Nem az olimpiára, igen a jövőnkre! – színre lép a Momentum Mozgalom

momoo

 

A Momentum nevű új politikai mozgalom népszavazást kezdeményezett a budapesti olimpiai pályázatról. A főként fiatal értelmiségiekből álló csapat párttá alakulva a politikai tér jelentős szereplőjévé szeretne válni. Az elnökükkel, Fekete-Győr Andrással és Orosz Anna vezetőségi taggal folytatott beszélgetésünkből kiderül, hogy miért veszélyes az olimpiarendezés hosszú távon, és milyen kérdésekre nincsenek még válaszaik, valamint az is, hogy milyen meséhez hasonlítják a Momentum sztoriját.

 

Hirdetés

800x600_Januar2

 

Átlátszó: Azt nyilatkozták, hogy szeretnének olimpiát, csak nem 2024-ben Budapesten. Mikor rendezhetne akkor Magyarország olimpiát?

Orosz Anna: Szeretjük az olimpiát, nem az olimpia ellen akarunk menni. Az olimpia egy fontos nemzetközi esemény: a demokráciáról, a szabadságról, és a békéről szól. Ezek nyilvánvalóan fontos értékek. Olimpiát pedig akkor kell rendeznie egy országnak, ha az egy évtizedes társadalmi sikersorozatot koronázhat meg, és nem akkor, amikor olyan égető kérdések vannak ebben az országban például az egészségügyben vagy az oktatásban, amelyekre megoldást kellene találni.

A következő évtizedben nincs arra remény, hogy Magyarország fellendüljön annyira, hogy képesek legyünk olimpiát rendezni?

OA: Lehet, hogy van erre remény, de ha 2024-ben szeretnénk olimpiát rendezni, arra nem 2024-ben kell elkezdeni költeni a pénzt, hanem most. Az a pénz, amit az olimpiába ölünk, az mind nem arra megy, hogy 21. századi oktatást hozzunk létre, hogy megoldódjanak az egészségügy gondjai, és így tovább.

Az olimpiai pályázathoz kapcsolódó cikkeink

Nah, ki ad kilencszázezres napidíjért tanácsot az olimpiai pályázathoz?

250 millió forintos olimpia-előkészítő cég Schmitt Pállal

Olimpiai népszavazás: lenne mitől félni

Így csalták el a játékokat az amerikaiak – kis olimpiai korrupciótörténelem

Megszereztük és közzétesszük a teljes megvalósíthatósági tanulmányt a budapesti olimpiáról

Itt van a tételes lista a 2012-es olimpiai jutalmakról, nevekkel

Politikailag motivált és kézivezérelt folyamat – Dénes Ferenc a stadionlázról

A Fradi vezérigazgatójának reklámcége népszerűsítheti a budapesti olimpiát

A Fradi-vezér cége fogja reklámozni az olimpiát 900 millió forintért

410 millióval többet költenek a budapesti olimpia reklámozására

Fekete-Győr András: Olimpiát rendezni egy hónapos álom is lehetne. Ezt az egy hónapos álmot Magyarországon egy több éves rémálom követné, ha az egésznek a jelenlegi anyagi és társadalmi vonzatait nézzük. Öt területet azonosítottunk, amelyekre ezt a pénzt inkább költenünk kéne: egészségügy, oktatás, megélhetés, lakhatás, vidéki infrastuktúra.

Mik a javaslataik ezeken a területeken?

OA: Az egészségügyben az látjuk, hogy iszonyatosan nagy probléma, hogy kettéválik az ellátórendszer. A közellátásból egy szegényellátás kezd kialakulni, és emellett párhuzamosan fut a magánellátás, amit csak nagyon kevesek tudnak maguknak megengedni. Ez a folyamat veszélyezteti az ellátás biztonságosságát, ami megengedhetetlen.

Erre a problémára mi a megoldás?

OA: Egyrészről nem gondoljuk, hogy mi most egy megoldáscsomaggal, kell hogy előálljunk, merthogy ez egy két éve létező szervezet. De vannak szakpolitikai munkacsoportjaink, akik rengeteg energiát, és időt szentelnek ezeknek a problémáknak.

FGYA: A kampányban az is egy célunk, hogy ne rögtön, hanem a közvéleménnyel együtt, a közvélemény előtt formáljuk meg javaslatainkat, alternatív víziónkat. Ezek többsége nyilvánvalóan olyan koncepció, amelyek a kormány asztalán hevernek. Megkérdezhet a kormány bármilyen szakértőt, hogy miként lehet megreformálni az egészségügyet, az oktatást, csak ezt nem teszik, mert nincs meg a politikai akarat.

Az ellenzéki kezdeményezések elsődleges feladata, hogy felhívják a figyelmet ezekre a problémákra. Mi természetesen túl akarunk ezen lépni, és előállni javaslatokkal, ennek azonban nyilvánvalóan rengeteg idő- és erőforrásigénye van. Most az erőforrásainkat arra fordítjuk, hogy megszervezzünk egy aláírásgyűjtési kampányt, ami ugye elég nagy kihívás, tekintettel arra, hogy még soha sem sikerült senkinek a főváros történetében.

Ez ennek a kétéves politikai közösségnek az első cselekvése, miért valaminek a megakadályozására indították a debütáló politikai cselekvésüket?

