Heti lapszemle

Rákay Philip és neje Nemzeti Emlék-őr díjat, Mészáros Lőrinc naperőmű-támogatást kapott

24.hu: Naperőmű-fejlesztés: százmilliók repülnek Mészároshoz, de engedélyt senki sem kap

Közel 630 millió forint állami támogatást kapott napelempark-fejlesztésre egy Mészáros Lőrinchez köthető projektcég, amelynek tavaly a vezetéképítést is engedélyezték. Méghozzá úgy, hogy Magyarországon 2021 óta nem lehet engedélyeztetni kereskedelmi célú napelemes erőműveket. Nemrég kiderült, hogy tovább csúszik a hálózati csatlakozás lehetősége – pedig rengeteg cég áll sorban, összesen másfél paksnyi kapacitás vár befogadásra.

Szabad Európa: A bíróság szerint nem titkosak az autópálya-koncessziós szerződés mellékletei

A Fővárosi Törvényszék csütörtöki ítélete szerint a Nemzeti Koncessziós Iroda (NKI) nem titkolhatja tovább, hogy milyen feltételekkel adta koncesszióba a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét a Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthető cégcsoportoknak. Az ítélet nem jogerős, a vesztes még fellebbezhet. A bíróság szerint nyilvános adatok az állam nevében eljáró NKI és a Themis magántőkealap között létrejött koncessziós szerződés mellékletei is. A szerződés elérhető az interneten, viszont a megállapodás mellékletei nem.

Forbes: Kivásárolja közös cégükből a kormány építőipari jolly jokerét Mészáros Lőrinc

Kivásárolta Szíjj Lászlót Mészáros Lőrinc a Viresolból. Ez a lényege annak a rendkívüli tájékoztatásnak, amit péntek délután tett közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) oldalán Mészáros tőzsdei érdekeltsége, az Opus Global Nyrt. A dokumentum tájékoztatása alapján az Opus Global Nyrt. növelte leányvállalatában, a Viresol Kft.-ben a részesedését azáltal, hogy március 31-én megvásárolta a Duna Aszfalt Kft. 33,3 százalékos részesedését. A vételárra a dokumentum nem tér ki.

Telex: Kormánytagok távoztak, de Mészároshoz és Tiborczhoz kötődő emberek érkeztek az egyetemi kuratóriumokba

Miután az Európai Bizottság nyomására a kormánytagok lassan két hónapja lemondtak egyetemi kuratóriumi tagságukról, vagy éppen kormányzati pozíciójuktól váltak meg azért, hogy az egyetemek megkaphassák az uniós forrásokat, felmerülhet a kérdés: kik lesznek helyettük a kuratóriumok új tagjai? Az Óbudai Egyetemet fenntartó alapítvány új tagjai közé Nagy Zoltán, a Gránit Bank vezérigazgató-helyettese került be, a kuratórium elnöke pedig a testületben már korábban is helyet foglaló Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere lett. A Pannon Egyetem kuratóriumába bekerült Szabadics Zoltán, a Szabadics Zrt. tulajdonosa és Bartus Péter, a Pannon Egyetemért Alapítvány operatív igazgatója is.

444: Rákay Philip és felesége Nemzeti Emlék-őr-díjat kapott

Rákay Philip kommunikációs és médiaszakember és felesége, Wieber Orsolya író a Petőfi család sírja felújításának támogatásáért vehette át az első alkalommal kiosztott Nemzeti Emlék-őr díjat, közölte az MTI. A Nemzeti Örökség Intézete által alapított elismerés átadásán Harrach Péter, a KDNP országgyűlési képviselője elmondta, hogy „bár a díjazottak személyisége, kora, eddigi tevékenysége egészen különböző, mégis közös vonásuk, hogy tudják, mit jelent a nemzet és a haza.” Rákay a díj átvétele után hangsúlyozta: „a múlt emlékezete és tisztelete nélkül lehet élni, csak éppen nem érdemes.” Ez a szellemiség ösztönzi feleségét íróként, őt magát pedig történelmi televíziós műsorok készítőjeként és történelmi filmek producereként dolgozva.

Címlapkép: Rákay Philip kommunikációs és médiaszakember (b) és felesége, Wieber Orsolya író átveszi a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) által alapított és első alkalommal odaítélt Nemzeti Emlék-őr díjat Móczár Gábortól, a NÖRI főigazgatójától az Országház Vadásztermében 2023. március 29-én. (fotó: MTI/Kovács Tamás)

Megosztás