művészet

Három végrehajtás indult a tatárjárásos film gyártója ellen, a stábtagoknak is tartoznak

Nem végződött jól a tavalyi év a Nyugat Kapujában Kft. számára, amely egy nagyszabású történelmi filmet készít a tatárjárásról. A Nemzeti Filmintézet 2,5 milliárd forinttal támogatta a film elkészültét, a forgatás majdnem egy éve, 2023 februárjában fejeződött be, jelenleg az utómunka van folyamatban. Az alvállalkozók egy része még mindig a pénzére vár, közben az angol partner cégnél is változások voltak. 

Információink szerint van, akinek négy részletben ígérték a több mint 100 millió forintos tartozása kiegyenlítését, ebből szeptember óta mindössze egy részletet kapott meg, és az is kevesebb volt a megbeszéltnél. Hogy más kifizetésekkel is gondok lehetnek, azt az támasztja alá, hogy 2023 novemberében és decemberében három végrehajtás is indult a cég ellen, ebből egyet zártak le, kettő a céginformációs adatbázis szerint még mindig folyamatban van.

A Batu kán hadjáratát elmesélő filmet Soós Péter rendezte, Sipos Kornél és William George Chamberlain a producere. Tavaly a Nyugat Kapujában Kft. tulajdonosi szerkezete markánsan megváltozott, a korábbi tulajdonosok márciusban kikerültek a cégből, helyükre Farkas Dóra érkezett, aki opciós jogával élve vette át a tulajdonosi és ügyvezetői teendőket.

Farkas Dóra annak a Farkas Zsigmondnak a felesége, aki korábban Rogán Antal apósával közösen tulajdonolta a Közép Európai Filmiroda Kft.-t. A nyíregyházi földbirtokos érintett volt Rogán Antal új családjának meghiúsult földvásárlásában is, továbbá Farkas és Obrusánszki egyaránt tulajdonosok abban a Ductus Kft.-ben, mely 2,2 milliárd forintos állami támogatást nyert el.

A cégből azóta Obrusánszki Zsolt kiszállt, maradt helyette Farkas Zsigmond, Sipos Kornél és William George Chamberlain, a Chelsea Pictures Limited cég résztulajdonosa. Bár a Nyugat Kapujában tulajdonosa Farkas Dóra, a stábtagok, akiknek hónapok óta tartozik a film, elmondásuk szerint Farkas Zsigmonddal egyeztettek az anyagiakról. Angol oldalon pedig a Chelsea Pictures Limited-ben voltak átalakulások, Chamberlain lemondott az ügyvezetőségről 2023 októberében, helyére fia, Lee Neil Chamberlain került.

A gigaprodukciót a Nemzeti Film Intézet többször is támogatta: adott forgatókönyv-fejlesztésre (8,4 millió forint) valamint gyártás-előkészítésre (44,9 millió) pénzt. 2022-ben a produkció  2,5 milliárd forintot kapott. A tervezett költségvetés 3,7 milliárd forintot tesz ki. 

Bár már az utómunkálatoknál tart a film (a tervezett bemutató 2024 május-június), vannak, akik még mindig a pénzükre várnak a stábtagok közül. Pesti Ákos az NFI részéről tudott a gondokról, 2023 áprilisában fizetési ütemezést ígért, és felmérték a kintlévőségek nagyságát is. A hozzánk eljutott e-mailben arról ír a stábtagoknak, hogy első körben a bér jellegű kifizetéseket rendezik – ez nagyságrendileg 500 tételt jelentett a „közvetett támogatás hitel” első részéből –, majd jönnek a közepes és nagy összegű számlák.

Ezzel szinte egyidőben vette át Farkas Dóra a céget, azzal indokolva a döntést, hogy nem megengedhető, hogy ne legyenek kifizetve a stáb tagjai. A nekik címzett, az Átlátszó birtokába került levelében arról írt, hogy amennyiben szükséges, kiemelt ellenőrzésre vagy valamiféle „hatósági eljárásra” is sor kerülhet.

Farkas Dórának e-mailben küldtünk kérdéseket a végrehajtásról,  a tartozások kifizetéséről és a film bemutatójának időpontjáról, de mint korábban, megkeresésünkre most sem reagált semmit.

Zimre Zsuzsa

Címlapkép: Pillanatkép a forgatásról (fotó: www.1242movie.com)

Megosztás