FGYA: Nagyon fontos a szlogenünk második része. Nem az olimpiára, igen a jövőnkre! A kérdésfeltevés is egy igent von maga után, hiszen a pályázat visszavonásának támogatásával az ember a jövőjére voksol. Amit mi megszeretnénk ezzel mutatni, az egyrészt az, hogy milyen olyan területei vannak a magyar közéletnek, amire egyszer s mindenkorra figyelni kéne. Másrészt mindig azt látjuk, hogy például a tanárok kimennek tüntetni, alakul egy tök jó mozgalom, mint ami a Tanítanék is volt, majd egy-két hónap után leszereli őket a kormány.

Ha megkapnánk az olimpia rendezésének jogát, akkor a kormány évekig azt ismételgetné, hogy „Jó-jó, de lesz egy olimpiánk”, ezzel az összes társadalmi kihívás ismét a szőnyeg alá lenne söpörve. Úgyhogy ez tényleg egy remek lehetőség arra, hogy a Momentum megmutassa az alternatív vízióját és a mozgósító képességét a kormánnyal szemben, és hangot adjon az emberek véleményének.

OA:  Egy olimpia akkor is hatalmas élmény egy országnak, ha vannak kivetítő állomások, ahol együtt lehet drukkolni. Én magam is kint voltam ilyeneken, és együtt ujjongtam és ugráltam a közönséggel, amikor a vízilabda-válogatott harmadszorra is visszajött a szerbek ellen, és megnyertük az olimpiát. Ez így is egy óriási élmény tud lenni. Ezen felül elképzelhetetlennek tartom, hogy valóban megfizethetőek lennének a jegyárak egy átlagember számára, hogyha Budapesten kerülne megrendezésre az olimpia.

Amíg olyan problémák vannak Magyarországon, hogy hónapokat kell várni egy nagyon fontos egészségügyi beavatkozásra, és mondjuk ezért veszítjük el szeretteinket, nem fog bennünket kárpótolni az olimpia. Azt gondolom, sokan vagyunk ezzel így. Nagyon nehéz ügy, hogy ezért le kell mondani az olimpia lehetőségéről, de hosszú távon ez így lenne jó mindenkinek.

 

orosza_momo

Orosz Anna 27 éves, közgazdaságtant tanult Budapesten és Berlinben, itthon és Németországban is szerzett munkatapasztalatot. Jelenleg egy magyarországi cégnél dolgozik. Már a Momentum előtt is foglalkozott közügyekkel, a fotelpolitizálásból lett elege. Sok társával együtt szeretne felelősséget vállalni azért, hogy mi lesz ebben az országban. A tettvágy vitte a politikába.

 

Úgy érzik, felkészültek a kampányra?

FGYA: Abszolút. Már csak azért is, mert egy 140 fős szervezetről beszélünk, ami egy éve működik, a közösség magja pedig közel két éve dolgozik együtt. Az egész szervezetünk átállt kampányüzemmódra. Van honlapunk (www.nolimpia.com), amit mi magunk fejlesztettünk a saját tagjainkkal. Több tagunk rendelkezik tapasztalattal aktivista toborzásban és koordinációban, valamint kampányok lebonyolításában.

Hol szereztek tapasztalatot?

FGYA: Különböző eddigi kezdeményezésekben.

Melyikekben?

FGYA: Lehettek ezek Fideszes, LMP-s, Együttes kezdeményezések, önkormányzati kampányok. Én magam és Anna ugyan nem vettünk ilyenben részt, de azért akadnak a tagságban kampányt már látott emberek.

Miért pont télvíz idejére időzítették a kampányt?

OA: Ez nem várhat tovább. Telik az idő, ömlik bele a pénz ebbe a projektbe már most is. El kell kezdeni, csinálni kell.

FGYA: Nincs más választás. Erdélyi Katalin leadta a kérdést, amit hitelesített is a Fővárosi Választási Bizottság, utána viszont nem indult el az aláírásgyűjtés. Attól lehetett tartani, hogy a kormány majd le fogja foglalni a kérdést, mi pedig ezt nem akartuk hagyni. Azonnal léptünk, és minden bizonnyal január második felében kezdhetjük az aláírást. Nagyon eltökéltek az aktivistáink is és mi magunk is.

OA: Egyébként rengeteg ember jelezte, hogy szívesen lenne aktivista ebben az akcióban. Persze tudjuk, hogy ez egy iszonyatosan nagy kihívás és még több aktivistára van szükségünk.

Hány emberrel lehet megcsinálni ezt a kampányt?

FGYA: Ezerötszáz aktivistával számolunk. Kint leszünk huszonöt ponton, bár a pultok inkább a kampány népszerűsítéséről is szólnak amellett, hogy gyűjtik az aláírásokat. A mozgékony kopogtatóink lesznek azok, akik az aláírások legnagyobb hányadát fogják összegyűjteni. Eddig több mint háromszáz aktivista jelentkezett, és folyamatosan érkeznek a jelentkezések. Ez nagyon jó tendencia. Ezzel párhuzamosan adományokat is gyűjtünk erre az akcióra.

Mekkora lesz a legjobb forgatókönyv szerint a kampány költségvetése? Az aláírásgyűjtést mennyiből lehet kihozni?

FGYA: Eddig hétszázezer forint folyt be, mi három-ötmillióval számolunk. A költségek nagysága persze az önkéntesség mértékétől is függ. Mi azzal számolunk, hogy minden aktivista önkéntes alapon vállalja. Ha több tucat aktivistának fizetést kellene adni, az nyilvánvalóan nagyon sok pénzt elvinne. A matricák, szórólapok és a kitelepülő pultok olyan eszközök, amelyeket a tagságunk megfinanszíroz.

Milyen szövetségesekre számít a Momentum a kampányban?

FGYA: Mivel ez egy nemzeti ügy, ezért mindenkit várunk szeretettel Orbán Viktortól egészen Szigetvári Viktorig. Az összes politikai és civil szervezetet is.

Megkeresték a pártokat?

FGYA: Nem kerestünk meg pártot. Volt, aki minket keresett meg, és mindenkinek a segítségére számítunk. Itt a Rózsa utcai központunkban fogjuk gyűjteni az aláírásokat. Felvettük a kapcsolatot az Olimpiát? Ne! Mozgalommal, kaptunk tőlük szakmai támogatást és aktivista kapcsolatokat is. Beszéltünk a bostoniakkal, a hamburgiakkal, akik leszavazták a saját olimpia rendezési kezdeményezésüket. Igyekszünk mindenkivel partneri kapcsolatot kiépíteni.

Mit tekintenek sikerkritériumnak a kampánnyal kapcsolatban?

FGYA: Hogyha nem lesz Budapesten 2024-ben olimpia.

OA: Illetve azt, hogy legyen népszavazás a kérdésről. Azt gondoljuk, hogy ez egy olyan horderejű kérdés, amiben nem létezik, hogy ne kérdezzük meg a befektetők, vagyis az állampolgárok véleményét. Ez olyan, mintha egy háztartásban az egyik személy munkanélküli lenne, a másik kórházban feküdne, és akkor az egyik családtag fogná magát, és elköltené az éves bevételük harmadát egy kerti medencére. Ami nyilvánvalóan nem egy demokratikus cselekedet, miközben az olimpiarendezés a demokrácia szellemében kellene hogy folyjon.

Tehát akkor van siker, ha kiírják a népszavazást?

OA: Az mindenképpen az első siker.

Ha nem írják ki a népszavazást, mert nincs elég aláírás, akkor az elnökük lemond-e?

FGYA: A tagságnak kell eldöntenie, hogy azon a harminc napos úton, amin most elindulunk, milyen más jellegű sikerek övezték a mozgalmunkat. Itt nem csak a NOlimpiáról van szó, a Momentum is zászlót bont. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság azt is figyelembe veszi a pályázatok elbírálásánál, hogy jelentős-e a támogatottsága az olimpia rendezésnek az adott pályázó nemzetben. Ha sikerül ezzel a kampánnyal mondjuk a mostani 54 %-os olimpiát ellenző tábort bővíteni, akkor a NOB valószínűleg más városnak fogja megítélni a rendezés jogát, és akkor már sikert értünk el.

 

fgya-momo

Fekete-Győr András 27 éves, jogász. Nemzetközi vállalatnál, ügyvédi irodában, az Európai Parlamentben és a Bundestagban (német parlamentben) is dolgozott. A jogi egyetem utolsó évében tudatosult benne, hogy jogászként nem érdemes érvényesülni ebben az országban, mert átgondolatlan jogszabályok ezreit alkotja meg a parlament. Külföldre azért nem szeretett volna menni, mert felelősséget érzett Magyarország jövőjéért.

 

Két éve politizálnak együtt egy politikai közösségként és van pár kérdés, amit nem lehet megkerülni egy ilyen politikai közösségen belül. Például, ha párttá alakulnak melyik európai pártcsaládhoz fognak majd csatlakozni?

FGYA: Ilyen jellegű döntés még nem született a tagságon belül, ugyanis még egyesületként működünk.

Nem mindegy, hogy Marie LePen-nel, Guy Verhofstadttal, vagy Beppe Grilloval éreznek politikai közösséget.

FGYA: Az nem mindegy, és természetesen Marie Le Pennel, és a szélsőségekkel nem érzünk politikai közösséget. Guy Verhofstadt számomra szimpatikus, közel áll hozzám az ő attitűdje és az Európai Unióhoz való hozzáállása, de közösségi döntés a kérdésben még nem született.

OA: Nincs még hivatalos álláspont, de vannak ilyen témában vitáink, és sokat beszélünk ezekről a kérdésekről.

Tegyük fel hogy nagyon sikeres a kampány, elérik a céljaikat és 2018-ban bejutnak a Parlamentbe. Akkor a kormányzóképesség érdekében kivel lépnének koalícióra a Fidesszel, az MSZP-vel vagy a Jobbikkal?

OA: (ironikusan) Ez egy nagyon szép felhozatal. Mi egyelőre a saját utunkat szeretnénk járni, nem véletlenül építjük a saját szervezetünket, politikai közösségünket: politikai árvának éreztük magunkat. Nem akartunk az imént felsorolt pártok egyikéhez sem csatlakozni.

Az országot kormányozni kell. Nagyon optimista becslés, hogy rögtön kétharmadot szereznek. Viszonyulniuk kell valahogy ezekhez a pártokhoz.

FGYA: Egyikkel sem szeretnénk koalícióra lépni. Azzal a politikai garnitúrával, ami az elmúlt 27 évet meghatározta, nem sok tennivalónk akad.

A jelenlegi ellenzékből meg tudnak nevezni valakit, akivel partnerként tudnának együtt működni?

FGYA Mindig lehetnek olyan ügyek, amikor bárkivel együtt lehet működni, mint például most a NOlimpia.

OA: Mi nem szeretnénk ebbe a sárdobálásba belemenni.

Pont nem a sárdobálásra, hanem az együttműködésre kérdeztem rá.

OA: Az ügyek kapcsán nyitottak vagyunk az együttműködésre, de politikai értelemben nem csatlakoznánk egyik kialakuló politikai koalícióhoz sem.

FGYA: Mi a saját közösségünket építjük, akárcsak más politikai pártok. Mi még nem vagyunk párt, csak politikai mozgalom vagyunk. Egyik legfőbb kritikánk sok ellenzéki kezdeményezéssel szemben, hogy hiányoljuk belőlük a hitet, és ezzel együtt azt, hogy az emberek hinnének bennük. Ezt a hitet vissza kell adni.

Akarnak-e új alkotmányt?

FGYA Nincs még közösségi álláspontunk.

OA: Foglalkozunk a kérdéssel a jogállamiság munkacsoportban.

Az egykulcsos adót kivezetnék?

OA: Mi azt gondoljuk, hogy Magyarországon az alacsony keresetűeknek irreálisan magas az adóterhe. A különböző uniós ajánlások is tartalmazzák ezt a problémát. Igen, ilyen irányban gondolkozunk.

Szigorítanák-e az abortuszttörvényt?

OA: Nem.

Engedélyeznék-e a melegházasságot?

OA: A jogegyenlőség mindenek felett áll, és azt gondoljuk, hogy ez a kiindulópont, az origo.

FGYA: Ezekről a kérdésekről társadalmi vitát kell folytatni, ugyanis nem lehet olyan döntéseket lenyomni az emberek torkán, amit a többség nem támogat. Egyszer majd egy ideális Magyarországban a jogegyenlőség fog uralkodni.

Kitől fogadnának el szívesebben pénzt: Simicska Lajostól, Bitó Lászlótól, vagy Csányi Sándortól?

OA: (ironikusan) Ez megint egy szép felhozatal…

FGYA: A Momentum politikai döntéseire, irányvonalára soha semmilyen támogatónak nem lehet ráhatása. Ezt leszögeztük a tagságban, ahogy azt is, hogy főirányként mikrodonációkból, kis- és közepes adományokból tartsuk fent a Momentum Mozgalmat. Nem fordulhat elő olyan, hogy valaki besétál kétmilliárd forinttal, hogy tessék srácok játsszatok vele, és építsetek pártot úgy, ahogy én fütyülök.

OA: Feketén-fehéren tisztáztuk, hogy akárki ad nekünk pénzt ne várjon érte semmit, se most, sem a jövőben.

Mit tennének a korrupció visszaszorítása érdekében?

FGYA: Ez egy olyan kérdés, ami szinte a teljes magyar társadalmat áthatja. Nyilván nem lehet egyik napról a másikra leváltani a korrupciót. A korrupt politikusokat lehet leváltani. Őket le is kell váltani. A politikát és a politikai kultúrát tartalmában kell megújítani. Ha olyan emberek kerülnek vezető döntéshozói pozícióba, akik egyébként nem korrumpálhatóak, akkor az lassan, de biztosan elindít egy olyan folyamatot a magyar társadalomban is, ami megtisztítja azt a korrupciótól. Ez nyilván nem egy-két éves, hanem egy hosszabb ídőtávú feladat. A romániai példára, a korrupcióellenes ügyészségre szokott mindenki hivatkozni, ami szerintünk is egy remek ötlet. Meg kell nézni a jó nemzetközi gyakorlatokat és körültekintéssel kell őket integrálni.

OA: A romániai példa a retorzió eszköztárához tartozik. Ami szerintünk fontos, az a megelőzés és a tudatosság kérdése. Az legyen a meghatározó irányvonal, hogy a NAV, vagy egyéb állami intézmények értünk vannak, nem pedig az ellenségeink.

 

Önmeghatározás

“A Momentum Mozgalom az ország új politikai generációjából tömörít olyan fiatalokat, akik tenni akarnak Magyarország rendszerszintű problémáinak megoldásáért. Különböző hátterekkel rendelkezünk, vannak köztünk pályakezdők, egyetemisták és vállalkozók. Összeköt minket, hogy politikai árvák voltunk, akiket senki sem képviselt.

2016 tavaszán indítottuk politikai közösségünket, nyáron pedig már 200 fiatal részvételével rendeztünk szabadegyetemet. Rendszeresen tartunk szakpolitikai beszélgetéseket, és veszünk részt társadalmi felelősségvállalási kezdeményezésekben. Támogatói körünk ma már több, mint 800 fős. Felelősséget érzünk hazánk sorsáért, de vállaljuk európaiságunkat is. A jelenlegi pártok ideológiai vitái helyett egyszerű elvek mentén cselekszünk: teljesítményelvűek és szociálisan érzékenyek vagyunk. A magyar emberekkel és a mindannyiunkat érintő, egyre súlyosabb problémák gyakorlati megoldásával foglalkozunk.”

Honlap: momentummozgalom.hu

Facebook: Momentum Mozgalom

Kampány: NOlimpia

 

Mik azok a pontok a politikai kultúrában, amin változtatni szeretnétek?

FGYA: A felelős politizálás az, hogy az embereknek nem azt mondja a politikai elit, amit hallani akarnak, hanem azt, amit hallaniuk kell. Ez az egyik alapköve a politikának. Az üzeneteket nyilván lehet szellemesen, érdekfeszítően is csomagolni, nem kell a politikának unalomba fulladnia. Ezenkívül vissza kell adni a becsületét és a tisztességét ennek a hivatásnak. Ha megnézzük, hogy a mai fiatalok, hogyan állnak a politikához és az intézményekhez, azt látjuk, hogy rosszul vannak tőle.

Akkor miért pont a fiatalokat célozzák meg elsőként?

FGYA: Mi nem őket célozzuk. Nincs elsődleges célcsoport.

OA: Talán azért gondolják ezt rólunk, mert mi magunk fiatalok vagyunk.

FGYA: Lehet, hogy ránk könnyebben rezonálnak fiatalok, de közel sem vagyok benne biztos, hogy nem az idősebbek lesznek a fő támogatóink.

Hol látnak rést a politikai piacon?

FGYA: Több helyen is látni rést. Az egyik ilyen a sokmillió kiábrándult tábora, akik nem tudnak pártot választani. Ezzel mi magunk is így voltunk az elmúlt 5-6 évben, nem tudtunk kire szavazni. Aztán ott vannak a különböző pártokból kiábrándultak, lásd a Fideszből vagy a Jobbikból kiábrándultakat: ők is egy figyelemreméltó csoport.

Kiket tekintenek politikai példaképnek a magyar történelemből?

FGYA: Szent István az államalapító, és Széchenyi István. Olyan korokban tudták vezetni Magyarországot, amikor átalakulás zajlott a világban. Most is egy ilyen időszakban vagyunk.

OA: Az utóbbi időszakból pedig Göncz Árpád munkásságára lehet példaként tekinteni.

Mi a Momentum narratívája? Mi az a történet, amit az állampolgároknak el akarnak mondani Magyarországról? Milyen meséhez hasonlítanák?

OA: 2015-ben úgy ugrottunk bele a Momentumba, mint Barnabás a Végtelen Történetbe. Azóta is azon dolgozunk, hogy a sokak által fantáziavilágnak tartott történetünk egyszer és mindenkorra összeszövődjön a hétköznapok történetével, hiszen azok, akik eljutnak Fantáziába és vissza is térnek onnan, “hoznak gyógyulást mindkét világnak”. Azokat a gondolatokat és érzéseket, amik bennünk vannak, szeretnénk elvinni egyre szélesebb körökbe, és átültetni a valóságba.

A valósággal most majd harminc napig biztosan találkozni fognak az aláírásgyűjtés során.

Vágó Gábor

Januári előfizetési akció!

Januárban minden huszadik régi és új előfizetőnket megajándékozzuk egy Átlátszós pólóval. Részletek itt.

 • Anna Kisfaludiné Baán

  A lényeg, hogy a kormánnyal szembe menjenek! A okos kislány, aki egyébként a hírek szerint közgazdász, annyit nem tud, hogy az olimpia nem csak viszi-, hanem hozza is a pénzt, de a csőlátás és melegházasságok ezek szerint megakadályozzák a tisztán látást.

  • Tamás Varga

   Remek pelda erre Gorogorszag ugye, ott is milyen sok penzt hozott az olimpia. Vagy Rio. Ajanlott olvasmany a temaban: http://www.nber.org/papers/w14854.pdf

   • Szabó Tibor

    Görögországgal kár példálózni.
    Csalással került be az euróövezetbe.

    • Zigóta

     Ezt jó lehet hajtogatni, csak hogy jön ez ide? A kérdés nem ez, hanem hogy belerokkantak-e az Olimpia rendezésébe, vagy sem. A válasz meg az, hogy bele.
     És hogy mi belerokkannánk-e? Természetesen bele.

     • Monitroll

      Az uj szisztema szerint lenne rendezve az olimpia, a koltsegcsokkentés jegyeben, igy a görög 10%-a lenne kb… a sportletesitmenyek 2022-ig akkor is felépulnek ha nincs olimpia… és a tobbi infrastrukturalis befektetest is 2028-ig ha ezeket 24-ig kell majd megcsinalni az csak felpörgeti a gazdasagot…

      A görögök azert nem mentek csödbe hamarabb mert az olimpiai befektetések pörgették a gazdasagukat…

  • Odiv

   szerencsére magácskánál semmi sem akadályozza a tisztánlátást

   • Kutya Hjalmar

    Egy nagymagyart nem fogsz erről meggyőzni. Bele vannak gajdulva, hogy ők most majd jól megmutatják az egész világnak, hogy a Magyar az egy micsoda Felsőbbrendű Faj.
    Az nem zavarja őket, hogy beleroppanunk, mint a görögök vagy a brazilok, az nem számít nekik. Csak a hülyeségük érvényre jusson és tudják döngetni a mellüket. Ellensúlyozni kell valamivel a nemzethy kisebbrendűségi komplexusukat és erre nagyon jó nekik, hogy Dicsőséges Szent Hibátlan Magyarországuk olimpiát rendezhet.

  • Balla Róbert Borisz

   igen, viszi és hozza, aztán az olimpia végén a hozzából kivonjuk a viszit, és akkor egy hatalmas mínusz előjelű összeg marad.
   szóval végül csak viszi.

  • Mária

   Remélem még megérem, hogy ez a gondolkodni képes, tanult és okos,
   fiatal generáció, elzavarja a p.csába OV-t és a bandáját, mint pl.
   ez a szimpatikus fiatalember is. Még van ennek realitása, mert a
   mostani 30-40-es korosztály nem a klik által elbutított nemzedék.

  • Péter Prucz

   Inkább visz mint hoz. Nem is beszélve arról, hogy sok létesítményt ami az olimpiára épül azt le kell bontani, mert nem lesz rá szükség!

  • Paolo006

   Hát ancika elég bugyuta kis megnyilvánulás volt. Olyan orbános.

  • Bumbus Bumbusov

   az ellopott pénzt nem hozza vissza senki, te tisztánlátó.

  • George Wagner B

   Lehet, hogy önnek hozza a pénzt (előszakérteni tetszik tán?), de a néptől viszi. Tessék kissé utánanézni a hatalmas olimpiai hasznoknak, és egybeírni a tisztánlátást.
   Amúgy hogy jön ide a melegházasság? A parádézást én is rühellem, de szivárványosék éppügy nem tehetnek arról, hogy melegek, ahogy ön sem arról, hogy ostoba. (Hacsak nem provokátor. Bár abból is ostoba.)

 • Várlázító, hogy 2017-ben fajtajelleg Soros nyomorultak ugathatnak naponta a magyarországi közéletbe!!!
  …és most képzeld el ezt fordítva; – a népirtás és agresszió minta “műállamában” az ún. Israelben!!!
  Szerinted hány goj aktivista maradhatna életben?!
  Úgyhogy húzzatok ki a 4-es metró projekt nagymesterének kisiklott fiához… Steiner Kristófhoz – és hőzöngjetek ott napi 24h-ban!!! Taktikázzatok a saját szakállatokra!
  Ti idegenszívű, magyargyűlölő Demszky gecik meritek szítani a tüzet miközben csak a 4-es metrón százmilliárdokat nyeltetek el?!
  Agyrém!!!
  IGENIS!!! – 1 ÚJ ÉS VALÓSÁGOS ÚN. ZSIDÓ HOLOKAUSZTOT KÖVETELEK!!!
  https://uploads.disquscdn.com/images/c1ab7f9cddba619ffd56f781c366c128d3523eb3c1ce1585f8c73bdfabe227dc.png
  https://uploads.disquscdn.com/images/eb9bf0dd4922f770ddfd77b5c16a25fefe0602323ea4e39760486cf4cd7dabdc.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/151b978c1620df52e2dd543034a076205e2d2985308581cf766bc3e7f8a199cf.jpg
  https://uploads.disquscdn.com/images/1b7ca211d7f7e6342f553836e2179475d2c934aa5d96de6f78c4fec4e3ee42b2.jpg

 • GreatMoel

  Sok sikert kívánok nekik!
  Több fiatal is példát vehetne róluk. A közügyekért kiállás (életkortól függetlenül) az alapfeltétele egy jól működő társadalomnak.

  • Üzenő

   Ez nem erről szól, nézzél mögé………..

 • Barna Levente

  Göncz a legvisszataszítóbb pártkatona volt, ráadásul egy olyan párté, amit a választók azóta a történelmi kukába küldtek. A korabeli balliberális médiafölény kreatúrája, népszerűségét kizárólag ennek köszönhette.

 • Szabó Tibor

  Akinek Göncz példakép és öt Szent Istvánnal és Széchenyivel említi egy lapon, az jobb ha végleg külföldre távozna.
  Az olimpiáról népszavazást nem most, hanem egy, vagy két éve lehetett volna kezdeményezni, amikor a kérdés felmerült. Akkor még maga az olimpia rendezése lehetett volna eldöntendő kérdés.
  Mindennek rendelt ideje van.
  Ma ez kifejezetten az ország lejáratását és az ellenzék választási céljait szolgálja.
  Nem is titkolják.
  Csodálkozom, hogy senki nem fordul az alkotmánybírósághoz.
  Megkezdődött a helyszín eldöntésének a folyamata.
  Hamburgban is rég megtörtént a népszavazás.

  Korábban is kezdeményeztek népszavazást tudtommal és végül az aláíró íveket sem vitték el.
  Múlt év november 25.-i hír:
  A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) péntek délután jelentette be, hogy a testület által október hatodikán hitelesített kérdésről, ami úgy szólt, hogy egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát? nem lesz népszavazás, mert a kezdeményezők nem vették át az aláírásgyűjtő íveket. A jogszabályok szerint a hitelesítés jogerőssé válásától, azaz október 20-ától kezdve 30 napja lett volna a kezdeményezőknek, hogy összegyűjtsék a népszavazás kiírásához szükséges 138 ezer aláírást.

  A népszavazást magánszemélyként az Átlátszó újságírója, Erdélyi Katalin kezdeményezte, aki most az Indexnek mondta el, hogy két ok miatt nem vették át az íveket.

