Egyéb

Nem száll el az olimpia költségvetése, legfeljebb „kiegészül”

Műfajteremtő interjú-tragikomédiában próbálták védeni a budapesti olimpia ötletét; történetesen a kiemelt felszámolásokért felelős miniszter ismerőse tarol a kiemelt felszámolásoknál; két munkanapot hagyott az állam ajánlattételre a határvédelmi konténerfalura.

Ezekről ne maradj le!

Az olimpiával végre kiteljesedhet a magyar szlalomkajakozás (Magyar Narancs via Index)

Egyetlen pályázóé lett a határvédelmi konténerfalu (Átlátszó)

Jól megy a szekér a miniszter ismerősének (Direkt36, HVG via 444)

 

Ha van 3 perced:

Az olimpiával végre kiteljesedhet a magyar szlalomkajakozás
„Nem mindegy, hogy a költségvetés elszáll vagy kiegészül” – nyilatkozta Szalay-Berzeviczy Attila, a budapesti olimpiai pályázat nagykövete. Szerinte az, hogy már a megvalósíthatósági tanulmány költségei is kétszeresükre egészültek ki, nem jelenti, hogy az olimpia összköltsége is duplázódik, de a dokumentum csak egy kiinduló számítás, nem szentírás. Az olimpiával viszont terjeszkedhet a magyar szlalomkajakozás, a népszavazás pedig nem időszerű. (Magyar Narancs via Index)

Egyetlen pályázóé lett a határvédelmi konténerfalu
Éppen vége lesz a télnek, mire állni fog a négy NATO-színvonalú konténerfalu a magyar határ déli szakaszán. A közbeszerzést novemberre sikerült kiírni, akkor viszont mindössze két munkanapot kapott a három meghívott ajánlattevő, hogy néhány hónapon belül több száz konténert teremtsen elő. A kiírás feltételei alapján ketten rögtön ki is estek, így az egyedüli ajánlattevő annyit kért, amennyit nem szégyellt. (Átlátszó)

Jól megy a szekér a miniszter ismerősének
Az összes felszámolási eljárás nagyjából kétötöde egy emberhez kötődik. Börcsök Sándor bevallottan a területért felelős miniszter, Seszták Miklós régi ismerőse. A kiemelt eljárásokat egy állami cég fogja össze, amelyet Seszták közvetlenül a tárcája felügyelete alá helyezett. A vállalat tavaly nyár óta alkalmazza Börcsököt. Ő járt el a Schmidt Máriánál kikötő Figyelőnél is, amiért az előző tulajdonos szerint mindenki többet ajánlott, mint a nyertes. (Direkt36, HVG via 444)

 

Ha van még két perced:

22 milliárd forintból, plagizált tanulmányokra támaszkodva alakítják át a fogyatékosok ellátórendszerét. (Átlátszó Szocio)

A hírek szerint a IX. kerületben több fideszes olcsón kapott önkormányzati bérlakást, de nem hajlandóak kiadni a bérlők nevét és a bérleti díjakat, ezért az Átlátszó pert indít. (Átlátszó blog)

Azért olyan drága a szolnoki kórház parkolója, nehogy a betegek használják. (Vastagbőr)

Olimpia helyett évekig ingyen sör? Vagy vegyünk pár görög szigetet? Esetleg vásároljuk vissza Erdélyt? Ugyanannyi pénzből futná rá. (Index)

Korábban már ellenőrizték az egyik uniós támogatással épült „vadászpanziót”, amit a gyanú szerint a mondoki polgármesterék lakóháznak használnak. Találtak eltéréseket, de nem tűnt fel, hogy nem adják ki az épületet. (444)

Az MTA a Magyar Művészeti Akadémiát is bevonta egy rendezvény megszervezésébe, de az meghiúsult, amikor a meghívott brit vendégeknek jelezték, mit csinál az MMA. (MNO)

A Fővárosi Törvényszék első fokú ítélete szerint állíthatták Matolcsy György jegybankelnökről, hogy ő és a családja lopja a közpénzt. (444)

Iparági forrás szerint Habony Árpád testvére a TV2-nél landolhat. (Comment)

Kettőt fizet, egyet kap – így szívatja az időhúzó minisztérium a közérdekű adatokat kikérő újságírót. (Index)

Bőven munkaidő után, esti és éjszakai utakra használták egy állami hivatal taxikártyáját szórakozóhelyekhez közeli címekkel. Amikor rákérdeztek, az intézmény perrel fenyegetőzött. (MNO)

Egészen furcsa jogértelmezéssel próbálja igazolni az ügyészség, miért nem nyomoz az MTVA-s lehallgatási ügyben: szerintük munkahelyeken nem illegális bárkit megfigyelni. (Index)

Évek óta vajúdnak az uniós vasúti kommunikációs rendszer kiépítésével, de jó esély van rá, hogy soha nem készül el. Így uniós pénzt bukhatunk és még meg is büntethetnek minket. (444)

Lázár János az egykori főnemesi Károlyi-családdal urizál. A kapcsolatnak a fóti gyermekváros bezárásához is köze lehet, de a miniszter szerint ő minden üldözött családnak segít. (Heti Válasz via Index, Index)

A 4-es metró osztrák kivitelezői öntötték a támogatásokat a fociba, és – ettől természetesen függetlenül – 2010 után jelentősen megnőtt a profitjuk. (Heti Válasz via Index)

„A TV2 hírszerkesztőséghez és hírműsoraihoz gyomor kell” – mondta az ATV-hez igazolt Sváby András, aki szerint erős az öncenzúra a magyar médiában, főleg az állami csatornáknál. (Index)

 

A mai Mutyimondót készítette: Márton Balázs

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás. Részletek itt.

Megosztás