Egyéb

Meddig marad a kapitány a süllyedő Origo-hajón?

Újabb emberek mondtak fel az Origónál, mert beleszóltak a munkájukba; több ügyben is indult OLAF-kezdeményezésre eljárás itthon; 18 milliárd egy befuccsolt uniós projektre.

Ezekről ne maradj le!

Felmondott az Origo fotórovat vezetője. Is. (24.hu)

Ezekben az ügyekben indult az OLAF kezdeményezésére büntetőeljárás (Átlátszó)

18 milliárdba kerülhet egy azóta szemétbe hajított uniós projekt (Index via 24.hu)

Ha van 3 perced:

Felmondott az Origo fotórovatának vezetője. Is.
Reggel arról szólt a hír, hogy az Origo fotórovatának vezetője, Ostyáni János felmond a lapnál, miután az előző hét szerdai tüntetésről szóló cikkben az eredeti képeket valaki csak úgy lecserélte, a Fidesz-székházból készítettekre; azokra amik aztán másik három kormányközeli lapban is megjelentek. Vele egy lapon említve felmondott még Kovách Márta szerkesztőségi asszisztens is. Frissítésben hírül adták, hogy felmond Vajda Judit, a Tévé rovat újságírója és nyugdíjba megy Zsadon Béla vezető címlapszerkesztő. (24.hu)

Ezekben az ügyekben indult az OLAF kezdeményezésére büntetőeljárás
Az elmúlt öt évben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 30 esetben tett ajánlást a Legfőbb Ügyészségnek, ami minden esetben eljárást indított, de hogy pontosan mikben az most először nyilvános együtt. A jelenlegi mérleg szerint 17 ügyben folyik jelenleg is nyomozás, 7 ügyet zártak le a nyomozás megszüntetésével, 5 ügyben emeltek már vádat, de még nincs ítélet, illetve összesen egy olyan ügy volt, amiben jogerős ítéletet hozott az bíróság, ahol egy állatgyógyászattal foglalkozó cég valótlan számlákat használt fel az elszámoláshoz. (Átlátszó)

18 milliárdba kerülhet egy azóta szemétbe hajított uniós projekt
A megnyerő nevű, egységes monitoring információs rendszeren, azaz az EMIR-en 18 milliárd forintot bukhat Magyarország, amennyiben az Európai Bizottság (EB) úgy ítéli, hogy az egész uniós támogatást vissza kell fizetni. A szabálytalanságok ellen három szerződésnél léphet az EB, amelyeket 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben kötött az állam a Welt 2000. Kft.-vel. (Index via 24.hu)

Ha van még két perced:

Egy titkos közvélemény-kutatás alapján még a fideszesek többsége is úgy gondolja, hogy meg kellene adni az esélyt egy Paks 2-ről szóló népszavazásnak. A Nemzeti Választási Bizottság persze eddig minden erre vonatkozó kérdést elutasított. (Index)

A mostani 300 millióval immár több mint 1 milliárddal kerül többe a Nemzeti Lovarda, amelynek a költsége így 2,84 milliárd forint. (Átlátszó blog)

Feljelenti Földi Judit, a DK elnökségi tagja a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt, miután az nem hozta nyilvánosságra a tao-beszámolóját a jogerős bírósági ítélet ellenére sem. (444)

Megközelíti majd az egymilliárdot Paks 2 gépjárműbérlése. Az MVM Paks II. Zrt 810 millió forintért írt ki közbeszerzési pályázatot járműbérlésre és flottakezelésre. (HVG)

Megbüntette a Parlament fideszes alelnöke, Lezsák Sándor az LMP-s Szél Bernadett frakcióvezetőt, mert 2 papírt lobogtatott. A lapokon a CÖF “tök üres” beszámolóját szemléltette éppen. (Index)

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila is javaslatot tett a tegnap tárgyalt, külföldről pénzt kapó civil szervezetek megbélyegzésével kapcsolatban, szerinte elférne még néhány címke. (Vastagbőr)

Na ki kaphat kézi gránátvetőket egy rendelettervezet szerint? Hát nyilván, hogy az országgyűlési őrség, ki más. (Index)

 

A mai Mutyimondót készítette: Bagyinszki Dániel

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás. Részletek itt.

Megosztás