  “Egyrészt a jogerőre emelkedésről egy aznap feladott levélben értesítettek, amit mire kézhez kaptam, már eltelt kilenc nap a gyűjtésre rendelkező harminc napból. Másrészt a Kúria döntésére várunk, hogy engedélyezik-e az országos népszavazást, ugyanis mi szeretnénk minden állampolgárt
  megkérdezni”
  Korábban beadtak egy országos kérdést is, amit a Nemzeti Választási Bizottság nem hitelesített október elején…..

  Az egész akció ugyanaz a szemét MSZP-SZDSZ logika, amelyik a világkiállítást lemondta, a kettős állampolgársági népszavazást románozással tette az ország és a magyar nép szégyenévé.

  A görög példa nem jó, a görögök már az euró övezethez is csalással csatlakoztak.

  tessék BArcelonát nézni az olimpiával és a világkiállítással kapcsolatban is.

 • Bodó K. Attila

  Elmondom
  a régi mantrám; Kaparjál meg valahol egy kormányellenes, magyar
  nemzeti akaratnak nekifeszülő, nemzetellenes destrukciót, akkor onnan
  azonnal kiesik egy, vagy több nonkonformista, arrogáns és frusztrált,
  liberális, szekularizált, Soros által finanszírozott galuti zsidó.

  Momentum Mozgalom példaképe; http://i.imgur.com/c8yWmAZ.jpg

  Teljes mértékben támogatom az olimpiát!
  Kíváncsi vagyok mindazok etnikai háttérére, genealógiai összetevőire, akik ellene vannak.
  Kíváncsi vagyok arra, hogy mindazok, akik a magyarországi olimpia
  megrendezése ellen ágálnak, azok egyenesági felmenői, az elmúlt 150
  évben milyen hasznos társadalmi életteljesítménnyel járultak hozzá a
  magyarság szellemi és anyagi gazdagodásához?

 • fdawe32

  Buta zsidó hippi.

 • Roka Rudi

  Máris szerelmes vagyok Orosz Annába!

 • A tata

  Én sem értek egyet az olimpia megrendezésével, de nem késtek el ezzel egy kicsit? Akkor kellett volna ez mielőtt még milliárdokat nem költenek el a reklámra.
  Másrészről ez megint egy tipikus tucat bal-lib. zsáutca párt. A két vezető egyetemet végzett és külföldön dolgozott fiatal koruk ellenére. A bal-lib.ek gyengéje, hogy a vezetőik között nincs egy “nép gyermeke” képviselő. Ezek az agyoniskolázott, nyugatmajmoló, műmájerek egy kiélezett helyzetben nem tudnának megfelelően -tökösen- viselkedni.
  Amúgy meg arról az oldalról is vegzálják a jelenlegi kormányt, hogy nincs elég gyerek, de az abortusz szigorításán még csak el sem gondoloznak egyszerűen nemet mondanak rá. Pedig a népességfogyás egy égető társadalmi probléma. De ezek szerint ezt ők is bevándorlással akarnák megoldani, pedig ezt a magyarok többsége elveti.
  Megint egy párt aki a nyugatot és a “felső tízezret” akarja képviseli.

  • Urbangel

   Csak nem azt rovod fel nekik, hogy tanultak és tudnak beszélni, gondolkodni? Miért nincs köztük a nép gyereke? Ők nem a nép gyermekei? Amúgy meg ők tehetnek róla, hogy a traktorvezetők, kőművesek, szobafestők, akik “tökösen viselkednének” nem hoztak létre még egy pártot sem? Tessék A tata, lehet csinálni egy szervezetet, aztán egy pártot és képviselni az alsó százezret. Jah, hogy ahhoz fel kellene állni a fotelből … értem én … onnan könnyű megmondani, hogy kinek mit kellene csinálni.

   • A tata

    De mindenki nem lehet egyetemet végzett szakember kétkezi szakmunkásokra mindíg többre van szükség. A mindennapi kényelmes életünket nem a jogászok és közgazdászok tartják fenn hanem a mezőgazdasági munkások a kőművesek stb. Pl. a nyugatra kivándorlók között nagyon kevés magyar jogász és közgazdász van, azok többnyira (a jó) szakmunkások. Én pl. távözléstechniai műszerész vagyok otthon dolgoztam a szakmámban és most külföldön élek és sok (tőlem jobb) szakembert ismerek akik elhagyták Magyarországot. Az un. lib. oldalnak lehet, hogy visszataszító, hogy közöttünk sok pl. a “rasszista” meg a “hímsoviniszta”, de amíg nem ismerik fel, hogy nekünk is megvannak az elvárásaink amelyek különböznek a polkorrekt irányvonaltól addig mégtöbben fogják elhagyni az országot. Lehet, hogy ezek az emberek okosak (de legalább is sokan annak tartják őket), de ha télen elromlik a fűtés Józsi a “szexista panelproli” fogja megjavítani.
    Rám meg a kutya sem hallgatna egyszerűen azért, mert én nem vagyok olyan jó előadó ezt sose tanultam.

    • Urbangel

     Kimondtad a szót a végén … nem hallgatna rád senki, mert nem vagy jó előadó. Pont ezért kellenek ezek az emberek, mert ki tudnak állni és tudnak beszélni. Azt pedig, egy szóval sem mondtam és ők sem, hogy nem kellenek szakmunkások. Olyan dühvel támadtad őket, mintha valami szitokszó lenne, hogy iskolázott, értelmes emberek. Mindenkinek előtt nyitva áll a terep … ők legalább ráléptek … ezt tisztelni kell és nem így nyilatkozni róluk.

