Egyéb

Százmilliárdokért formálja saját ízlésére a budai Várat a kormány

Rengeteg pénzünkbe kerül a kormány egy részének átköltöztetése a Várba; Orbán egykori kollégiuma is profitál a vizes vb-ből; 167 milliárdot csalhattak el a 4-es metró építésekor.

Ezekről ne maradj le!

Historizáló populizmus – a budai várnegyed átépítésének költségei (Átlátszó)
Bibóba a vizes vébét (HVG)
A 4-es metró elcsalása (HVG)

Ha van három perced:

Historizáló populizmus 200 vagy 1000 milliárdért – a budai várnegyed átépítésének költségei
Orbán Viktor már első kormányzati ciklusa (1998-2002) alatt is megpendítette, hogy a Várba költöztetné a kormánya egy részét. Az akkori vereség ennek keresztbe tett, de most, majdnem 20 évvel később eljött az idő, és százmilliárdos nagyságrendű projektekkel nekiálltak a saját szájuk íze szerint átalakítani a budai Várat. (Átlátszó)

Bibóba a vizes vébét
Több mint 400 millió forintból újíttathatják fel Orbán Viktor egykor szakkollégiumát, a Bibó István Kollégiumot, de nem akármilyen célból: szállást csinálnának belőle. Az már csak hab a tortán, hogy a hirdetmény nélküli közbeszerzés győzteseként ugyanaz a cég lehet a kivitelező, amelyik Tállai András vezette mezőkövesdi futballklub sportszállóján is dolgozott. (HVG)

A 4-es metró elcsalása
Az OLAF, az Európai Unió csalás elleni hivatal vizsgálta ki a négyes metró építésének és fejlesztésének körülményeit. Most közzé tettek egy jelentést, amely szerint közel 167 milliárd forintot loptak vagy csaltak el. Uniós forrásból körülbelül 76,6 milliárd forintot finanszíroztak, így ezt büntetésként vissza is fizettethetik Magyarországgal. (HVG, Blikk)

Letartóztatták a Samsung vezetőjét
Dél-Korea legnagyobb cége, a Samsung vezetője keveredett óriási korrupciós botrányba. Egy nagy egyesülési tervhez akarták megnyerni az ország elnöknőjét, mindezt több milliárd forint értékű “támogatásokkal”. Ezek a pénzek non-profit szervezetekhez folytak, de úgy tűnik, a Samsung ellenszolgáltatást várt érte cserébe, ami szabályellenes. (Index)

Ha van még két perced:

A Four Seasons mögötti épületnél valószínűleg még nem árvereztek el gyanúsabban belvárosi ingatlant. (444)

A Porsche Hungária régóta a magyar állam autó beszállítója. Most még mélyebb lett a kapcsolat, a cég ügyvezetője Szemerey Tamástól kapott hatalmas hitelt egy luxusszálló felhúzására. (Átlátszó)

Matolcsynak adhat tanácsot egy grúz üzletember, aki több szálon is kötődhet Kertész Balázshoz, és rajta keresztül Rogán Antal ügyeihez. (Index)

Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója, akit több millió euró kenőpénz átadásával vádolt az INA, most saját vagyonkezelő céget indított, és Komárom-Esztergom megyében fogott üzletbe. (Átlátszó)

A már eddig is durván drága magyarországi vizes vébé tovább drágul, még egy milliárd forint megy el, de legalább útfelújításra. (444)

Kiszámítható módon a Duna Aszfalt Kft. és a Mészáros Lőrinc üzlettársának cége építheti az M44-es két szakaszát. (Átlátszó)

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal!
Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás