Gazdálkodj okosan

Hiába a rengeteg közpénz, tartozások miatt áll a tatárjárásról szóló film

Bár a Nemzeti Filmintézet 2,5 milliárd forinttal támogatta az 1242 – A Nyugat kapujában című nagyszabású film elkészültét, a mai napig nem kezdődött el az utómunka, pedig a forgatás 2023 februárjában véget ért. Az alvállalkozók tartozásokat emlegetnek, az NFI szerint minden rendben, a filmkészítő cég nem nyilatkozik.

„A film a 13. századba repít vissza, amikor Batu kán, a világhódító Dzsingisz kán unokája, a sztyeppe kegyelmet nem ismerő ura seregével Esztergom falai alá ér. Európa meghódítása előtt el kell söpörnie útjából a magyar várat. A maroknyi védő Eusebius kanonok és a spanyol zsoldoskapitány, Simon vezetésével az utolsó harcra készül. Segítségre nem számíthatnak.” – harangozták be a magyar-mongol-angol koprodukcióban készülő akció-drámát tavaly májusban. Ebből mára szinte csak a kifizetetlen számlák miatti dráma maradt.

A film forgatása idén februárban véget ért, az utómunkák azonban még nem kezdődtek el. A Soós Péter rendezte, Sipos Kornél producersége alatt készülő film projektcégében, a Nyugat Kapujában Kft.-ben viszont jelentős változások történtek idén márciusban. Ennek vélhetően a pénzügyi gondok adtak alapot: cselekedni kellett, hogy a közpénzzel bőven ellátott projekt ne legyen hatalmas bukás. A korábbi tulajdonosok (Sipos Kornél és a Chelsea Pictures Limited) kikerültek a képből, helyükre pedig Farkas Dóra érkezett.

A nő annak a Farkas Zsigmondnak a felesége, aki Obrusánszki Zsolttal közösen résztulajdonolta a Közép Európa Filmiroda Kft.-t. És, hogy kicsoda Obrusánszki Zsolt? Jelenleg Rogán Antal apósa, aki korábban rengeteg földet akart vásárolni, és mit ad isten, ebben a vásárlásban szintén érintett volt Farkas Zsigmond is. A nyíregyházi üzletember idén is vásárolt némi földet, de felesége mellett a filmiparban is tevékeny szerepet vállal – bár csak informálisan kapcsolódik a Nyugat Kapujában Kft.-hez. Farkas és Obrusánszki egyaránt tulajdonosok abban a Ductus Kft.-ben, mely 2,2 milliárd állami támogatást nyert el.

Millárdok a tatárjárásra

Az NFI többször is támogatta a készülő nemzetközi produkciót: a forgatókönyv-fejlesztés (8,4 millió forint) és gyártás-előkészítés (44,9 millió) segítése mellett 2022 áprilisában 1,26 milliárddal, majd decemberben 1,23 milliárd forinttal segítette a film elkészültét. Vagyis összesen bő 2,5 milliárdnyi közpénzt adtak a műre, de úgy tűnik, ez nem volt elég.

Sipos Kornél producer korábban úgy nyilatkozott, hogy a film teljes költségvetése 3,7 milliárd forint lesz.  A XIII. században játszódó film a mongolok és az esztergomi várat védők csatáját meséli el. Sipos szerint egy mongóliai utazáson pattant ki fejéből az ötlet, majd összefutott Obrusánszky Borbála történésszel, mongóliai nagykövettel, aki segítette, hogy létrejöjjön a film. (Borbála egyébként Zsolt testvére.) Információink szerint ehhez képest a film elkészülte nem halad, sőt többen már drasztikus lépéseket fontolgatnak az alvállalkozók közül, ha nem kapják meg a pénzüket.

A film forgatása 2022 novemberében (fotó: 1242/Facebook)

A tartozásokkal kapcsolatban kerestük Pesti Ákost, az NFI gyártási igazgatóját, kérdéseink egy részére a sajtóosztály válaszolt. Azt írták, hogy „A támogatott a Nemzeti Filmintézet felé a szerződéses határidők betartásával eddig minden kötelezettségének eleget tett, melyekről az NFI Támogatási Szabályzata (22.fejezet) rendelkezik.” Telefonos érdeklődésünkre pedig azt válaszolták, hogy az NFI-nek nincs olyan rálátása, és feléjük rendben van a produkció.

Ehhez képest egy hozzánk eljutott e-mail szerint Pesti Ákos szorosan felügyelte a produkciót, április elején leltárt készítettek a kintlévőségekről, és fizetési ütemezést ígért a produkcióban dolgozóknak. Arról is írt nekik, hogy első körben a bérjellegű és kisebb tartozásokat rendezik, “közvetett támogatás hitel” első részéből, majd ezt követik a közepes tartozások, illetve a nagyobb nagyságrendeket részletesen ellenőrzik, és ezután sor kerülhet a részkifizetésre.

