Egyéb

Pörögnek a kormányközeli ingatlanbizniszek, de korrupció nincs

Ezekről ne maradj le!

Beszól a korrupcióellenes szervezet? Akkor kilépünk belőle! (Átlátszó)
A kormány ajándéka miatt bajlódhatnak majd adóbevallással a nyugdíjasok? (Így írnánk mi)
Szívek szállodája: magyar kiadás Orbán vejével (Heti Válasz)

Ha van 3 perced:

Beszól a korrupcióellenes szervezet? Akkor kilépünk belőle!
Magyarország kilép a 70 tagú nemzetközi Nyílt Kormányzati Együttműködés nevű szervezetből, amely az átláthatóság növelését, az állampolgári részvétel és a korrupció elleni harc erősítését segíti. Szijjártó Péter azzal indokolta a döntést, hogy a szervezet „egyes országok leckéztetésének terepévé vált, valós párbeszédet nem folytat, a tényeket elferdíti, és egyoldalú jelentéseket készít”. (Átlátszó)

A kormány ajándéka miatt bajlódhatnak majd adóbevallással a nyugdíjasok?
Elég sok jel utal arra, hogy a kormány kapkodva, átgondolatlanul próbál tízezer forintos Erzsébet-utalványokat osztani. Például a nyugdíjasok adatait nem is lehetne ilyen célra kiadni, és az ajándék természetbeli juttatás, amely után úgy néz ki, személyi jövedelemadót kellene bevallani és fizetni. A kormány szerint nem így van, de olyan jogszabályra hivatkoznak, amelyből ez nem látszik világosan. (Így írnánk mi)

Rossz előjel az olimpiarendezéshez az úszóvébé
A tervezett négyszeresénél, százmilliárd forint körül járnak a jövő évi vizes világbajnokság költségei. A rendezés jogát eleve azért passzolta le Mexikó, mert rádöbbentek, mennyibe kerülne a rendezvény. A Dagály strand helyén épülő Úszópalota eredetileg nyolcmilliárdból jött volna ki, most bíróságnak kellett arra köteleznie a kivitelező Market Zrt-t, hogy adja ki, mi kerül az épületen 22 milliárdba. (444, Index)

Szívek szállodája: magyar kiadás Orbán vejével
A Mahart-ház mellett az azt körülölelő teljes tömböt megszerezte egy cégcsoport, amely a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz és a és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezetőjéhez, Szivek Norberthez köthető. Az épületegyüttesből ötcsillagos szálloda lehet, amihez az állami Eximbank 15 milliárd forintnyi hitelt ad a részben állami tulajdonú Gránit Bank kétmilliárdja mellé. (Heti Válasz)

Épülhet Garancsi felhőkarcolója
A fővárosi közgyűlés a városrendezési szabályzat módosításával lehetővé tette, hogy 120 méteres toronyház épüljön a Kopaszi-gáton, ahol Garancsi István cége 16,5 milliárd forintos eximbankos hitelből vett telket. Az ingatlanfejlesztő cserébe egymilliárd forint értékű közlekedési fejlesztést ígért a 350 milliárd forintos beruházás mellé: elkészítenék a fonódó villamos meghosszabbításának kivitelezési terveit, csomópont, kerékpárút épülne. (Index)

Tarlós szerint „csak” egy nagyon súlyos baj van a metrókkal
„Nem generális metróügy van,” hanem három vonal különböző problémákkal, és csak a 3-as felújításának elhúzódása nagyon súlyos, nyugtatgatott mindenkit a főpolgármester. Mindezt aznap jelentette ki, hogy elromlott egy szerelvény a 3-ason és kiderült, mit rögzített a fekete doboz a 2-esen történt múlt heti balesetből. Közben szakértők rekonstruálták, miért füstölt a 4-es metró a múlt héten a Szent Gellért téri megállónál, ahol hetek víz szivárog a talajból. (444, Index, Index, Index, VS)

Ha van még két perced:

Magyar költségvetési forrásokból épülhet tanuszoda a „helyi Fideszhez” ezer szállal kötődő, beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán. (Átlátszó blog)

150 millió forintot szán a kormány a 2017-es azerbajdzsáni Magyar Kulturális Napokra, és ez még nem is biztos, hogy a végösszeg. (Átlátszó blog)

A 17-ből csak tíz képviselő javította ki a hibás vagyonnyilatkozatait, köztük Tasó László, aki korábban még tagadott és fenyegetőzött. (Direkt36)

A kormány három állításából három hazugság a rezsicsökkentés miatti “brüsszelezős” szabadságharcban. (444)

Több ezer Quaestor-károsult fordulhat Strasbourghoz, miután az Alkotmánybíróság az összes beadványukat elutasította. A képviselőjük szerint az állam járt jól a kártalanítással. (MNO)

A Simicska Lajos által uralt plakátpiac újraelosztása állhat egy új adószabály mögött a Települési Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint. (MNO)

Nagyjából 70 ezer háztartásból tűnik el a Hír TV. Vis maiorra és anyagi terhekre hivatkoznak, holott 14 másik csatornát rendeltek be. Mészáros Lőrinchez vezet egy szál az ügyben. (MNO)

Tőkés László szerint Kövér László olyan politikusokat támogat, akik meglopták a magyar államot és adófizetőket. (444)

Zsiga Marcell néhány éve azt mondta, meg lehet élni 47 ezer forintból, most Miskolc korábbi fideszes alpolgármestere a Szerencsejáték Zrt. kommunikációs igazgatója lett. (Kreatív)

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal!
Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás