közbeszerzés-figyelő

Több mint félmillió darab Covid-tesztet venne az Országos Kórházi Főigazgatóság

Két éve 188 ezer PCR-tesztet selejtezett le a Országos Vérellátó Szolgálat összesen 3 milliárd forint értékben, mert azok szavatossága lejárt, ennek ellenére az Országos Kórházi Főigazgatóság most úgy írt ki közbeszerzési eljárást 600 ezer darab Covid-tesztre, hogy 24 hónap helyett csak 18 hónapos lejárati határidőt vár el. Egy piaci szereplő szerint azonban a Covid-tesztek esetében nincs szükség hosszú lejáratra, és ennek több oka is van. 

Összesen 600 000 darab „COVID-19 antigén gyorsteszt” beszerzésére írt ki nyílt közbeszerzési eljárást az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ). Hogy pontosan mely intézmények számára és milyen céllal, az nem derül ki a felhívásból. Megtudhatjuk viszont a tesztekkel szembeni elvárásokat.

A tender szövege szerint a COVID-19 antigén gyorsteszt minimális műszaki követelményei:

  • CE-jelöléssel legyen ellátott;
  • rendelkezzen EU megfelelőségi nyilatkozattal vagy megfelelőségi tanúsítvánnyal;
  • legyen hatékonyság vizsgálatát igazoló dokumentációja, műszaki dokumentációja;
  • tartalmazzon magyar nyelvű használati útmutatót;
  • a gyártónak és a beszerzendő teszteknek egyaránt szerepelnie kell a hatályos EU közös listáján; a teszteknek az A.1 kategóriában;
  • a kiszerelési egységnek 20-50 db/doboznak kell lennie;
  • a lejárati idő pedig (a termék beszállításának a pillanatában) nem lehet rövidebb, mint 18 hónap.

Egy nagyon hasonló tendert már február elején is kiírt az OKFŐ, azt azonban egy hónap után visszavonták arra hivatkozva, hogy a kiíró igényei közben megváltoztak. És valóban. Az új, március 11-i kiírás 3 pontban is eltér az előzőtől.

Covid19

A kép kattintással nagyítható. Forrás: ekr.gov.hu

Míg ez első felhívásban nem határozták meg a kiszerelési egységeket, addig a másodikban már igen (20-50 db/doboz), viszont a lejárati határidő tekintetében engedékenyebb lett az OKFŐ. Az ajánlattevőnek már nem kell a 24, elég a minimum 18 hónapos szavatosságot garantálniuk.

A jelentkező cégeknek emellett csak „az eljárást megindító felhívás feladásától visszafelé számított 3 évben, az előírásoknak és a szerződésnek megfelelően teljesített, összesen legalább 200 000 darab COVID-19 antigén gyorsteszt szállítására vonatkozó referenciával” rendelkezniük, míg az első kiírásnál még 400 000 darab volt a limit.

Becsült érték nem szerepel a kiírásban, így egyelőre nem tudni, hogy a beszerzés mennyibe kerül majd.

Korábban közel 190 ezer tesztet dobtak ki

Furcsa fejlemény, hogy az Igazgatóság minimum 24-ről 18 hónapra vitte le a lejárati határidőt, hiszen éppen a szavatosság lejárta miatt kellett hárommilliárd forintnyi PCR-tesztet leselejtezni az Országos Vérellátó Szolgálatnál 2022 májusában.

Ahogy azt év elején megírtuk: a Vérellátó nettó 16 280 forintot fizetett darabonként a Vasculare Venture Kft.-nek a Procelix Sars Co-V2 típusú tesztekért, és a megvásárolt 1 millió darabból a megkapott dokumentum szerint 188 582-t adtak át selejtezésre a Septox Kft.-nek (ez a cég végzi a veszélyes hulladékok megsemmisítését keretszerződés alapján az OVSZ-nek). 16 ezres darabárral számolva a leselejtezett tesztek ára nettó 3 milliárd forint volt – vagyis ennyi ment a kukába.

Az OKFŐ tenderének előzetes piaci konzultációja azonban részben választ ad kiírás módosítására. Egy piaci szereplő szerint ugyanis az antigén tesztek szavatossági ideje lényegesen rövidebb az OKFŐ által először meghatározottnál, így arra kérték a kiírót, hogy fogadjon el minimum 8 hónap lejáratú teszteket is.

Az adott cég mindezt azzal indokolta, hogy tud rövid határidejű leszállítást vállalni, az új variánsok megjelenése folyamatos változtatásokat tesz szükségessé a gyártók részéről, és emiatt a megrendelőnek sem (lenne) célszerű nagy raktárkészletet tartani.

Egyszerre dobták ki, ajándékozták el és vették a teszteket

Épp azzal egy időben, amikor az OVSZ leselejtezett 188 ezer tesztet, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) 2359 COVID-teszt beszerzésére írt ki közbeszerzési eljárást. Akkor az a tény, hogy az OVSZ kukába dobott egy halom tesztet, még nem volt ismert, az viszont igen, hogy

a kormány közben közel félmillió tesztet ajándékozott el más országoknak azokban a napokban:

harmincezer gyorstesztet küldtünk Kubának, illetve 400 ezer gyorstesztet Szomáliának és a Fülöp-szigeteknek.

Annak idején rá is kérdeztünk az ORFK-nál, miért vesznek újabb teszteket, amikor láthatóan bőven van a raktárakban „felesleg”. Az ORFK akkor azt válaszolta, hogy a plusz szolgáltatások miatt van szükség a közbeszerzésre.

A rendőrség tendere egyébként végül eredménytelenül zárult, miután csak egy cég, a KELTEXMED Egészségügyi Szolgáltató Kft. adott be ajánlatot, de azt is érvénytelenné nyilvánították.

Katus Eszter

Nyitókép: illusztráció, forrás: pixabay.com

Megosztás