Média

Idén április 12-ig lehet pályázni a Szegénységről Méltósággal Sajtódíjra

Nyolcadik alkalommal adják át idén a Szegénységről Méltósággal Sajtódíjat, amelyre a szervezők 2024.április 12-ig várják a pályamunkákat. A díjra a szegénység és a depriváció témakörét feldolgozó anyagokkal lehet pályázni.

Szegénységről Méltósággal Sajtódíj az Európai Szegénységellenes Hálózat tagszervezetei által működtetett kezdeményezés. A díj hazai szervezését a Magyar Szegénységellenes Alapítvány indította útnak 2016-ban, és 2019 óta a szervezeti hátterét az Esély Labor Egyesület biztosítja.

A kezdeményezés keretében a 2023. január 1. és december 31. között megjelent cikkeket, riportokat, interjúkat, tudósításokat – és ezen keresztül az alkotóikat – díjazzák. Céljuk olyan újságírói munkák jutalmazása, amelyek a szegénységben és társadalmi kirekesztésben élő emberek helyzetét körültekintéssel, odafigyeléssel és perspektívát mutatva ábrázolják.

A nevezési határidő 2024. április 12., a pályázatokat ezen az űrlapon lehet beadni.

Egy pályázó maximum két munkájával pályázhat, de egy médiumtól többen is nevezhetnek. A felhívásra 2023-as magyarországi sajtóorgánumokban, magyar nyelven megjelent hazai vagy akár nemzetközi helyzetet is bemutató pályaműveket várnak az alábbi kategóriákban:

  1.  Print, illetve online írott tartalom
  2. Tv vagy videó
  3. Rádió vagy podcast

A beérkezett pályaműveket egy szegénységben élő vagy szegénységet korábban megtapasztalt érintettekből, aktivistákból álló zsűri értékeli és bírálja el. A díjátadóra júniusban kerül majd sor. A 2023-as díjátadóról videó is készült, a díjazottakról pedig júniusi cikkünkben az Átlátszón is beszámoltunk.

 

A díj együttműködő partnerei az ERSTE Stiftung, az Átlátszó és az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszék.

Megosztás