uniós támogatások

Adatigénylésben kérdezzük a minisztériumot a Rogán-após cégének pályázati 2,2 milliárdjáról

Adatigénylést küldtünk az Agrárminisztériumnak a Ductus Kft. ügyében, amely tavalyelőtt 2,2 milliárd forintos uniós finanszíozású pályázati forrást kapott. A cégben azóta tulajdonrészt szerzett Rogán Antal apósa. A vállalkozásnak ezután ugyanaz a Budapest Bank adott kölcsönt, amely Rogán Barbara és szülei elhíresült földügyét is finanszírozta (volna).

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

Közérdekű adatigénylésben fordultunk az Agrárminisztériumhoz, hogy megismerjük a részleteit annak a projektnek, amelyre a Rogán Antal apósának érdekeltségébe került Ductus Kft. 2,232 milliárd forintos, európai uniós finanszírozású forrást kapott.

Az Agárminisztérium emailcímére szerdán elküldött adatigénylésünkben másolatot kértünk a pályázati dokumentumokról, a szerződésről, és a kifizetési kérelmekről. Az Államkincstártól ugyanakkor külön adatigénylésben kértük a kifizetési igazolásokat.

Azért kellett adatigénylést írnunk, mert az erre a célra szolgáló kormányzati honlapon minimális információ található a pályázatról.

Hiába vannak a szájton a támogatott projektek keresőjében erre szolgáló fülek, a Ductus projektét nézve nem található semmi a projekt összefoglalásáról, a szerződés és a projektvégrehajtás adatairól, vagy éppen a kifizetésekről.

Korábban emailben érdeklődtünk a vállalkozás ügyvezetőjénél a projekttel kapcsolatban, ám ő lényegében megtagadta a válaszadást.

2,2 milliárdos állami támogatás a Rogán Antal új apósának érdekeltségébe került tanácsadócégnek

A cégbíróságon fellelhető dokumentumok tanúsága szerint Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke új feleségének apja mindössze hétszázötvenezer forintért szerezte meg egy nyíregyházi mezőgazdasági szaktanácsadó vállalkozás negyedét, ami nem sokkal korábban 2,232 milliárd forint vissza nem térítendő állami forrást kapott támogatott mezőgazdasági szaktanácsadásra az uniós finanszírozású vidékfejlesztési program keretében.

Mire van a pénz?

A programról annyit lehet tudni, hogy támogatott mezőgazdasági szaktanácsadásra szolgál, a pénz arra szolgál, hogy annak a terhére kedvezményes szaktanácsadást nyújtsanak gazdáknak. A jóárasítás mértéke akár 90 vagy 100 százalékos is lehet.  A komolyan leakciózott szolgáltatások után járó, az uniós eredetű forrásokból kipótolt díj természetesen már a Ductus Kft.-é lehet. Emellett az összes pénz akár 20 százalékát költségekre is el lehet számolni a felhívás alapján.

A nyíregyházi illetőségű Ductus a projektcím szerint kelet-magyarországi aktivitásra pályázott, online álláshirdetések viszont arra utalnak, hogy országos, illetve nemzetközi üzleti hálót tervez kiépíteni.

A mezőgazdasági szaktanácsadás általában adminisztratív segítséget jelent olyasmi dolgokban, amiket a legtöbb magyar gazdálkodónak kötelezően meg kell csinálnia — tudtuk meg egy egyéni szaktanácsadótól. A téma politikai jellege miatt neve elhallgatását kérő szakember hozzátette azt is: nem érti, hogy az őhozzá hasonló egyéni szaktanácsadók miért nem pályázhattak ilyen forrásokra.

Az összesen 14,1 milliárd forintra kiírt pályázaton egyelőre 17 cég nyert forrást, közülök a Ductus nyerte a legnagyobbat 2,232 milliárddal. A nyíregyházi cég projektjének összköltsége 2,399 milliárd forintos.

Hol jönnek be Rogánék?

Az ügy jelentőségét az adja, hogy a tanácsadócégben már a sikeres pályázat után fejenként 750 ezer forintért egynegyed-egynegyednyi tulajdonrészt szerzett Obrusánszki Zsolt és egy üzlettársa. Obrusánszki lánya Barbara tavaly decemberben kötött házasságot a Miniszterelnökségi Kabinetirodát vezető Rogán Antallal.

