szuverenitásvédelem

A kínai koronavírus-vakcinát dicsérő orvossal készült interjúnkat is dezinformációnak minősítette a Szuverenitásvédelmi Hivatal

„A kémek nem úgy dolgoznak, hogy gyanút keltsenek. Épp ellenkezőleg. De pont az bennük a gyanús, hogy nem gyanúsak. Érti már, Pelikán elvtárs?” Ez a filmbeli idézet (A tanú, 1969) jutott eszünkbe először, amikor megláttuk a Dr. Letoha Tamás kutatóorvossal készült 2021-es interjúnkat a Szuverenitásvédelmi Hivatal „A kínai oltás elleni narratíva magyarországi jelenléte a Reuters által feltárt dezinformációs művelet alapján” című jelentésének függelékében, ahol a dezinformációs narratíva magyar nyelvű sajtóban történt megjelenésére felkutatott példákat listázzák. A kutatóorvos ugyanis cikkünkben éppen a kínai vakcina hatékonysága és biztonságossága mellett érvelt.

Az Államvédelmi Szuverenitásvédelmi Hivatal két hete közzétett jelentésének címe: „A kínai oltás elleni narratíva magyarországi jelenléte a Reuters által feltárt dezinformációs művelet alapján”. Ebben nagyvonalú párhuzamot húznak a Reuters oknyomozása (miszerint az USA bizonyos ázsiai országokban dezinformációs kampányokat indított a kínai vakcina ellen), és a magyar sajtóban megjelent, a kínai vakcinával szemben szerintük „narratívaelemzéssel” bizonyítható módon kritikus hangvételű, dezinformáló újságcikkek között.

A jelentés szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal „vizsgálata alapján arra a következtetésre jutott, hogy mind a hazai médiában, mind a magyarországi politikában jelen voltak a Reuters által feltárt mintázatot követő, a közvélemény befolyásolására alkalmas, a kínai oltásokat veszélyesnek és megbízhatatlannak beállító dezinformációs narratívák”, sőt, „a legolvasottabb sajtótermékek teret adtak a kínai vakcinát támadó oltásellenes narratívának, amely alkalmas volt a nemzetközi vakcinabeszerzésekbe és a járványügyi védekezésbe vetett bizalom, illetve az oltási stratégia eredményességének aláásására”.

A jelentés szerint a hivatal átfogóan elemezte a magyar médiatartalmak narratíváját, „amelyek összességében arra irányultak, hogy a magyar vészhelyzeti védekezés szakszerűségét vonják kétségbe a kínai vakcina bírálatán keresztül”. A megvizsgált médiatartalmak döntő többsége 2021 első felében keletkezett, vagyis egybeesett a Reuters által feltárt dezinformációs művelet időszakával.

„A médiában zajló dezinformációs tevékenység egyik formája volt, hogy a magyar sajtóban azok az orvosok és egészségügyi szakértők, akik támogatták a kínai vakcina alkalmazását, szinte alig kaptak hangot, szemben azokkal, akik annak lehetséges kockázatait hangsúlyozták” – írják.

A „narratívaelemzés” alátámasztására pedig a függelékben több tucat újságcikket listáznak, kizárólag a független sajtóból, „példák a kínai oltás elleni narratíva magyar sajtóban való megjelenésére” címmel. Köztük a Letoha Tamással készült interjúnk mellett még négy cikk szerepel az Átlátszótól:

  • egy tényfeltáró cikk a kínai vakcinát beszerző, zavaros hátterű magyar cég tulajdonosváltásáról,
  • két hír arról, hogy a lengyel és a cseh kormány nem ismeri el hivatalos oltásként az EU által jóvá nem hagyott kínai és orosz vakcinákat,
  • egy interjú egy háziorvossal, aki nem hajlandó az EU által jóvá nem hagyott vakcinákkal beoltani a pácienseit.

Az is könnyen vitatható, hogy ezek a cikkek bármiféle dezinformációs narratívába illeszkednének. Az első esetben a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak inkább az fájhat, hogy egy tényfeltáró lap a vakcinabeszerzésen nyerészkedő kormányközeli magáncégek környékén vizsgálódott, a másik háromban pedig olyan híreket közöltünk, amelyeket a kormánymédiában hiába kerestek volna olvasóink.

Ami viszont igazán kiverte a biztosítékot nálunk, az a Szuverenitásvédelmi Hivatal által első helyen listázott, és a hivatal által listázottak között toronymagasan a legolvasottabb cikkünk: a Dr. Letoha Tamás kutatóorvossal készült interjúnk a védőoltásokról a 2021-es vakcinahiszti csúcspontján.

Azzal a Dr. Letoha Tamással, aki ekkoriban többször felszólalt a járvánnyal kapcsolatos pánikkeltés ellen (például a HírTV-ben is), és olyan veszélyes és felforgató dolgokat mondott, mint például „elértük a jelenlegi oltásokkal, hogy a súlyos megbetegedések valószínűségét jelentősen csökkentjük”.

(Zárójelben, ha már dezinformáció és konteók: Magyarországon Letoha Tamás volt az is, aki már 2020-ban felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus mesterséges eredetű, vuhani laborszökevény lehet – ezt az elméletet akkoriban álhírnek és dezinformációnak bélyegezték, ma már az amerikai kormány is elképzelhetőnek, sőt bizonyítékokkal alátámasztottnak tartja.)

Tehát ezt a szakembert kerestük meg anno kifejezetten azzal a céllal, hogy vágjon rendet a kínai vakcina megítélése körül kialakult polémiában, ami nem valamiféle dezinformációs kampány, hanem a kormányzat elégtelen tájékoztatása, az információk hiánya, és a zavaros kormánykommunikáció miatt alakult ki 2021 év elején a magyar sajtóban és a közösségi médiafelületeken.

Letoha doktor pedig a Szuverenitásvédelem által kifogásolt cikkünkben szépen elmagyarázta, hogy hatékonyak és biztonságosak a hagyományos, elölt koronavírusra épülő védőoltások, és a kínai vakcina is ilyen: „szélesspektrumú immunitást biztosít, ami hatékony lehet a hasonló fehérje elemekkel bíró egyéb koronavírusok ellen is”, sőt, „az elölt vakcinával oltottak esetében hosszú távú immunitás alakulhat ki” és így tovább.

Hasonlóképpen védelmébe vette a tüskefehérjére alapuló oltóanyagokat is, de ott azért megjegyezte, hogy ezeket „egy-egy újabb mutáns megjelenésével upgradelni kell”. Elmagyarázta a hatásmechanizmusokat, majd összefoglalóan azt mondta, hogy

„mindegyik forgalomban lévő oltóanyag biztonságos és hatékony a koronavírus ellen”.

Tehát a Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint ezzel a cikkel vettünk volna részt a kínai vakcinát támadó oltásellenes kampányban, akadályoztuk volna a védekezést irányító államigazgatási szervek és hatóságok munkáját, hallgattuk volna el a kínai vakcina alkalmazását támogató orvosok és egészségügyi szakértők véleményét, sértettük volna a szuverén magyar állam veszélyhelyzeti cselekvőképességét, és így tovább.

Kíváncsian várjuk az Átlátszó ellen indított egyedi, átfogó jellegű szuverenitásvédelmi vizsgálat eredményeképpen megjelenő hasonlóan magas színvonalú narratívaelemzéseket!

Olvasóként úgy tudsz kiállni mellettünk a hivatallal szemben, ha növeled a közösségi bevételek arányát a büdzsében: szja 1 százalék felajánlásával, továbbá egyszeri vagy rendszeres adománnyal. Védd a haza szuverenitását, támogasd az Átlátszót magyar forinttal!

Bodoky Tamás

Címlapkép: Dr. Letoha Tamás (fotó: Átlátszó/Segesvári Csaba)

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2