hamarosan elengedik őket. Nem akarnak újra harcolni.​

17.46

A Fehér Ház sajtószolgálata felháborodva látta a képeket arról, hogy gépfegyverrel lőnek a tüntetőkre. Az Egyesült Államok felszólítja Janukovicsot a biztonsági erők azonnali visszavonására, a tüntetőket a békés fellépésre és az ukrán hadsereget arra, hogy ne avatkozzon be. A békés párbeszédet támogatják és európai szövetségeseikkel együtt minden lépést megtesznek azért, hogy felelősségre vonják a vérengzések kirobbantóit, és segítsék egy egységes, független Ukrajna jövőjét.

17.27

A tüntetők sajtószolgálata szerint már két órája égetnek valamit a belügyminisztérium hátsó udvarán. Nincs kizárva, hogy iratokat, bizonyítékokat semmisítenek meg.​

17.22

Az ukrán parlament 450 képviselőjéből 227-en vannak jelen a most zajló ülésen, vagyis kicsivel​ többen, mint a képviselők fele.

17.05

Üresek a kijevi boltok, mindent felvásároltak az emberek. / Eto Kijev, gyetka

17.03

Az Eszpresz​o TV értesülései szerint Janukovics elnök Putyinnál érdeklődött arról, hogy milyen biztosítékokat kap Oroszországtól, ha menekülni kényszerülne Ukrajnából, de az orosz elnök kikerülte a válaszadást.

16.58

Közvetítőt küld Ukrajnába Vlagyimir Putyin, hogy segítse az elnök és az ellenzék közti egyeztetéseket. Az orosz elnök szóvivője szerint Vlagyimir Lukin ombudsmannak nagy diplomáciai tapasztalata van, nagy tiszteletnek örvend az emberi jogi aktivisták körében és korábban egy nagy ellenzéki pártot is vezetett. / 24 TV

16.49

Embedded image permalink

Áll a rendvédelmi erőket szállító vonat Dnyepropetrovszknál, miután tüntetők megakadályozták a továbbhaladását. / Sztyepan Klimov

16.29

Kijevi tudósítónk, Szvitlana Oszipcsuk írja, hogy újra jár a metró az ukrán fővárosban, de a szerelvények nem állnak meg a belvárosban, illetve a központi pályaudvarnál is csak elhagyni lehet az állomást, felszállni nem.

16.27

A belügyminiszter közölte, hogy a hatóságok bármilyen eszközt, fegyvert is használhatnak a foglyul ejtett rendfenntartók kiszabadítására. / EuroMaidan PR

16.18

Korábban a tüntetők sajtószolgálata is beszámolt arról, hogy Kijevből felszállt egy Gulfstream G200 Galaxy típusú magánrepülőgép, ami Ausztriába tartott, de ott nem kapott leszállási engedélyt és visszafordították Kijevbe. A gép ehelyett – a Flightradar24 tanúsága szerint – Milánóban landolhatott. A sugárhajtású Gulfstream G200 általában 8-10, legfeljebb 18 üléses kialakítású lehet, utazósebessége 850 km/óra, repülési távolsága nagyjából 6000 kilométer.

16.05

Kijevi tudósítónk, Olekszij Kaftan is megerősítette, hogy Oleszja Zsukovszkaja életben van.

15.59

Anatolij Gricenko független képviselő, aki korábban az ellenzéki Batykivscsina párt tagja, még korábban védelmi miniszter volt, közölte, hogy Janukovics eltávolítását és előrehozott választás kiírását várják a mai parlamenti üléstől. / EuroMaidan PR​

15.52

Talán az eddigi legjobb hírt közölte a tüntetők sajtószolgálata. Korábban több forrás arról számolt be, hogy a 21 éves Oleszja Zsukovszkaját lelőtték, miközben a sebesült tüntetők ellátásában segédkezett, és még utoljára azt írta ki közösségi profiljára, hogy „meghalok”. Friss közlés szerint bár Oleszjának súlyos sérülései vannak, megműtötték és életben van. Krisztina Berdinszki is erről számolt be Twitteren. Kijevi tudósítóinkon keresztül megpróbálunk pontos információhoz jutni.

15.41

Lemondott az elnöki hivatal gyermekjogi képviselője, mert elítéli a hatósági erőszakot a békés tüntetők, köztük fiatalok és gyermekek ellen, és bár mindent megpróbált, nem tudja ellátni feladatát. ​Jurij Pavlenko érdekvédelmi munkáját magánemberként kívánja folytatni. / EuroMaidan PR

15.35

Cserkasziban az államvédelmi ügynökség dolgozói iratokat égetnek.​ / EuroMaidan PR

15.34

A Kossuth Rádió a 15 órai Krónikában már korrekt tájékoztatást adott, közölték azt is, hogy a belügyi szervek éles lőszerrel fejre és nyakra céloznak.

15.32

​A Kijevbe vezető utaknál arra készülnek az emberek, hogy megállítsák a városba tartó rendőröket. / EuroMaidan PR

15.22

Így lövik a rendfenntartók a tüntetőket. / Radio Szvoboda

15.19

Elkezdődött a parlament rendkívüli ülése, amit a Szabadság-párti alelnök, Ruszlan Kosulinszki vezet. / EuroMaidan PR

15.17

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a nyugat-európai országok úgy várják el, hogy az ukrán nép szabadon döntsön sorsáról, hogy a döntés az EU-nak kedvezzen. A nyugat-európaiak és az Egyesült Államok csak az ország vezetését hibáztatják, és nem tudják józanul megítélni a szélsőséges cselekedeteket. Azzal, hogy a kormányt szankciókkal fenyegetik, felbátorítják az ellenzéket a kompromisszumok elutasítására – közölte Lavrov.

15.11

Zaharcsenko belügyminiszter bejelentette, hogy fegyvereket adnak a rendőröknek, ​amit a törvények betartása mellett használhatnak. / Interfax

14.58

Az ortodox egyházban eddig hagyomány volt, hogy imát mondtak az ország vezetőiért, a Hromadszke TV értesülése szerint azonban ez mostantól kimarad az istentiszteletekből, mert a vezetők az emberek ellen fordultak.

14.46

A magyar közmédia ma úgy tudósít az ukrán fejleményekről, mintha egy másik univerzumban létezne: a hirado.hu-n (http://www.hirado.hu/2014/02/20/megallapodas-szuletett-a-fegyvernyugvasrol-az-elnok-es-az-ellenzek-kozott/) megjelenő információk szerint „mindkét fél éleslőszert használ”. Egészen pontosan ezt hozták le:

„Rendőrök tucatjai vesztették életüket vagy sebesültek meg az ellenzéki tüntetők és a rendfenntartók kijevi összecsapásaiban – tájékoztatott csütörtökön az ukrán elnöki hivatal, a tüntetőkre hárítva a felelősséget a vérontásért.

A hivatal szerint a fegyvernyugvás ellenére „radikális” tüntetők csoportokba verődve támadtak rá a rohamrendőrökre reggel 9 órakor. Lőfegyvereket használnak, így mesterlövész-fegyvereket is. „Azért lőnek, hogy öljenek” – áll a közleményben.”

Szó sem esik azonban arról, hogy a Berkut és az SZBU használ csupán éleslőszereket. Amikor az ellenzékről tudósítanak, csak azt említik meg, hogy ők elítélik az éleslőszer használatát tüntetők ellen, de az áldozatok számáról a tüntetők körében és a hajnal óta őket ért támadásokról egy szót sem szóltak.​

14.43

​Fotó: EuroMaidan

14.35

Az Eszpreszo TV megerősítette, hogy Oleszja elhunyt.

14.29

„Meghalok” – írta a Vkontakte közösségi portálra Oleszja Zsukovszka. A huszonegy éves lány a sebesültek ellátásában segédkezett, amikor mesterlövészek rálőttek.​

14.23

Vízágyú a parlament előtt.

14.09

​Holttestek az Ukrajna szállóban. / EuroMaidan PR

14.05

A rohamrendőrök akadályozni próbálják az újságírókat abban, hogy bejussanak a parlamentbe, de a képviselők segítenek nekik. Többen már az ülésteremben vannak, mások a rendfenntartók és tituskák gyűrűjén próbálják átverekedni magukat. / EuroMaidan PR​

14.00

Fotó: EuroMaidan

13.56

Kijevi tudósítónk, Olekszij Kaftan már tizenhét kormánypárti képviselőről tud, ​akik a tüntetők követelései mellé álltak. Most kezdődik a parlament rendkívüli ülése, amit az ellenzék hívott össze, itt az alkotmány megváltoztatásáról is döntenének.

13.55

​Tömegek rohamozták meg a kijevi üzleteket. / EuroMaidan PR

13.48

Az állami energiavállalat székházában mintegy hatvan rendőrt és felbérelt segítőt tartanak fogva a tüntetők. Sokan közülük csak 18-19 évesek és mindössze gumibotokkal szerelték fel őket, de vannak köztük tisztek is. Többen panaszkodtak, hogy 24 órája nem ettek. Vannak kisebb sérüléseik, de a tüntetők orvosi szolgálata ellátja őket. Egyelőre nem tudni, mi lesz a sorsuk. / KyivPost

13.10

Az orosz külügyminisztérium szóvivője azt nyilatkozta, hogy nem számolnak olyan forgatókönyvvel, ami szerint Ukrajnában az ellenzékhez kerülne a hatalom.​ / Interfax

13.08

Az Euronews elképesztő tudósítása az utcai összecsapásokról.

13.05

A kormánypártból kilépett kijevi polgármester elrendelte a metró mielőbbi újraindítását. / Interfax

13.04

A kormányzó Régiók Pártjának tíz képviselője támogatásáról biztosította ​az ukrán népet, kezdeményezik a parlament mielőbbi összehívását és döntést a parlamentáris rendszerhez való visszatérésről. / Interfax

12.59

Az Eszpreszo TV értesülése szerint Dnyepropetrovszkban az emberek kifekszenek a sínre, hogy megakadályozzák a hadsereg Kijevbe jutását.

12.57

​A mai összecsapásoknak eddig legalább 35 halálos áldozatuk van. Kép: Pavel Szkela​

12.55

A tüntetők állítólag figyelemmel tudják kísérni a hatóságok kommunikációs csatornáit, és ezen keresztül arról értesültek, hogy fél óra múlva elrendelik a szü​kségállapotot. Az EuroMaidan PR azt is írja, hogy bezárnak a benzinkutak, és a hadsereg lezárja a hidakat is.

12.51

A Majdan közelében berkutosok támadtak azokra a katonákra, akik nem voltak hajlandóak a tüntetőkre támadni. / EuroMaidan PR

12.48

A dnyepropetrovsz​ki régióban Melioratuvnijnál a helyiek megpróbálják megállítani a fegyveres erőket Kijevbe szállító vonatokat. / EuroMaidan PR

12.45

​Lvivben a hadsereg, Ungváron a rendőrök és a Berkut átálltak a tüntetők oldalára. / EuroMaidan PR

12.43

Kijev polgármestere kilépett a kormányzó Régiók Pártjából – írják kijevi tudósítóink.

12.39

A tüntetők arra kérik a külföldi országokat, hogy küldjék követségi képviselőiket a kórházakhoz, hogy megakadályozzák, hogy a rendőrök elhurcolják onnan a sérülteket. / EuroMaidan PR

12.34

Az Euromaidan PR értesülése szerint Janukovics rövidesen rendkívüli állapotot vezet be, ami a telefon- és internet-hálózat leállításával jár. Szvitlana Kijevből: „Igen, olvastam. De min változtatna ez? Már úgyis háborúban állunk.”

12.28

Az ellenzéki vezetők budapesti idő szerint 14 órára rendkívüli parlamenti ülést próbálnak összehívni.

12.20

Az ukrán elnöki hivatal az ellenzéki erőket vádolja a tűzszünet megsértésével. Közleményükben azt írják, hogy az ellenzék tárgyalási hajlandóságot színlelve csak az időt húzta, amíg radikális aktivistáit mozgósította. Szerintük a rendfenntartók nem használnak éles lőszereket, és a tüntetőknek vannak mesterlövészei, fegyveresei. / 24 TV

12.16

Jurij Lucenko ellenzéki vezető, volt miniszterelnök a Majdan színpadáról rendkívüli ülésre hívta a parlament képviselőit. Azt mondta, biztosítja, hogy a tüntetők ne akadályozzák munkájukat. A tüntetők egyik vezére szerint hamarosan be fognak zárni a kijevi benzinkutak, így próbálják akadályozni a tiltakozók mozgását. / KyivPost

12.10

​Bogdana Macocka alpesi síelő lemondta részvételét Szocsiban. Édesapja, egyben edzője közölte: elképesztően dühösek amiatt, hogy Janukovics elnök tárgyalás helyett vérbe fojtotta a tiltakozásokat. / KyivPost​

12.08

A krími parlament elnöke nem tartja kizártnak, hogy az autonóm köztársaság leválik Ukrajnáról, ha nem csillapodik a feszültség. / Interfax

12.06

Szergij Tigyipko kormánypárti képviselő szerint a krízis megoldásához le kell mondania a házelnöknek, és azonnal választani kell egy olyan miniszterelnököt, akit minden parlamenti frakció elfogad. / Interfax

12.00

Egyik kijevi segítőnk, Szvitlana azt írja, sok pletyka és dezinformáció terjed, ilyen például, hogy elrendelték az összes kijevi benzinkút bezárását. Minden működik, még az egyetem is, ahol dolgozik – az óráját is bement megtartani, de a hallgatók nem mentek be rá.​

11.56

Katyerina Kruk azt írja twitteren, hogy Zaharcsenko belügyminiszter minden rendőrt fegyverhasználatra szólított fel. Azt kéri, senki ne pánikoljon és ne beszéljen arról, hogy itt a vég, mert harcolnak, barikádokat építenek, ápolják a sérülteket. Most nem érnek rá érzésekkel foglalkozni, csak cselekszenek.​

11.51

Képek: TVN24, Niels Ackermann. Olekszij Kaftan Kijevből azt írja, hogy minden utcát berkutosok foglalnak el, a tüntetők újabb leverési kísérletre számítanak. Azt is írja, hogy az a hír járja, hogy budapesti idő szerint 14 órakor összegyűlnek a parlamenti képviselők, hogy megfosszák elnöki jogaitól Janukovicsot.

11.36

Sokan arról számolnak be Twitteren, hogy mesterlövészek még csak nem is a frontvonalra, hanem a tüntető tömeg közepébe lőnek. ​Háborús bűnként emlegetik a cselekedeteket, amiért Janukovicséknak a hágai bíróság előtt kell felelni.

11.35

​Az EuroMaidan twittere szerint ilyen lőszerrel lövi a Berkut a tüntetőket.​

11.32

A tyzhden.ua portál szerint negyven vasúti kocsi tart Kijevbe tele katonákkal.

11.30

​A mesterlövészek orvosokra is céloznak. / EuroMaidan

11.29

​Az égő barikádoknál a tüntetők ruhája is lángra kapott. / Bulent Kilic – AFP

11.26

Evakuálták a parlamentet és a miniszteri kabinetet, az épületeket minden dolgozónak és képviselőnek el kellett hagyni. / Interfax

11.24

​Holttestek a Majdanon / 24 TV

11.20

Az Interfax hírügynökség arról számolt be, hogy a rendőrök lőfegyvereket, lőszereket, baseball-ütőket és botokat találtak a Lvivből Kijevbe tartó vonat utasainál. Tegnap a fővárosba tartó vonatok bombariadó miatt álltak, a bevezető utakat pedig lezárták a rendőrök.

11.03

Legalább ötven rendőrt tereltek a tüntetők egy kormányzati épületbe, ahol fogva tartják őket – írja a KyivPost. Az egyik orvosönkéntes szerint már hét embert öltek meg a rendőrök, mindet az Október Palota közelében lőtték le. A KyivPost tudósítói tíz holttestet láttak az Ukrán Szállóban, hármat a Krescsatyik utcán, tizenötöt a Majdan északi oldalán és úgy tudják az orvosok, hogy hét további áldozatot bevisznek hozzájuk.​

10.54

Mintegy húsz rendőrt is elfogtak a tüntetők, miközben kiszorították őket a Majdanról. Most homokzsákokból építenek új barikádokat a tér köré. Rendőrök, tituskák és katonák támadásaira is számítanak – írja a KyivPost. Kijevi tudósítónk szerint a Nemzetvédelmi Egyetem hallgatóit is kirendelték a tüntetők ellen. A képen: felsorakozó tüntetők.

10.46

​Az egyik tüntető éles fegyverrel átlőtt golyóálló mellénye. Olekszij Kaftan Kijevből azt írja, hogy már tizenegy holttestet láttak.

10.41

Kijevi tudósítónk, Olekszij Kaftan azt írja, hogy Kalasnyikovból, éles fegyverrel tüzelnek a tüntetőkre.​

10.40

A tüntetők orvosi sátrában egy tiltakozó meghalt, egy másikat életjelek nélkül vittek be. Öt vérző fejű rendőrt is elláttak. Egy rendőrségi buszt felgyújtottak. A Besszarábia téren kormánypárti verőemberek gyűltek össze. Akár húszezer tüntető is lehet a téren, és folyamatosan újabbak érkeznek. A tüntetők keleti és déli irányban kiszorították a rendőröket a Majdanról, de nem tolják őket tovább, hanem a visszaszerzett területet védik.

10.23

Az Átlátszó tudósítója Kárpátalján járt. Megtudta, hogy az ott élő magyarok nincsenek forradalmi lázban, mert Janukovicsnak az orosz kisebbség felé tett engedményei számukra is kedvezőek, az ellenzéktől viszont jogaik korlátozására számítanak. A riport itt olvasható.​

10.15

​Több, mint harmincezren vannak a Majdanon és a környező utcákban, írja kijevi tudósítónk. Egy elcsípett rádióbeszélgetés szerint a rohamrendőrök a parlamentnél nagy mennyiségű felszerelést halmoznak fel. A KyivPost arról számol be, hogy folyamatos a téren a fegyverropogás, a tüntetők az Október Palota felé próbálják szorítani a rendőröket.

10.07

Kijevi tudósítónk, Olekszij Kaftan, az Eszpreszo TV munkatársa szerint a Majdanon a sérült tüntetők segítségére siető mentőket is lövik a mesterlövészek, sérültek és halottak fekszenek az Insztitutszka utcai barikádoknál. ​A kárpátaljai magyarokért aggódókat megnyugtatja, hogy mind biztonságban vannak, kivéve persze azokat, akik maguk is a Majdanon vannak.

10.05

Tetjana Derkacs publicista, aki általában vallási témákról ír, felszólította az ukrán ortodox egyházat és a moszkvai pátriárkát, hogy közösítsék ki Janukovicsot az egyházból – írja kijevi tudósítónk, Olekszij Kaftan.

10.00

Napfelkeltekor kiújultak az összecsapások a tüntetők és rendfenntartók között Kijevben. Tegnap este Janukovics elnök és az ellenzék még tűzszünetben állapodtak meg, de reggel már robbanások rázták meg a Függetlenség teret. A rendőrök Molotov-koktélokat dobtak a tüntetők által elfoglalt konzervatórium épületére, ami kigyulladt. Vastag fekete füst száll a téren. A tiltakozás egyik vezetője a színpadról ad utasításokat, jelzi az orvosoknak, hogy hová menjenek, tűzijátékok kilövését kéri, irányítja a tüntetőket, hogy milyen alakzatot vegyenek fel, és közli, hogy elfogtak egy rendfenntartó mesterlövészt. Egy-kétezres tömeg követeli, hogy vigyék fel a színpadra. A színpadon arra kérték a tüntetőket, hogy ne dobáljanak semmit a tér keleti felén, mert a füstfelhőn túl is vannak a rendőrökkel harcoló tiltakozók. / A KyivPost beszámolója nyomán

Leszja Orobec ellenzéki képviselő a tetőkön lévő mesterlövészekről számol be. Olekszij Kaftan, az ellenzéki Eszpreszo TV munkatársa megerősítette ezt nekünk, a Kozackij szállodánál állítólag öt holttest is van. Arról is beszámolt nekünk, hogy a tüntetők elfogtak egy rendőrt, akinek az egyenruháján orosz jelzés látható (fotók). Olekszij azt is közölte, hogy az Eszpreszo TV weboldalát folyamatosan támadják és a többi nagyobb ellenzéki médiumnál is hackerek próbálkoznak.

AZ UKRÁN ÚJSÁGÍRÓK NYILATKOZATA

Mi, ukrán újságírók arra kérjük külföldi kollégáinkat más országokban és a nemzetközi szervezeteknél, hogy minden tőlük telhetőt tegyenek meg, hogy elősegítsék Ukrajnában a változást, hogy elkerüljék a humanitárius katasztrófát és polgárháborút Európa közepén.

Az ukrán hatóságok számos kísérletet tettek arra, hogy erőszakkal verjék le az ukránok tiltakozását, amely kivételesen békés gyűlésekkel indult az ország európai integrációjáért. 2013. november 30.-ának estéjén vetették be ellenük először a különleges rendőrséget a tüntető diákok brutális szétverésére. Január 16.-án a hatóságok egy sor diktatórikus törvényt fogadtak el amelyek további utcai tüntetéseket váltottak ki. Mostanra pedig a hatóságok mindenféle valós párbeszédet és konszenzus elutasítanak, a nemzetközi közreműködők minden erőfeszítése ellenére.

A kormány három hónapig a tüntetők minden követelésének teljesítésével adós maradt: az elnöki hatalom korlátozását a 2004-es szintre; a belügyminiszter, Vitalij Zaharcsenko eltávolítása, a diákok megveretéséért felelősek megbüntetése; és az Európai Társulási Szerződés aláírása. Ez az erőszak eszkalációjához vezetett.

A február 18.-i„fekete kedd” eseményei megmutatták, hogy a hatalom kész arra, hogy vérbe borítsa Ukrajnát, tűzfegyvereket és hadifelszerelést is bevetve.

Arra kérünk mindenkit, hogy nagyon kiegyensúlyozottan tudósítson a jelenlegi eseményekről, és kerülje a tiltakozások kezdete óta folyó orosz propagandaháború termékeit. A Majdanon Ukrajna mindne részéből érkező tüntetők tucatjait gyilkolták meg, ezért nem igaz az az állítás, hogy az ott tüntetők „nyugat-ukrajnai szélsőségesek”, ez csupán Janukovics diktatúrájának egyik vágyálma, amely szeretné egy „szélsőségesekkel vívott helyi konfliktus” látszatát kelteni.

Arra is kérünk mindenkit, hogy ismételten vesse föl az ukrán vezetők elleni szankciók bevezetésének ügyét, ettől ugyanis – szó szerint – emberek élete függ. Sajnálatos módon Európa késlekedése a gyakorlati akciók terén már így is tucatnyi emberélet elvesztéséhez vezetett.

Végül arra kérünk mindenkit, tájékoztassa olvasótáborát, és részleteiben mutassa be a korrupt ukrán hivatalos személyek off-shore bankszámláit, amelyek lezárása megakadályozhatná azt, hogy továbbra is támogassák Janukovics erőszakos rezsimjét, amely arra a népre támadott most rá, amelynek szolgálatára felesküdött.

„Állítsd meg a Cenzúrát” Civil Mozgalom – ukrán újságírók és médiaügyi civil szervezetek kezdeményezése, amely 2010. május 21.-én alakult, és amelynek célja a szólásszabadság megvédése, és a cenzúra megelőzése Ukrajnában, valamint az újságírói munkába való beavatkozás, és a professzionális elvárások elleni harc társadalmi és politikai témákról való tudósítások esetén.

Az „Állítsd meg a cenzúrát” Civil Mozgalom nem támogat egy politikai pártot sem, és ezektől anyagilag sem függ semmilyen módon.

Bővebb információ: http://www.telekritika.ua/news/2010-05-22/53128its

hivatalos blog: http://stopcensorship.wordpress.com

Twitter: http://twitter.com/Stopcensorship

Kapcsolattartó: Artem Szokolenko, koordinátor, Tel.: + 38 050 440 46 08, E-mail: [email protected] http://www.telekritika.ua/news/2010-05-22/53128its www.telekritika.ua

Megosztás