Obruszánszki Zsolt és a Ductusban szintén tulajdont szerző Farkas Zsigmond egyaránt a vásárlók között szerepelnek azon a földvásárlási szerződésen is, amely összesen több mint 1000 hektár birtok adásvételéről köttetett tavaly novemberben, és amelyet Rogán Barbara is aláírt.

A miniszter nemrég azt nyilatkozta: felesége nem vásárolt semmiféle földeket. Az egyik eladó azonban arról tájékoztatta az Átlátszót, hogy tudomása szerint a szerződés érvényes.

Az eladói oldal szerint érvényes Rogán Barbara és családja szerződése az ezerhektáros birtokról

Mi a kapcsolat a földüggyel?

A Ductus Kft. ügyét az köti össze a földvásárlási üggyel, hogy a pályázathoz szükséges 165 millió forintos önrészt a 2019. végi beszámolója alapján a cég önerőből nem tudta letenni, bankkölcsönt viszont csak azután kapott, hogy a korábban százszázalékos tulajdonos, az ügyvezetői feladatokat is betöltő Hernáczki Ibolya eladta a cége felét Obrusánszkiéknak.

A cégnek 315 millió forintos kölcsönt adó pénzintézet ugyanaz a Budapest Bank, mint amelyre a földvásárlási szerződés szerint Obrusánszkiék az ezerhektáros üzletben is fő finanszírozóként számítottak.

A Telex hívta fel arra a figyelmet, hogy az akkoriban kormányzati irányítás alatt állt BB-nél vezérigazgató-helyettesi pozícióban dolgozik Puskás András, Rogán Antal régi bizalmasa.

A Ductus Kft.-ben Obrusánszkival tandemben érdekeltséget szerző Farkas Zsigmondról korábban a 444 írt, mert kültagja volt egy olyan bt.-nek, amely 2014-2015 során különös körülmények között százmilliónál is több forintnyi közbeszerzéses megbízást nyert el mindenféle képzésekre. Még korábban, 2012-ben egészségturisztikai élményközpontra nyertek el 48 millió forintos támogatást: ilyet hiába kerestek az újságírók a bt. székhelyén. Ez a Farkas Zsigmond most már a támogatott szaktanácsadásra  pályázati milliárdokat nyerő Ductus társügyvezetője is.

Figyelemreméltó, hogy miközben Rogán Antal és a kormányszövetséges médiumok látványosan tiltakoznak a földvásárlási ügyről a független sajtóban, így az Átlátszóban is közölt feltáró cikkek ellen, addig az Obrusánszki apuka fent vázolt cégügyéről mélyen hallgatnak.

Az uniós agrárkassza magyar arca Az európai uniós finanszírozású agrárpénzek osztásának kulcsfigurája Viski József, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára. Életrajza szerint a 39 éves férfi a Pázmány Péter egyetemen végzett jogot, a 2010-es kétharmados Fidesz-győzelem után az APEH közép-magyarországi igazgatóságáról került a Miniszterelnökségre; azóta több minisztérium felé is elcsalinkázó pályája mintha lekövetné az uniós agrárpénzek magyar kormányzati intézményi gazdáját is. Viskit legújabban 2020. január 1-ével tették át a Miniszterelnökségről az agrártárcához helyettes államtitkárnak.

Viski József 2019-ben. Forrás: Agrárminisztérium / Krasznai-Nehrebeczky Mária

Indulhat a tanácsadás 2020 novemberében számolt be arról a Nemzeti Agrárkamara honlapja, hogy egy online megtartott rendezvényen a releváns intézmények vezetői, azaz Viski József, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára és Detre Miklós, a Magyar Államkincstár igazgatója arról beszéltek: a szaktanácsadásra kiválasztott szervezetek 2019 június közepén kapták meg a támogató döntést, ami után megkezdhették a szolgáltatást. 17 szaktanácsadó szervezet jogosult a támogatott szaktanácsadási szolgáltatás nyújtására, amire addig 8,4 milliárd forint forrás került eddig jóváhagyásra. Viski József tavaly decemberben jelentette be egy konferencián: dömpingszerű pályázatkiírások jönnek a magyar agráriumban 2021-ben.

Sarkadi Nagy Márton

Címlapkép: palyazat.gov.hu

Megosztás