aranyélet

Rákay Philip egy legalább 72 milliós Mercedes-Maybach autóval a mosóban

Az egykori tévés műsorvezetőből pár év alatt Fidesz-rajongó megmondóemberré vált Rákay Philipet szinte napra pontosan 3 évvel ezelőtt fotóztuk le egy Mercedes-Benz G 500-as terepjáróban, aminek a listaára akkor 47,8 millió forint volt. Most olvasónk kapta lencsevégre Rákayt, aki egy Mercedes-Maybachot tisztogatott elszántan egy átlagemberek által is használt autómosóban. A típustól függően 72-95 millió forintról induló luxusautóról Sturcz Antal, a Check Engine Youtube-csatorna újságírója mondott izgalmas részleteket az Átlátszónak.

2021. április végén Rákay Philip lópalotájánál forgatott az Átlátszó-stábja Budakeszin, amikor a kormányközeli médiaszemélyiség begördült a helyszínre egy 47 milliós Mercedes-Benz G 500-as terepjáróval. Most ugyancsak Budakeszin, ám egy másik, még drágább autóval fotózta le olvasónk a 7 milliárd forint közpénzzel megtámogatott Petőfi-film atyját.

Rákay Philip hosszú utat járt be a magyar médiában a szekszárdi városi televíziótól a Fidesz-imádó Megafonig, mostanság pedig főként a Most vagy soha! című film kapcsán forog a neve a sajtóban.

Az 1848-as forradalmi eseményekről szóló történelmi kalandfilm 7 milliárd forintos költségét ugyanis a Fidesz-kormány 4,795 milliárd közvetlen állami támogatással és 2,106 milliárd forint adókedvezménnyel segítette a Hvg.hu összesítése szerint. A film kreatív producere pedig Rákay volt, aki a forgatókönyvet Szente Vajkkal és Kis-Szabó Márkkal közösen írta.

Mercedes-Maybach: 72,5 millió forintról indul

Olvasónk múlt héten Budakeszin egy autómosóban fotózta le Rákay Philipet, aki saját kezűleg tisztogatta – vélhetően egyik legújabb – luxusautóját. A Fidesz iránt teljes szívével elkötelezett megmondóember az alkalomhoz illő laza öltözetben locsolta a puccos Mercedest az átlagemberek által is használt kocsimosóban. Sötétkék, könyékig feltűrt ing, világos nadrág, sportcipő, napszemüveg, bal kézen karóra, jobb kézen karkötő. Bárki lehetett volna, de ilyen autója nem lehet akárkinek.

Sturcz Antal, a Check Engine Youtube-csatorna újságírója megszakértette az Átlátszónak az olvasónk által készített fotókat, amelyek alapján könnyedén beazonosította Rákay autójának márkáját.

„Ez egy Mercedes-Maybach S osztály. Ha a kényelem és a luxus számít, egyértelműen ez a Mercedes csúcsa. A képek alapján viszont nem lehet megmondani, hogy a két alváltozat közül melyik: lehet 580-as, vagy 680-as.

Az 580-as modell indulóára 72,5 millió forint, de természetesen további tízmilliókat lehet belelocsolni extrákra, és a gyár szívesen kielégít egyedi igényeket is. Az 580-asban egy négyliteres biturbó V8-as motor van, 503 lóerővel, lágy-hibrid rendszerrel megtámogatva, ez további 23 lóerőt ad a teljesítményhez.

A 680-as Maybach 95,6 millióról indul,

cserébe viszont már a hatliteres V12 van benne, természetesen két turbóval, 612 lóerővel. Ezzel az erővel már elég sportos autókat is inasba tesz a 2,3 tonnás batár, ami 4,5 másodperc alatt éri el a 100-as tempót.

Rakayphilip Merci2 240508

Rákay Philip egy Mercedes-Maybach típusú luxusautót tisztogat 2024 május elején (fotó: Átlátszó/Olvasónk)

Nyilván nem ezért veszik, hanem sok más mellett a masszírozós, szinte teljesen síkba dönthető elnöki ülésekért, a Burmester hangrendszerért, és az úthibákat megszüntető aktív futóműért.

A képeken látható autó Obszidián-fekete/Kalahári-arany kéttónusú fényezésének felára 7,67 millió forint,

legtöbben mégis a nulla forintos Obszidián-feketét választják. Az autó célját jól mutatja, hogy kérhető hozzá zászlótartó rúd a sárvédőkre, oldalanként 470 ezer forintért. Ezeket az összegeket egy mezei Mercedes S-osztályért nehéz lenne elkérni, hiába a világ talán legjobb luxusautója, kell a Maybach név ahhoz, hogy a Rolls-Royce és a Bentley szintjére emelje.”

Sturcz Antal autós újságíró azt is elmondta az Átlátszó kérdésére, hogy több külföldi híresség is a Mercedes-Maybach mellett tette le a voksát: használ ilyen luxusautót például Alicia Keys énekesnő, DJ Khaled, valamint Kim Kardashian és Travis Scott rapper is.

De a sor más celebekkel és politikusokkal folytatható: a Google szerint Mercedes-Maybach van (vagy legalábbis volt) Narendra Modi indiai miniszterelnök és Kim Dzsongun észak-koreai diktátor, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnök birtokában is. Rákay Philip tehát igazán illusztris társaságba került ennek az autónak a beszerzésével.

1024px Mercedes Maybach X222 S 500 Obsidian Black Metallic (11)

Egy Obszidián-fekete Mercedes-Maybach (fotó: Wikipedia/Damian B Oh)

Régi márkából luxuskategória

Sturcz Antal, a Check Engine Youtube-csatorna újságírója az autó történetéről is mesélt az Átlátszónak. „A Maybach a második világháború előtt repülőgép- és nehézgép-motorok gyártásával foglalkozott, aztán 1921 és 1940 között dekadens luxusautóval is kitűnt. Az autógyártás a világháború után megszűnt, a Mercedes 2002-ben vette elő a Maybach nevet, akkor egy a kortárs S-osztály műszaki alapjaira épülő, de önálló autóval: ezek voltak a Maybach 57 és 62, a számok a kaszni két választható hosszát jelölték.

Viszont a Maybach nevet nem ismerték eléggé a világ Németországon kívüli részén, aztán a 2008-as válság sem segített az eladásokon, a Maybach márka 1945 után 2012-ben másodjára is eltűnt. 2015-ben aztán megfordult a recept: nem az S-osztály technikájára építették a Maybachot, hanem az eleve csúcskategóriás S Merci még feljebb pozicionált kivitele lett a Maybach.

Ezt a számok is jól mutatják: S-osztályt már rongyos 40 misiért is hazavihetünk, a Maybach S viszont majdnem a duplája, és a recept működik: ez már a második S Merci széria, amiből elérhető Maybach.” – mondta Sturcz.

1024px 1937 Maybach Sw38 Roadster Spohn Sports Saloon Side View

Egy 1937-es Maybach autó (fotó: Wikipedia/Shaunak Modi)

Zenetévésből megafonos patrióta

A Rákay Kálmán néven született, ám azzal a keresztnévvel nem elégedett Philip médiakarrierje a Wikipedia szerint a szekszárdi városi televízióban kezdődött 1991-ben, 19 éves korában. Aztán következett a Viva zenei csatorna, utána közreműködött a HírTV megalapításában, majd nyíltan vállalta a Fidesz iránt érzett heves vonzalmát, s a párt nagygyűléseinek házigazdája, valamint kommunikációs cégével politikusok tanácsadója lett.

2011-ben a közmédia intendánsává nevezték ki pár évre, 2021 óta pedig a Facebookon osztja meg gondolatait, s azok terjedését a Megafon fizetett hirdetései segítik. A Telex áprilisi cikke szerint

Rákay Facebookos posztjainak reklámozására 251,8 millió forintot költöttek az indulása óta,

egy korábbi, már törölt oldalának promózására pedig 112 millió ment el. S ott van még a Patrióta is, a Partizán ellenfelének, fideszes megfelelőjének szánt Youtube-csatorna is, ami a megafonos médiauniverzum videóit gyártja és terjeszti.

A Patrióta indulásáról 2021 májusában számolt be Rákay Philip az egyik kormányközeli hírportálnak, a Mandinernek. Alig egy hónappal azután, hogy az Átlátszó levideózta egy akkor bő 47 millió forintos Mercedes-Benz G 500-as terepjáróban ülve, így a mandineres interjúban az az autó is előkerült.

Rákay arról beszélt a Mandinernek, hogy a »túloldal« azt sejteti róla, hogy állami megbízásokból gazdagodik: „bizonyára valamilyen Fideszes pénzcsapon keresztül lopom a közpénzt, s ebből telik ilyen drága autóra, ingatlanokra”. Holott elmondása szerint az igazság az, hogy ingatlanfejlesztéssel, gazdaságstratégiai és kommunikációs tanácsadással foglalkozó cégcsoportja rendkívül sikeres, és magáncégekkel dolgozik együtt, főként külföldi partnerekkel.

„Tudom, hogy lázasan keresik, hol tudnának megfogni. Keresik az állami szerződéseimet, de nem találnak semmit. És nem azért, mert a megkérdezett hivatalok trükköznek és nem adják ki őket, s nem is azért, mert a balosok bénák és rossz helyen keresgélnek, hanem azért, mert egyszerűen nincsenek. Ezt nehezen viselik…”

7 milliárdos Petőfi-film

A mandineres interjú idején persze még szó sem volt a Rákay Philip fejéből kipattant nagy ötletről, a Petőfi-filmről, amire hónapokkal később, 2022 januárjában ítélt meg az állami tulajdonú Nemzeti Filmintézet 4,5 milliárd forint állami támogatást. Aztán a többit.

Az alkotás egyébként nem sokat törődik a történelmi hűséggel, Rákay szerint azért, mert egy kalandfilm, amelynek a készítése során élni kell a sűrítés, a leegyszerűsítés vagy épp a felnagyítás filmnyelvi eszközeivel. A filmvetítésre kötelezően kivezényelt iskolásoknak is köszönhetően a Most vagy soha! nézettsége a március közepi bemutató után 10 nap alatt elérte a 100 ezer főt – Rákay Philip azt mondta, hazafias kötelesség megnézni.

Rakayphilip Film Fb

fotó: Rákay Philip/Facebook

A fideszes médiaceleb előző filmes alkotása is hasonló, ám lényegesen olcsóbb utat járt be. Az Aranybulla-sorozat nagyjából 1 milliárd forintos összköltségébe 692 millió forint közpénzzel szállt be az állam, de nem lett túl népszerű. A történelmi hűségre szintén nem sokat adó hatrészes sorozat 1,1-es értékelést ért el az ismert filmes portálon, az IMDb-n. Bár ez a lepontozás Rákay szerint amerikai trollok műve volt, és a szakmai kritikákat szándékos hangulatkeltésnek tartja.

Lázár-Navracsics médiaháború

A 7 milliárdos Petőfi-film viszont annyira lekötötte Rákay Philip energiáját, hogy nemrég a Lázár János építési és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter között kirobbant médiaháború tűzvonalában találta magát. A Rákay többségi tulajdonában lévő hódmezővásárhelyi portál, a Promenad24 ugyanis Navracsicsot gyalázó cikkeket tett közzé, miután a tárcavezető többször is találkozott Márki-Zay Péterrel, Hódmezővásárhely ellenzéki polgármesterével.

Márki-Zay a hódmezővásárhelyi Lázár János nagy ellenfele, a Promenádot pedig Lázár propagandalapjaként szokták emlegetni. Így nem meglepő, hogy az építési miniszter Navracsics szerint „vagy nagyon pontosan megtanulta” a róla írt promenádos lejárató cikkeket, vagy a névtelenül közzétett anyagokra „némi hatással bírt”.

Rákay Philip villámgyorsan kiiszkolt a Navracsics-Lázár csatározásból: elnézést kért Navracsics Tibortól és bejelentette, hogy eladja a Pormenádot, valamint lemond a Lázár János által igazgatott mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-ben betöltött felügyelőbizottsági tagságáról.

Luxusóra és Roszatom

A zenetévés műsorvezetőből lett fideszes kommunikátor és filmproducer egyébként nem csak autók, hanem karórák tekintetében is szereti a drága márkákat. Ahogy azt már 2021 májusában észrevette az Ezalényeg.hu, Rákay választása a luxus- és Fidesz-körökben is elterjedt Rolex márkára esett. Az általa hordott Sea-Dweller modell 15–19 000 euró (5,3–7,6 millió forint) közötti összegért vásárolható meg.

Rákay Philip karórája, terepjárója és lópalotája mellett arról is beszámoltunk korábban, hogy a fideszes médiaceleb gyakori vendég az orosz állam tulajdonában lévő atomenergetikai cég, a Roszatom magyarországi fióktelepének budapesti irodájában. Olvasóink többször látták ott megfordulni a kormánypárti kommunikátort, aki többféle luxusautóval, köztük az általunk bemutatott Mercedes-Benz G 500-as terepjáróval érkezett a helyszínre. A roszatomos látogatásokkal kapcsolatos megkeresésünkre azonban Rákay sajnos semmit nem reagált.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Rákay Philip egy Mercedes-Maybach típusú luxusautót tisztogat 2024 május elején (fotó: Átlátszó/Olvasónk)

Megosztás