Egyéb

Vajon hány medencét töltene meg a vizes vébébe öntött pénz?

Ezekről ne maradj le!

Közpénzből kapott támogatást, most leépít a GE (Index)
Hiába buktak le offshore-ozó magyarok (Direkt36)
Elszabadult a vizes vébé költségvetése (HVG, 444)

Ha van három perced:

Közpénzből kapott támogatást, most leépít a GE
Mintegy 300 embert rúgnak ki a GE világítástechnikai részlegétől, amit Londonba költöztetnek. Ahogy arról az Átlátszó is írt korábban, a cég 2012 óta a kormány stratégiai partnere, az erről szóló megállapodásnak köszönhetően az állam több milliárd forinttal járul hozzá a cég hazai tevékenységéhez. A hárommilliárd forintból közel 700 millió ment a világítástechnikai részlegnek, aminek csak egy része a fejlesztés. (Index, Átlátszó)

Hiába buktak le offshore-ozó magyarok
Több magyar neve előkerült, amikor egy, adókijátszásra alkalmas cégek ügyeit intéző panamai cégtől szivárogtattak adatokat. Hiába volt érintett egy MSZP-s képviselő felesége és egy volt fideszes honatya is, mindkettejük ellen hamar megszűnt a nyomozás bűncselekmény hiánya miatt. Nyolc hónappal a botrány kitörése után annak sincs nyoma, hogy ezeken kívül bármilyen egyéb vizsgálat indult volna. (Direkt36)

Elszabadult a vizes vébé költségvetése
Hiába terveztek eredetileg 20-25 milliárdos költségekkel, mostanra már a számilliárdot is átlépték a vizes vébé költségeivel. Gyárfás Tamás lemondásának napján az általános kormányzati tartalékból csoportosítottak át 7,2 milliárd forintot, amit így sikerült is lenullázni. 2015 júniusában azzal tette le az alapkövet Fürjes Balázs kormánybiztos, hogy onnantól egyetlen fillérrel sem fog emelkedni az ár. (HVG, 444)

Tényleg Mészáros köre vehette át a Hunguest-hoteleket
Úgy néz ki, a piaci pletykáknak megfelelően három hotel után nemrég a Hunguest több mint egy tucat szállodája felett egy Mészáros Lőrinchez köthető csoport vette át az ellenőrzést. A cégbírósági iratok alapján olyanok kerültek be a felvásárolt társaság igazgatóságába és felügyelőbizottságába, mint például a Mészáros három szállóját üzemeltető cég vezetője. Az az állami tulajdonú Eximbank is benne volt a Hunguest átvételének finanszírozásában. (Heti Válasz)

Nem nyomoznak a magyar hatóságok Pharaon ügyében
Elutasították az FBI által körözött vízum ügyében tett feljelentést a magyar hatóságok. Arra hivatkoztak, hogy a beadvány sajtóhírre támaszkodik, ami alapján valóban mulaszthattak a magyar hatóságok, de ezzel ellentétes cikkek is megjelentek, úgyhogy nem elegendő a gyanú. Lázár János elárulta, hogy az egyiptomi üzletember kétszer kért vízumot, holott eddig egyről volt szó, és két napja ő is találkozott Pharaon barátjával. (444, HVG)

Ha van még két perced:

Civil alapon lenne igazán értelme az előválasztásnak. (Falramentaparlament)

Év végéig kivezetik a letelepedési kötvényeket, mondta Lázár János. Jövőre, mondta Rogán Antal. Varga Mihály inkább nem mond semmit. (HVG)

Megint egy siralmas állapotú, uniós pénzből készült tanösvényt találtak, ezúttal a Szamosnál. (Index)

Olyan táska tűnt fel Rogán Antal hóna alatt, amely akár hétszázezer forintba kerülhet. A miniszter csak annyit árult el, hogy egy zaciban vette. (HVG)

A miniszterelnök veje levetetné a 444-ről azt a videót, ahol kastélyvásárlásról kérdezik, de ő egy „mi köze hozzá?” után arról érdeklődik az újságírónál, hogy van-e férje. (444)

Orbán Viktor pert nyert Gyurcsány Ferenc volt cégével szemben. A jelenlegi miniszterelnök korábban azt állította, hogy a cég pártfinanszírozásra használt uniós forrásokat. (Index)

A jegybank korábbi alelnöke jogerősen pert nyert az MNB-vel szemben, amit azért indítottak ellene, mert szerinte  jegybanknál lopás történt. (HVG)

Nyolc megyei lap vezetését szervezte át a Népszabadságot bezáró Mediaworks. (Index)

A bulvárpiacot is uralná a Fidesz, elindult a Habony Árpádhoz köthető Ripost nyomtatott változata.(Index)

Elfogták a rendőrök Európa egyik legkeresettebb bűnözőjét Magyarországon – nem kizárt, hogy eleinte nem is tudták, valójában kit fogtak el. (24)

Afrikai nyugati partjaitól Panamáig, az Egyesült Államokig és Litvániáig nyúlnak az Egyenlítői-Guineát igazgató korrupt klán kapcsolatai. (Átlátszó OCCRP)

Jogi szakértők szerint példátlan az az összeférhetetlenségi háló, ami Donald Trumpot veszi körül. (New York Times)

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal!
Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás