felsőoktatás

Egyetemi autonómia Debrecenben 2. – Kapcsolatok és a klaszterek

Mint megírtuk, Balog Zoltán és az EMMI nem az egyetemi szenátus kétharmada által támogatott Paragh Györgyöt, hanem az egyetemen mindösze egyharmados támogatást kapó Szilvássy Zoltánt javasolta a Debreceni Egyetem rektorának. Több médium is arra a következtetésre jutott, hogy Szilvássy nagy botrányt kiváltó, és az egyetemi autonómiát elég nyilvánvalóan figyelmen kívül hagyó jelölése Kósa Lajos polgármester lobbijának köszönhető. Utánanéztünk pontosan milyen kapcsolatok állhatnak a háttérben.

A szenátusi szavazáskor Nagy János elnökölt. Nagy, bár ezt saját honlapjánelfelejti említeni, 2007-től a Gyurcsány Ferenc által létrehozott Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsot elnökölte. A Tanács tagjai között találjuk az azóta büntetőeljárás alá vont Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezetőjét és a szintén megvádolt Markó Andrea pénzügyminisztériumi szakállamtitkárt. Mint ismeretes, abban az időszakban zajlott a Fidesz-kormányzat szerint rendkívül gázos, a bíróságon ugyanakkor eddig elmarasztaló ítéletet nem hozó Sukoró-ügy, amikor Nagy felügyelte az állami vagyongazdálkodást. Ugyanakkor Nagy, aki egyébként majdnem egy évtizeden át előbb a Debreceni Agrártudományi Egyetemen majd a Debreceni Egyetemen volt felsővezető rektorhelyettesként és rektorként, két hete lett Debrecen díszpolgára, Kósa Lajos polgármester jóvoltából.

Kósa és az általa favorizált Szilvássy Zoltán is közelebbi kapcsolatban állnak egymással, mégpedig Szilvássy cégén keresztül, bár erről a cégről viszont Szilvássy nem tesz említést saját honlapján. Szilvássy cége ugyanis a Cera-Med Kft. A kft honlapjáról ugyan hiányzik Szilvássy neve, de az ő email-címe a cég elérhetősége. A Cera-Med viszont tagja a Pharmapolis Debrecen Innovatív Gyógyszeripari Klaszternek, amelynek alelnöke Kósa Lajos. Míg a Debreceni Egyetemet a rektor Fábián István képviseli, a rektorhelyettes és farmakológiai és farmakoterápiai intézetvezető Szilvássy meglepő módon nem az intézet vagy az egyetem képviselőjeként jelenik meg az igazgatótanácsban, hanem saját cégét reprezentálja. Egyébként a cég az Intézettel egy telephelyen működik.

Ha jól értjük egyébként maga a klaszter is érdekes lehet, hiszen különböző EU-s és kormánypénzekből működik, ügyvezető igazgatója pedig a klaszter létrehozását még megyei iparkamara elnökként bejelentő Skultéti Éva. A Klaszter igazgatótanácsában ül még a Pharmapolis honlapján debreceniként említett, saját honlapja és az internet szerint viszont miskolcinak, diósgyőrinek és kistarcsainak tűnő Hunikót vezető Gyarmati János, akinek cége egy képalkotó eljárásokkal betegeket ellátó magáncégnek tűnik, sőt övé a hasonló tevékenységi körű, szintén klasztertag Brain-X Kft is.

Az nem egészen világos, hogy hány és milyen nevű klaszter működik, ugyanis az interneten van egy másik klaszter is, a PharmAgora Életminőség Klaszter, mely saját honlapja szerint a Pharmapolis átnevezésével jött létre 2009-ben, miközben a Pharmapolis maga sem lehet sokkal régebbi 2009-esnél, és honlapjára még 2 éve is került új kontent. Mindenesetre, a balatonfüredi PharmAgorában is megtalálható a Szilvássy Zoltán és a debreceni audiológiát vezető Szilvássy Judit Cerma-Medje, viszont mellettük egészen más vállalatok jelennek meg klasztertagként. Itt főleg az élelmiszerkutatás tűnik fókusznak. Ilymódon a klaszter tagja például a multifunkciós tojást, kakaós tejet és prémium sertéshúst előállító Adexgo, a szántóföldekkel foglalkozó Agrofilm, a bábolnai tojásporral foglalkozó EcoMotive, de a fitnesszgépekkel foglalkozó Brunswick is.

Úgy tűnik tehát, hogy Szilvássy Zoltánnak, aki várhatóan év közepétől lesz a Debreceni Egyetem rektora kiterjedt céges kapcsolatai vannak. Az ugyanakkor még minding nem világos, hogy pontosan miért lobizott Kósa Lajos polgármester magánál a miniszterelnöknél, hogy ,,Dr. Klinghammer István államtitkár felterjesztését követően” Balog Zoltán miniszter Szilvássyt jelölje az egyetem élére.

Megosztás