 • Sötétség

  Nagyon figyeljenek mert a “Beépitett ügynökök” úgy irnak alá, hogy a Nemzeti Választási
  irida kiszórja.

 • arachnolibtard, the original

  na akkor leírom a lényeget, ha bárki tudni szeretné:

  1. nem valamiért, hanem valami ellen gyűjtenek aláírásokat. az aláírásgyűjtés egy tipikus adathalászási módszer. minden párt, pártkezdemény így csinálja, így akarják megalapozni a címlistájukat.

  2. elismerően szólnak guy verhofstadtról

  3. szélsőségnek tekintik marine le pent

  3. példaképnek tekintik göncz árpádot

  4. aktivistáik közül néhányan dolgoztak az lmp-nek, az együttnek, a fidesznek. ez utóbbi az “ahhha, persze. 😀 :D” kategóra. kellett vmit hazudni, nehogy egyből nyilvánvaló legyen, hogy melyik oldalhoz húz a szívük.

  5. saját bevallásuk alapján politikai mozgalmat alkotnak, tehát nem civilek.

  lényeg a lényeg: egy újabb, még civil köntösben rejtőzködő, balliberális pártkezdeményről van szó. politikai karrierjük csúcsát minden bizonnyal az aláírásgyűjtés sikertelensége fogja jelenteni.

  😀 😀 😀 😀

  • Zsolt Farago

   na akkor leírom a lényeget, ha bárki tudni szeretné:

   1.te kedves barátom egy fizetett troll vagy,aki a népnyomorító,arrogáns,korrupt diktatúra érdekében végzel bomlasztó,dezinformáló aknamunkát.

   2.elmehetsz a pics@ba

   • arachnolibtard, the original

    én egy átlagos magyar állampolgár vagyok. peace. :DDDD

    • Critical Rationalist

     Igen, valóban egy átlag magyar állampolgár vagy. Egy jobboldali kriptovallás-hívő. Egy dogmatikus autoriter. Ha kell, relativista, de valójában abszolutista, a Kerényi-féle magyar duplagondol megtestesítője. Le sem tagadhatnád, hogy szereted Nagy Testvért.

   • TambourineMan

    Én is lehetek fizetett troll? Referenciaként közlöm, hogy nem értek veled egyet.

 • kheiron

  Te jó ég, Göncz Árpád, az elkötelezett pártkatona archetípusa, mint politikai példakép?

  Hajjaj.

 • Livingstone

  Zanzásítva a fenti hosszú dumát: nem kell az olimpia mert
  1. sokba kerül,
  2. ellopják.
  A vinnyogó libtardok épp csak azt felejtik el – ostobaságból vagy szándékosan – hogy
  1. épp most hirdette meg a NOB az olimpiák jóárasítását, pont az elszállt költségek miatt,
  2. az oktatásra és az egészségügyre szánt pénzeket ugyanúgy el tudják lopni és el is lopják.

  Vagyis: az egész arról szól (már megint) hogy CSAK NE AZ ORBÁNBASI!!! Bármi amit orbánbasi mond, annak az ellenkezőjét kell követelni!!! Amikor a határkerítés felmerült, akkor is beindult az epehányás hogy ausvicc, meg a hazudozás hogy úgyseműködik. Aztán megépült, és – jéééé – működik, az ausviccezők meg előbb csak pislogtak mint béka a fűben, aztán gyorsan ők is megépítették a saját szárnyaskapujukat oldalajtócskákkal. Loptak belőle pénzt orbánék? Biztos. De elkészült, és védi a határt. Egy olimpia épp erről szólna, ugyanis ott létesítményeket és infrastruktúrát KELL építeni. Ellentétben az egészségüggyel meg az oktatással, ahol a legteljesebb nyugalommal lehet újra és újra “szakértői vizsgálatokat”, “átszervezést”, “újjáépítést”, “modernizálást”, meg hasonló baromkodásokat csinálni, ami remek alkalom a közpénznyúlásra úgy, hogy közben az égvilágon semmi hozadéka nincsen, csak egy halom papír.

 • Sebaj, Tóbiás!

  Az irány biztos, hogy jó, ha ennyi bértollnokot vezényelnek még az Atlatszo.hu-ra is:)

 • István Magyari

  Szarok a momentumra.

 • pityu66

  Mikor fognak a masik olimpia ellen ala irast gyujteni

 • Ötös Műhold

  Fekete-Győr András 2010-ben a fidesz-bűnszervezetre szavazott. Csak egy idézet az interjúból: “Megfogott az is, hogy a 2006-os őszödi beszéd után a Fidesz nagyon hatékony és meggyőző ellenzéki kommunikációt és politizálást folytatott.” Azt a büdös kurva… az a hihetetlenül gátlástalan, szennyes hazugságáradat, amit a bűnszervezet lenyomott akkor (és egyébként azóta is) az őt “megfogta”.
  Ennyi információ bőven elég egy ember, de pláne egy politikus megítélésében. Ugyanis, ez azt jelenti, hogy ez az ember gyengeelméjű (minden, a fidesz-bűnszervezetre szavazó, vagy gyengeelméjű, vagy gazember). Innentől más egyébbel nem is kell foglalkozni (program, stb), már bizonyított. Hiteltelen.
  Tehát a Momentum mehet a szemétbe.