sorozatkritika

Technológiai és politikai őrület jön a következő 15 évben

A BBC és az HBO egy hatrészes sorozatban, egy népes brit család történetén keresztül mutatja be, hogy mi várható a jövőben Nagy-Britanniában és a világban. Az emberi testbe ültetett műszaki eszközök, a gazdasági összeomlás, és az atombomba ledobása mind része a sötét disztópiának, ahol apránként egyre rosszabb lesz minden.

Eredetileg a Years and Years, magyarul az Évek alatt címet viseli a brit közmédia és az amerikai tévécsatorna közös produkciója, ami a Manchesterben élő Lyons család életét követi 2019-től kezdve. Közben pedig az általuk nézett és kitárgyalt hírekből rajzolódnak ki az országos és világpolitikai események, amelyek hatással vannak a velük történtekre.

A csupán 6 részes sorozatban a fókusz Lyonsék sorsán van, és az teljesen átlagos: az évek során házasodnak, elválnak, munkanélküliek lesznek, állást keresnek, költöznek, a gyerekek nőnek, a nagyi egészsége romlik.

A 90 év körüli nagymama és 4 felnőtt unokája, valamint az ő párjaik és gyerekeik jól leképezik a társadalom sokszínűségét: van köztük mozgássérült, meleg, fekete, egyedülálló anyuka, politikailag könnyen megvezethető, vagy épp örök lázadó, valamint techmániás és a modern technikával nehezen boldoguló is. Mindannyian valósnak tűnő, szerethető vagy épp utálható karakterek, épp olyan átlagos emberek mindennapi érzésekkel és problémákkal, mint bármelyikünk.

A Lyons család

A Lyons család

Beszélgetéseik közben, a háttérben szóló tévében jelennek meg a hírek: Donald Trumpot másodszor is megválasztják, Putyin élete végéig elnök marad, forradalmak törnek ki, bankok és cégek mennek tönkre, kipusztul a banán és a legtöbb rovar, árvizek és radioaktív piszkos bombák pusztítanak, a technikai fejlődés miatt sok állás és a magánélet is megszűnt, gyakoriak az áramkimaradások, és az egyre rosszabb gazdasági körülmények miatt a külföldi menekültek mellett a belföldiek is egyre többen vannak. Egy pillanatra hazánk is feltűnik a híradóban: valamikor 2027 környékén csődbe megy Magyarország.

Megjelenik persze az a populista politikus is, aki megoldást kínál a rendszerből kiábrándult szavazóknak, ám hamarosan – ahogy az lenni szokott – kiderül, hogy ő sem a választók érdekeit nézi, és radikális tettei csak még nagyobb káoszt okoznak.

Több fontos mondat is elhangzik a különböző részekben, de a legelgondolkodtatóbb az, hogy minden bajért az egyszerű emberek a felelősek, mert hagyták, hogy ez a sok rossz megtörténjen. Lustaságból vagy gyávaságból csendben tűrtek, és ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy egyre rosszabb hely legyen a világ.

A magyar előzetes elég gyengére sikerült, de az eredeti tökéletesen visszaadja a sorozatot, amit érdemes megnéznie mindenkinek, aki szokott gondolkodni azon, hogy mi vár az emberiségre a közeljövőben. Az HBO GO-n angolul, vagy magyar szinkronnal/felirattal is nézhető, és utóbbit ajánljuk az angolul nem vagy nem elég jól tudóknak, mert eredeti nyelven sokkal jobb és hitelesebb az egész.

Megosztás