Egyéb

Hetilapszemle: Örökre eltüntetnék Matolcsy több évtizedes garázdálkodásának nyomait

 

Sietősen megszüntetné a kormány a Tulajdon Alapítványt, és ezzel lehetetlenné válna kideríteni, mire és mennyi közpénz ment el a Matolcsy Györgyhöz köthető szervezeten keresztül. Hiába rendezte a kormány két éve a főváros adósságát, sosem látott mértékű hitelfelvételt tervez Budapest. Hetilapszemle.

A közpénz unortodox kezelését Matolcsy György jegybankelnök már a 90-es évek elején is buzgón gyakorolta – derül ki a Magyar Narancs tényfeltáró sorozatának legújabb darabjából. A lap szerint Matolcsy és családja gazdagodásának kulcsszereplője a Tulajdon Alapítvány, amit 1990-ben, 10 millió forinttal hozott létre az akkori Állami Vagyonügynökség.

Ez az alapítvány hozta létre a később Matolcsy Gyöngyi tulajdonába került Növekedéskutató Intézet Kft-t és a Privatizációs Kutatóintézetet. Bár az alapítványról szinte semmilyen adat nem érhető el, a Naracs kiderítette, hogy az alapítvány kezdettől fogva magas áron készített tanulmányokat az Antall-kormánynak.

1991-ben például egy másfél hónapos munkáért nettó 3,5 millió forintot számláztak ki, pedig ekkor a magyarországi bruttó átlagkereset nem ért el a 18 ezer forintot, ami a Narancs szerint azt jelenti, hogy a pénzből 50 ember munkáját lehetett volna finanszírozni.

Valami bűzlik az alapítvány körül, mert minden eszközzel igyekeznek megakadályozni, hogy kiderüljön, mire ment el huszonöt év alatt rengeteg közpénz. Az alapítvány elzárkózik a közérdekű adatigénylések teljesítésétől, az ezzel kapcsolatos bírósági tárgyalásokon húzza az időt, így például egyelőre az sem világos, hogyan került az alapítvány három ingatlana a Matolcsy-család és cégeik tulajdonába.

Az alapítványt ráadásul sietősen szüntetné meg a kormány, ami a Narancs szerint azt jelenti, hogy soha nem is fog kiderülni, hova, és mennyi közpénz került az alapítvány 27 éves ténykedése alatt.

A 2014 es állami adósságátvállalás után a Demszky-érát jócskán felülmúló eladósodásra készül a főváros – derül ki a HVG Budapest költségvetését elemző írásából.

Míg tavaly kevesebb mint 450 milió forint ment el hiteltörlesztésre, jövőre már közel 1,4 milliárdot fordítanak erre, de a törlesztés igazából 2019-től ró terheket a fővárosra, amikortól már több mint 7,5 milliárd forintot kell majd erre évente költeni. A teljes adósság ráadásul már 193 milliárd forinthoz közelít, ami ugyan nem haladja meg a szabályokban előírt mértéket, de lenullázza Tarlós István főpolgármester legfőbb választási szlogenjét, aki rendszeresen hivatkozott arra, mennyire eladósodott várost örökölt elődjétől.

Megosztás