Farkas Dóra átvette a céget

Ez a levél néhány nappal egy másik után érkezett, amiben Farkas Dóra értesítette a stábtagokat, hogy opciós jogával élve átvette a Nyugat Kapujában Kft.-ben a tulajdonjogot és ezzel együtt az ügyvezetést is. Ezt azzal indokolta, hogy elfogadhatatlannak tartja, hogy nincsenek kifizetve a dolgozók és alvállalkozók, és célja továbbra is az, hogy a film elkészüljön.

„Nagy örömömre, a Nemzeti Filmintézettel sikerült megállapodnom, hogy közösen orvosoljuk a problémákat, és ahogy ezt a gyártási igazgató jelezte, mindenben közösen dolgozunk és segítségünkre lesznek.” – írta levelében, hozzátéve, hogy az NFI kiemelt szakmai ellenőrével közösen állítják össze a tartozáslistát, készítik elő a kifizetések ütemezését, végeznek el, ha szükséges kiemelt ellenőrzéseket, és „néhány esetben, ha szükséges a hatósági eljárást is”. A levélből, melyen aláíróként Farkas Zsigmond és Dóra szerepel, az is kiderül, hogy a pénzügyi helyzet rendezéséig a munkákat ideiglenesen felfüggesztik.

„Mindig mondanak egy időpontot, de nincs pénz”

Információink szerint van olyan cég, amelynek több mint százmillió forinttal tartoznak, de mások felé is több tízmillióra rúg a tartozás.

Egy neve elhallgatását kérő érintett szerint februárra vált nyilvánvalóvá, hogy az addig nehezen, de megérkező pénzek elapadtak. A stábtagok Pesti Ákos leveléből tudták meg, amit eddig is sejtettek, hogy problémák vannak. „Teljesen korrekt tájékoztatást kaptunk, de utána hónapokig nem történt semmi, csak annyit mondtak, hogy felülvizsgálat folyik. Kiderült, hogy Farkas Zsigmond vette át az operatív irányítást.” A hitegetés forrásunk szerint folytatódott, mindig 2-3 hetet kértek a számlák rendezésére, de erre cikkünk megírásáig nem került sor.

Egy másik forrásunknak azt ígérték, hogy a pénz egy részét megkapják szeptemberig, utána pedig a többit. „Mindig jön valaki, aki mond valami időpontot, aztán nincs belőle pénz” -summázta ő a helyzetet. A számlákat újra bekérték és ellenőrzik. „Hiába mondtuk, hogy az adót be kellett fizetni, és február régen volt, nem történik semmi. Megdolgoztunk ezért a pénzért, nem ingyen kérjük.

Többször feltettem a kérdést, hogy lehet az, hogy a végén veszik észre, hogy eltűnt a pénz egy államilag finanszírozott filmnél?

Azt gondolom, ilyen nincs.”

Elmondása szerint ellentétes információkat kap arról, miből fogják rendezni a számlákat, és úgy tudja, elég nagy a káosz a könyvelésen is, és a papírok feldolgozása után derül csak ki a tényleges helyzet. Forrásunk is megerősítette, hogy úgy tudja, hogy az utómunkára van pénz félretéve, de ha abból az elmaradásokat rendezik, akkor nem fog jutni a film befejezésére pénz. “Én magyar filmben biztos nem fogok többet dolgozni, és ezt sem vállaltam volna el, ha nem az NFI áll mögötte. Azt gondoltam, ez garancia lesz a kifizetésre.”

A Nyugat Kapujában Kft. ügyvezető-tulajdonosának,

Farkas Dórának emailben küldtünk kérdéseket a tartozásokról, azok kifizetéséről, és a film várható folytatásáról. Megkeresésünkre nem válaszolt.

Kerestük Farkas Zsigmondot is, hogy meghallgassuk az álláspontját, de csak annyit mondott, átmeneti pénzügyi problémák adódtak, majd visszahívást ígérve letette. Azóta nem sikerült vele kapcsolatot teremtenünk.

Pillanatkép a forgatásról (fotó: www.1242movie.com)

Siposnak nem ez az első gikszere

Sipos Kornélnak nem ez az első ügye, amelyben távoznia kell, mint producernek, 2001-ben a Hídember produceri posztjáról mondott le, azért, mert a Mafilm vezérigazgatójaként, nem tudta teljes mértékben ellátni a feladatát. Ehhez képest két héttel később a Mafilm éléről is távozott, sajtóinformációk szerint azért, mert az ÁPV Rt. egy rendkívüli közgyűlésen visszahívta volna, így azt megelőzve inkább benyújtotta felmondását.

2013-ban a Talent: A Sikercsapat kifizetéseivel adódtak problémák. A stáb akkor nyilvánosan állt ki az ügyben, azt mondva, hogy Sipos Kornél, az Origó Film Group Zrt. volt programigazgatója megtévesztette őket azzal, hogy azt kommunikálta, a film elkészültét az Origó Film Group Zrt. támogatja. Erről később kiderült, nem valid állítás, az Origó Film Group Zrt. szintén károsult az ügyben, amelynek akkor szintén tartoztak. A film készítői pedig jelezték, Sipos már nem a film producere.

Zimre Zsuzsa

Címlapkép: 1242/Facebook

Megosztás