Egyéb

Titkolták, de kiderítettük, hányan vettek jegyet a felcsúti kisvasútra

Elértük, hogy nyilvánosságra kerüljön, mennyien fizettek a felcsúti kisvasutazásért; Lázár nem érti, miért a kormányt faggatják Mészáros meggazdagodásáról; Orbán Viktor barátai elég ügyesek a közbeszerzéseken.

Ezekről ne maradj le!

Végre kiadták, hány jegy kelt el a felcsúti vicinálisra (Átlátszó)

Lázár szerint már népszavaztunk Paksról (Index, 444, 444)

A kvótanépszavazás kampánya többe került, mint a brexité (Index)

Ha van 3 perced:

Végre kiadták, hány jegy kelt el a felcsúti vicinálisra
A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány tavaly megtagadta, hogy közzétegye, hány utast vitt az általa üzemeltetett kisvasút, de végül csak kiadta. A hivatalos összesítés szerint tavaly május végétől év végéig közel 23 779 menetjegyet váltottak az ingyenesen utazókat leszámítva. Most már csak azt nem tudjuk, milyen vállalásokat tett a kormány az EU felé a kisvasút 600 millió forintos támogatásáért cserébe, mert ezt a gazdasági tárca tovább titkolja.  (Átlátszó blog)

Lázár szerint már népszavaztunk Paksról
Lázár János szerint a nép egyszer már szavazott a paksi erőműről a 2014-es parlamenti választáson, és az Európai Bizottság szerint profitot termelhet. A kiszivárgott multiszivató javaslatról állította, hogy a fogyasztók és a munkavállalók védelmére hoznák. Hangsúlyozta, hogy a javaslat nem csak a külföldi üzletláncokra vonatkozna, bár neki a multik megsarcolása is nagyon jól esne. Nem is érti, miért firtatják a kormánynál Mészáros Lőrinc meggazdagodását. (Index, 444, 444)

A kvótanépszavazás kampánya többe került, mint a brexité
A berlini Democracy Reporting International szerint 2010 óta Orbán Viktor barátai kimagaslóan jól teljesítenek a nagy állami közberszéseken. 2013-ban például négy baráti üzletemberhez került az összes közbeszerzési forrás 11 százaléka, ami 272 milliárd forint. A kvótanépszavazás kampánya sokkal többe került, mint a brexité, miközben az M1 a témával foglalkozva szinte csak a kormány álláspontját visszhangozta. (Index)

Fidesz- és egy MSZP-közeli üzletember is hasít a Várban
A Várnegyed felfuttatásának egyik legnagyobb nyertese Zsidai Roy csoportja, de Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás és Orbán Viktor barátja, Garancsi István is itt építkezik. Az egyetlen élelmiszerbolt a CBA kezében van. Kakukktojásként Puch László volt MSZP-pénztárnok is feltűnt. A lakók attól félnek, hogy a fideszes elit és a várbeli minisztériumok dolgozói rárepülnek az ingatlanjaikra, és a félelmeket egy konkrét ügy is táplálja. (Magyar Narancs)

Mutyihegyek az iparkamaránál
Lemondott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége és az ellenőrző bizottság, miután kiderült, hogy erősen megkérdőjelezhető szerződéseket kötöttek, luxusutakra és méregdrága konferenciákra-fogadásokra költöttek és egymás cégeit bízták meg jól fizető megbízásokkal. Az országos kamarai elnök felesége közben a jegybanknál kap helyet, aki hiába közgazdász végzettségű, monetáris politikával nem foglalkozott. (444, MNO)

Ha van még két perced:

A hazai jegybank miatt is aggódik az egyesült államokbeli elemző, aki szerint az áfacsalások miatt a hivatalos magyar GDP-adatokat korrigálni kellene. (Átlátszó)

Egy, az Átlátszó által feltárt ügyben is nyomoznak Simonka György ellen költségvetési csalás gyanúja miatt egy uniós projektben. (Átlátszó blog)

Az MSZP volt pénztárnokának közeléből jutott egy eddig jobbára ismeretlen tanyasi mikrovállalkozás a Matolcsy-közeli kecskeméti Pallas Athéné Egyetem campusberuházásáig. (Átlátszó blog)

Úgy néz ki, egy 22 éves egyetemistától ijedt meg a hét éve kormányzó Fidesz. (Vastagbőr)

Furcsa RMDSZ-es összefonódások láthatóak egy kolozsvári étterem körül. (Átlátszó Erdély)

Másodfokon is kimondta a bíróság: a jegybanknak közzé kell tennie, kik lettek az MKB Bank igazi tulajdonosai. (Magyar Narancs)

A kormány azzal az alapos indokkal adott 220 milliót egy tök ismeretlen, szlovákiai civil szervezetnek, hogy ismerték a benne lévő embereket és szerintük a „megfelelő célokra” tudják elkölteni a pénzt. (444)

Két év nyomozás után még gyanúsított sincs a Széchenyi Bank bedőlése miatt. Töröcskei István, akinek az érdekeltsége a pénzintézet, most egy állami körbe tartozó cég igazgatósági elnöke. (24)

Mészáros Lőrincék pofára ejthetik a spekulánsokat, akik az üzletember körüli tőzsdei akciókra építettek. (444)

Lemond Horváth Anna RMDSZ-es kolozsvári alpolgármester, mert eltiltotta a korrupcióellenes ügyészség. (444)

Kína gyanúsan gyorsan hagyott bejegyeztetni 38 Trump-védjegyet. (AP via Business Insider)

Multik pénzeltek egy, a kéregrepesztéses gázkitermelés és a növényvédő szerek mellett kiálló tudományos szervezetet az USA-ban. (Mother Jones)

 

A mai Mutyimondót készítette: Márton Balázs

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás. Részletek itt.

Megosztás