Egyéb

Egy volt polgármester szerint tényleg rendszerszintű a korrupció Magyarországon

Számolatlanul folyik a közpénz a vizes vb rendezési költségeire; titkolja a Nemzeti Bank, hogy mennyit költöttek év végi jutalmakra; a Fidesz időt és pénzt nem kímélve próbálta meg uralma alá hajtani a média nagy részét – sikerrel.

Ezekről ne maradj le!

Közel 5 milliárddal drágábban építi a Market a Dagály uszodakomplexumot (Átlátszó)
Állami milliárdok karácsonyi jutalmakra (MNO)
Soha ilyen sötét éve nem volt a szabad sajtónak Magyarországon (444)

Ha van 3 perced:

Közel 5 milliárddal drágábban építi a Market a Dagály uszodakomplexumot
Még hét hónap van hátra a Budapesten rendezendő vizes világbajnokságig, a költségek mégis a tervezett összegek sokszorosára rúgnak. Az eredetileg 38,6 milliárd forintosra becsült, új Dagály-uszodát a legfrissebb információk szerint 43 milliárd forintért fogja felépíteni a Market Építő, így a vb összköltsége már 90-100 milliárd körül jár. (Átlátszó)

Állami milliárdok karácsonyi jutalmakra
Jól jártak azok a köztisztviselők, akik a Főpolgármesteri Hivatalban dolgoznak, ugyanis idén karácsonyra fejenként átlagosan 460 ezer forintos jutalmat kaptak, az ügyészségi alkalmazottak jutalmazására 1,5 milliárd forintot fordítottak. A Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank azonban titkolózik, a témában beadott közérdekűadat-igénylésre sem voltak hajlandók válaszolni. (MNO)

Soha ilyen sötét éve nem volt a szabad sajtónak Magyarországon
Bár a politikai sajtó egy részének kormány általi befolyásolása nem új keletű jelenség hazánkban, a mostani hatalom tevékenységéhez foghatót még nem tapasztalhattunk. Többek között közpénzből csinált propagandatévét a TV2-ből a Fidesz, állami milliárdokból került Matolcsy György közelébe az Origo és egyre több, az állampárti sajtókra jellemző vonás fedezhető fel a közmédia működésében.(444)

A volt polgármester felfedte, hogyan működött nála a korrupció
Könyvet írt Gegesy Ferenc, aki húsz éven keresztül volt polgármester Ferencvárosban. Gegesy saját bevallása szerint tehetetlen volt a korrupcióval szemben, mert a csalás, lopás és sikkasztás bele van kódolva a rendszerbe. Ír arról, hogyan akarták külföldi vállalatok megvesztegetni, hogyan próbáltak visszaélni a hatalmukkal a helyi képviselők, és arról, mennyire passzívan tud reagálni egy korrupciós feljelentésre a rendőrség. (Index)

Ha van még két perced:

Egy teljesen üresen álló, félkész gyógyszállóra adott 822 milliós támogatást a kormány. (444)

28 milliárd forintba került a nyugdíjasok karácsonyi Erzsébet-utalványa, az ország vésztartalékából fizették ki. (24.hu)

Visszakéri 6 millió forint adományát egy makói nyugdíjas az egyháztól, mert fél, hogy nem arra költik a pénzt, amire adta. (Délmagyar)

Az evangélikus egyház több alkalommal is bírálta a kormány tevékenységét, majd váratlanul jelentős állami támogatásoktól estek el; a kritikus hangok azóta megszűntek. (Index)

4 milliárdot költ székházára a Fekete György-féle Művészeti Akadémia, az új székház az Andrássy úton lesz. (Átlátszó)

Korrupcióval vádolják Cristina Fernández de Kirchner korábbi argentin elnököt, a vád szerint hivatali ideje alatt csalással jutott állami megbízáshoz egy ausztrál építőipari cég. (CNN)

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal!
Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás