Egyéb

A brókercsőd miatt nem stimmelhet Voldemort vagyonnyilatkozata

Bukott a Mengyi házaspár a brókercsődön, ezért sem stimmelhet a fideszes Voldemort vagyonnyilatkozata; Tamásiban már a pingpongszettet is túlárazzák; plusz két milliárd megy a Szépművészeti felújítására.

Ezekről ne maradj le!

Technikai okok miatt plusz 2 milliárd megy a Mészáros-közeli cégnek (Átlátszó)
Rossz helyre fektetett be a Mengyi-házaspár (24)
Kiegyezett a kartellező vasúti cég a GVH-val: a büntetés töredékét fizetik (Világgazdaság)

Ha van 3 perced:

Technikai okok miatt plusz 2 milliárd megy a Mészáros-közeli cégnek
A Szépművészeti Múzeumot lassan két éve bezárták, hogy megkezdődhessen a Román csarnok és a hozzá kapcsolódó terek felújítása. A költségek most 2 milliárddal növekedtek, olyan konkrét technikai okokra hivatkozva, mint, hogy “Organizáció módosítása szükséges”. A kivitelező, a közbeszerzéseken felívelőben lévő, Mészáros-közeli Magyar Építő Zrt. (Átlátszó)

Rossz helyre fektetett be a Mengyi-házaspár
A Mengyi-házaspár pechére a Hungária Értékpapír Zrt.-hez vitte kamatozni negyven milliós megtakarítását. Mivel Mengyi Ramóna nevére kötötték a szerződést, a brókercsőd után neki kellett vallomást tennie, a többi ügyféllel együtt. A vallomás alapján világos lett, hogy valójában férje foglalkozott a kötvényekkel. Mengyi “Voldemort” Roland azonban nem tüntette fel a vagyonnyilatkozatában a megtakarítást, az alapján összesen 3,8 milliója van már évek óta. (24)

Dunaújvárosban közpénzből terjeszthetik Habony lapját
A Modern Media Group levélben kérte Dunaújváros polgármesterét, hogy anyagilag támogassák a Lokál Extra terjesztését a városban. Ez éves szinten három millió forintba kerülne az önkormányzatnak, de két szakbizottságon már át is ment a javaslat. Annak ellenére, hogy még a bizottság fideszes delegáltja szerint is olvashatatlan a reklámokkal telenyomott bulvárlap. (Hír TV)

Tamásiban még a pingpongszettet is húszszorosan túlárazták
Tamásiban nemrég két uniós, a szegénységben élők helyzetének javítását célzó pályázat zárult, amire 270 millió forintot költhetett a település. A helyiek azonban nem látják hová lett a pénz. Az elszámolásból úgy tűnik, rendesen túlárazták még a kisebb tételeket is: az 1600 forintos pingpongszett például papíron 38 000 forintba került. A Jobbik feljelentést tett költségvetési csalás gyanúja miatt. (Hír TV)

Kiegyezett a kartellező vasúti cég a GVH-val: a büntetés töredékét fizetik
A Gazdasági Versenyhivatal még 2010-ben szabott ki rekordmagas, 7 milliárd feletti büntetést négy kartellező, a frissen beáramló uniós pénzekre utazó vasúti cégre. Ehhez a körhöz tartozott Szijjártó Péter apjának cége is, de ők megúszták a büntetést. A befizetett büntetés az államé lesz. Korábban csak a Strabag fizetett, most a Colas dunántúli anyacégével sikerült megegyezni, így legalább a büntetés egy részét befizetik. (Világgazdaság, Index)

A magyar hatóságok 7 év alatt sem léptek 4-es metró ügyben
Az nem lep meg senkit, hogy az elképesztően drágára sikerült 4-es metró építéséből óriási pénzeket loptak el: az Európai Csalás Elleni Hivatal jelentése szerint az elköltött pénz 36 százalékát, vagyis 167 milliárd forintot. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy az elszámoltatást a zászlajára tűző Fidesz-kormánynak miért nem sikerült ezt kinyomoznia. Mindenesetre vizsgálják, nyilvánosságra lehet-e hozni a teljes jelentést. (Vastagbőr, Népszava)

Ha van még két perced:

A börtönök túlzsúfoltsága miatt bővíteni kell a szirmabesenyői börtönt, de a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága hiába írta ki a pályázatot: nincs fedezetük a több milliárdos építkezésre. (Átlátszó)

A népszavazási kampánnyal zászlót bontott a Momentum Mozgalom. Szerintük a korrupciót nem lehet egyik napról a másikra leváltani, a megelőzést és a tudatosságot tartják fontosnak. (Átlátszó)

Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere ott van a település minden zugában: még az iskolai büfé üzemeltetését is a Mészáros és Mészáros Kft. végzi. (444)

A puccsszerűen bezárt Népszabadság története is rávilágít arra, hogy a bonyolult üzleti és politikai érdekektől akkor tud független lenni a sajtó, ha az olvasók támogatják. (Szakirodalom)

Bécsben az Immigrant Invest foglalkozik a letelepedési kötvények árusításával. Olyan jól megy nekik, hogy már két éve tudtak venni egy 750 ezer eurós ingatlant a legelőkelőbb negyedben. (168 óra)

Lezárják a brit és az amerikai hatóságok a Rolls-Royce négy éve indult vesztegetési ügyét, persze csak miután befizették 671 millió fontos büntetésüket. (Figyelő)

Tíz határrendészt ítéltek másfél és négy év közötti szabadságvesztésre Szegeden, mert többször is pénzt fogadtak el a határon átkelő járművek vezetőitől. (MNO)

Polt Péter képviselői kérdésre elmondta, hogy az elmúlt 7 évben 12 707, a nemzeti vagyont károsító személyt ítéltek el, de azt nem lehet tudni, ebből mennyien voltak közszereplők. (Index)

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal!
Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás