Lengyelország

Nem ismeri el hivatalos oltásként a kínai és orosz vakcinákat Lengyelország

Megváltoztak az utazási feltételek Lengyelországba: 48 órás negatív teszten kívül, kedd éjféltől az Európai Unió által elismert vakcinákkal beoltottak is akadálytalanul léphetnek be az országba. Az EU által nem jóváhagyott vakcinákkal kezeltek azonban a lengyel hatóságok számára oltatlan személyeknek minősülnek.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

Kedd hajnaltól új lengyel kormányrendelet alapján lehet belépni Lengyelország területére. A helyzetet többen meglehetősen bonyolultnak jellemezték. A szabályozás egyik új eleme, hogyha valaki külföldről érkezik és rendelkezik az Európai Unió által jóváhagyott COVID-19 ellen beadott vakcináról szóló igazolással, azonnal beléphet az országba. Amennyiben valaki nem tud sem negatív tesztet, sem az EU által jóváhagyott vakcinával történt oltásról igazolást felmutatni a lengyel határon, azon személyre 14 napos karantén vár.

Magyarország varsói nagykövetségének Facebook oldalán a koronavírus helyzettel kapcsolatban hozott legfrissebb lengyel kormányzati intézkedések szerdán reggel még nem szerepeltek. A varsói magyar nagykövetség járványhelyzetről szóló hétfői posztjában felhívta a figyelmet az ország déli és nyugati határain február 22-től szigorított beléptetési menetrendre. A felhívás szerint minden Lengyelországba utazó személynek a határ átlépését megelőző 48 órán belül kézhez vett PCR típusú, negatív COVID-19 teszttel kell rendelkeznie.

A lengyelországi rendelet azért is érdekes, mert Európában elsőként kimondja, hogy csak az EU által igazolt vakcinákat ismerik el hivatalosan. De mi történik akkor, ha ez a jogi értelmezés elterjed az Európai Unióban? Az Európai Gyógyszerügynökség által jóvá nem hagyott orosz Sputnik V és a kínai Sinopharm vakcinákkal beoltottak belépéséről a magyar követség Facebook oldala sem adott tájékoztatást.

Ara-Kovács Attila, európa parlamenti képviselő, szakemberekkel folytatott egyeztetés után egészen biztos benne, ha valaki orosz vagy kínai vakcinával beoltva szeretne belépni Lengyelországba, az illetőt a lengyel határőrök nyilvánvalóan nem tekintik beoltottnak. „Tovább megyek, előfordulhat, hogy Orbán ésszerűtlen és hozzá nem értő politikája miatt a majdan kiállítandó igazolások igazságtartalmát is megkérdőjelezik. Végső soron nem fogadnak el magyar igazolást még arról sem, hogy Pfizert vagy Modernát kapott valaki. Teljes a bizalmatlanság. Az európai porondon a Fidesz ma már egy olyan kényszerpályán mozog, amit ugyan ő maga teremtett, de már nem maga irányít,” vélte a magyar EP-képviselő.

Lukács László György, a magyar parlament képviselője az Átlátszónak azt hangsúlyozta, hogy pártja, a néppárti Jobbik következetesen azt az álláspontot képviseli, hogy csak az EMA által befogadott vakcinákkal lehessen magyar állampolgárokat beoltani. A lengyeleknél bevezetett szabály is azt igazolja, hogy hátrány érheti azokat, akik nem ezen vakcinákat használják. Ha a lengyel gyakorlatból lesz uniós szabály, egyértelműen látszani fog, hogy a magyar kormány veszélybe sodorja a magyar állampolgárok egyik legalapvetőbb uniós jogát, a szabad mozgás jogát. A képviselő szerint ez az is jelenti, hogy bár a hazai tilalmak alól mentesülhetnek a magyarok az EMA által be nem fogadott oltásokkal, azonban uniós szintű korlátozások fogadhatják őket, üzleti, munka- vagy magáncélú utazásaik közben.

A jobbikos képviselő szerint ebben a helyzetben az lehetne a megoldás, ha az EU-s gyakorlattól eltérően, a Magyarországon előtérbe helyezett vakcinák gyártói az európai színtéren is igazolnák termékük hatékonyságát és biztonságosságát. Ebben az esetben, beadásuk esetén, „nem szenvedne egy magyar és egyben uniós állampolgár sem hátrányt például a szabad mozgáshoz való jogában,” jelentette ki az Átlátszónak a képviselő.

A cseh köztévé twitter csatornáján is beszámolt a lengyelországi rendelkezésekről. „Az embereknek kötelező karanténba menniük, ha Lengyelországba utaznak. Ezt úgy tudják elkerülni, ha bemutatnak egy EU által jóváhagyott vakcínával történt oltásól szóló igazolást, írja a lengyel média.” Forrás: CT24, Twitter.

A Cseh Köztársaság varsói nagykövetsége szerint a karantén csak abban az esetben kötelező, ha valaki tömegközlekedéssel lépi át a határt. A karantén ekkor is helyettesíthető egy negatív teszttel. A varsói cseh nagykövetség szerint a lengyel szabályok módosítása nem jelent változást a cseh állampolgárok számára. Csehországban csak európai vakcinával oltják a lakosságot.

Az európai és magyarországi ügyekben jártas cseh Mikuláš Peksa, az Európa Parlament kalózpárti képviselője nem ért egyet olyan módszerekkel, mint például karanténba terelés, ami az embereket oltásra kényszerítheti. „Ugyanakkor nem akadályozhatom meg, hogy mondjuk egy uszoda vagy hasonló közösségi hely magánvállalkozó-üzemeltetője megtagadja az oltatlan emberek belépését. Ha egy cukrász megtagadhatja egy LGBT-ember kiszolgálását, csak mert kifogásokat keres, nehéz lesz őt meggyőzni, hogy a be nem oltott emberek esetében másképp tegyen.”

A képviselő egy országos botrányt kiváltó amerikai esetre célzott 2012-ből, amikor egy coloradói cukrász vallási meggyőződésből nem vette fel egy meleg házaspár esküvői tortarendelését. Az amerikai Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében a cukrásznak jogában állt egy olyan semleges döntéshozatalra, amely teljes mértékben figyelembe vette vallási meggyőződését. Peksa szerint ugyanezt a logikát kell figyelembe venni akkor is, amit a lengyel határon is kimondtak.

„Amennyiben létrejön egy oltási igazolásokat elismerő európai rendszer, akkor az a magyar hatóságok által elfogadott oltásokkal biztosan nem  foglalkozik, hanem csak azokkal, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyásával regisztráltak.”

Az Átlátszó felvetésre, miszerint mennyire lehet reális, hogy az Európai Unió a lengyel kormány által hozott szabályozás szellemében járhat el a jövőben is, a cseh Kalózpárt EP-képviselője kijelentette: „Teljesen reális forgatókönyv. Orbán Viktor magyar miniszterelnök mindenkit feldühített Európában. Tehát már csak azon a tényen kívül is, hogy az Európai Unióban egyedül Magyarországon alkalmazott úgynevezett „nemzeti jóváhagyás” a vakcinák biztonsága szempontjából problémát jelent. De jelen pillanatban senki nem kíváncsi már rá, és nem akarnak különböző engedményeket tenni neki, csak mert a magyar miniszterelnök Oroszországnak való alávetettsége miatt rombolja saját, közös piacán a vakcinákba fektetett bizalmat,” mutatott rá az EP Zöldek frakciójában ülő képviselő.

A témával kapcsolatban az Átlátszó megszólította Lattmann Tamás nemzetközi jogászt, egyetemi docenst is, hogyan értelmezi a politikailag is feszült helyzetben kialakult joghézag adta lehetőséget.

Lattmann szerint az irányadó uniós jogszabály ugyanis szükséghelyzetben lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy az EU által nem jóváhagyott oltóanyagot is használjanak, a magyar kormány pedig minden további nélkül hivatkozhat erre. „Nem irreális veszély, hogy a magyar kormány önjáró viselkedése vezethet arra, hogy a nem EU által engedélyezett vakcinákkal oltottak esetében más tagállamok ne ismerjék el a védettséget, de ennek előfeltételeként tudnunk kellene, hogy egészen pontosan milyen információk jelennek majd meg a bármilyen „vakcinaigazolványokban” – mutat rá a nemzetközi jogász.

Így folytatta: „Ha ebban nem jelenik meg, hogy melyikkel oltottak egy adott személyt, ezt a gyakorlatban lehetetlen megvalósítani. Ha az csak az unió által engedélyezett oltóanyag felvétele esetén adható ki, akkor az látszólag megoldhatja a problémát, ám számomra nyitott kérdés, hogy ha egyszer az uniós jogszabály nem ír elő kizárólagosságot, azaz a tagállamok a fentiek alapján használhatnak más vakcinát is, akkor milyen alapon tagadjuk meg az oltottság igazolásának lehetőségét annak polgáraitól.

Elméletben az is lehetséges, hogy az összes tagállam bedühödik a magyar megoldás miatt, és emiatt például a magyar kiállítású vakcinaigazolványokat nem ismerik el, de ezt politikailag nem hiszem, hogy beleférne, tekintettel arra, hogy a magyar kormány megoldása nem nyilvánvalóan ellentétes az uniós szabállyal. Valamint – és ez egy elég nagy gond – a magyar uniós polgárok bajosan lehetnek bármilyen negatív diszkrimináció alanyai a magyar kormány esetlegesen aggályos cselekménye miatt.

Úgy gondolom, hogy nem történik meg a (magyar polgárok szempontjából) legrosszabb, de ez a helyzet előbb-utóbb az egész uniós gyógyszer- és oltóanyag-téma újragondolását teszi szükségessé” – zárta exkluzív értékelését az Átlátszónak Lattmann Tamás nemzetközi jogász.

Berobbant a járvány a lengyeleknél is

A varsói kormány egyébként azért változtatta meg az államhatáron a belépés feltételeit, mert két szomszédjában, Csehországban és Szlovákiában meglehetősen bonyolódik a vírushelyzet. Szlovákia a napokban segítségért is fordult Varsóhoz, hogy amennyiben lehetséges küldjenek ápolószemélyzet vagy tegyék lehetővé szlovákiai betegek lengyelországi befogadását. Első lépésként a lengyel-szlovák és a lengyel-cseh határon hoztak forgalomkorlátozási intézkedéseket még február 22-én a karanténrendszer felállításával. Ha valaki Lengyelország területére akar belépni, akkor negatív teszttel kell rendelkezni.

A héten azonban berobbant a koronavírus harmadik hulláma Lengyelországban is. Hétfőn több mint 6300 új fertőzést regisztráltak, ami nagyjából húsz százalékkal több, mint egy hete. A fertőzések számának növekedésével a kórházi ellátottak száma is növekedésnek indult. A lengyel egészségügyi minisztérium szerint a helyzet az országban nem jó és viszonylag gyorsan romlik. Rendelkeznek azonban elégséges szabad ágykapacitással. Összesen több mint 13 500  betegük van, amiből 1300 embert kapcsoltak lélegeztetőgépre. Ez az oka annak, hogy a PiS-kormány egyelőre nem szívesen vezetne be további korlátozásokat vagy a jelenlegi szabályok szigorítását.

Ami a jelenlegi oltási helyzetet illeti, kedd reggelig Lengyelországba 2,7 millió adag európai vakcina érkezett. A második adag vakcinát 630 ezer ember kapta meg, ami a teljes 43 milliós lengyel lakosság 1,65 százalékának felel meg. Ez a környező államokkal összehasonlítva egyáltalán nem rossz arány. Ugyanakkor a lengyel kormány hetek óta kritizálja az Európai Bizottságot, amely Varsó szerint nem képes kellő nyomást gyakorolni az oltóanyag-gyártó cégekre, hogy növeljék termelési sebességüket. A PiS-kormány szerint, ha a vakcinák gyorsabban érkeznének az országba, a beoltott emberek száma is magasabb lenne. Ugyanakkor a teljes képhez hozzátartozik, hogy a lengyel vezetés egyelőre nem mondott le a január 15-én meghirdetett, eredeti oltási tervéről, amely szerint március végéig három millió ember mindkét oltást megkapná.

Január közepétől Lengyelországban, az oltási terv értelmében, először az egészségügyi dolgozókat oltották be. Jelenleg a lengyelországi pedagógusok, óvodai és bölcsődei alkalmazottak tömeges oltása zajlik. Utóbbiak AstraZeneca oltást kapnak, mert ezt  a típusú oltóanyagot 65 évnél fiatalabb emberek számára ajánlották. Márciustól Lengyelországban már a krónikus betegségben szenvedő embereket oltják, majd őket az egyenruhás szolgálatot teljesítők követik, elsősorban a rendőrök és a katonák. Az egyelőre nem világos, hogy az átlagemberek beoltása mikor kezdődik. Általában elmondható, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt a lengyel állampolgárok oltási kedve. Az első felmérések szerint a lengyelek kevesebb, mint fele akarta beadni az oltóanyagot, ma már ugyanez az arány 60-70 százalékos. A lengyel sajtóban arról sem tudnak, hogy a korábban többször kritizált AstraZeneca vakcinát az emberek elutasítanák.

Írta: Bőtös Botond

Címlapkép: koronavirus.gov.hu

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás