mosolyalbum

Nyerő páros: Novák Katalin tündöklése és bukása Balog Zoltán mellett

A pedofil-bűnsegédet felmentő kegyelmi döntése miatt lemondott köztársasági elnök, Novák Katalin politikai karrierje tíz évvel ezelőtt, 2014-ben lendült meg, amikor Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere család- és ifjúságügyi államtitkárnak nevezte ki. Balog ugyan 2018-ban visszavonult a politikából, majd kisvártatva a magyarországi református egyház püspöke és zsinatának lelkészi elnöke lett, de továbbra is szoros kapcsolatban maradt Novákkal, aki előbb tárca nélküli miniszter, majd 2022-ben köztársasági elnök lett. A pedofil-botrányért Balog is felelősnek tűnik, de Novákkal ellentétben nem hajlandó lemondani emiatt magas pozíciójáról. Kettejük közös pályafutását rekonstruáltuk a hivatalos fényképek segítségével.

Egymást dicsérő nyilatkozatok, rengeteg közös fotó, vidám hangulatú hivatalos utazások és nyilvános szereplések fémjelezték az elmúlt tíz évben Novák Katalin és Balog Zoltán szoros együttműködését. Mutatjuk a legérdekesebb pillanatokat.

Életrajza szerint Veresné Novák Katalin tanulmányai befejezését követően, 2001-ben kezdett dolgozni a Külügyminisztériumban Martonyi János minisztersége idején. 2003-tól 2010-ig otthon volt három gyermekével, majd 2010-ben visszatért a külügybe Martonyi tanácsadójaként. 2012-től 2014-ig az (azóta megszűnt) Emberi Erőforrások Minisztériumában (EMMI) az eredeti szakmáját tekintve református lelkész Balog Zoltán miniszter kabinetfőnöke volt, de közben 2013-2014 között a külügyminisztérium frankofón ügyekért felelős miniszteri biztosa is volt.

Magyarnemzet 140611 Arcanum

Az EMMI új államtitkárainak bemutatása 2014-ben (forrás: Arcanum/Magyar Nemzet)

2014 júniusában, a Fidesz által zsinórban megnyert második országgyűlési választás után Balog Zoltán EMMI-miniszter család- és ifjúságügyi államtitkárnak jelölte Novákot, hogy „a demográfiai folyamatok megfordítása, a népességcsökkenés megállítása érdekében dolgozzon”. A kinevezésen Balog szemmel láthatóan boldogan nézte, amint Novák átvette az okmányait Áder János akkori köztársasági elnöktől.

Áder János; Veresné Novák Katalin; Orbán Viktor; Kövér László; Balog Zoltán

Veresné Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára (b) átveszi kinevezési okmányait Áder János köztársasági elnöktől 2014. június 12-én. (fotó: MTI/Beliczay László)

Ezt követően Balog miniszter és Novák államtitkár rengeteg közös eseményen vett részt, és a hivatalos fotók tanúsága szerint kiválóan megértették egymást.

Voltak együtt konferencián,

Novák Katalin; Balog Zoltán

Novák Katalin és Balog Zoltán a Három Királyfi, Három Királylány mozgalom Apa (is) csak egy van! című konferenciáján Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia épületében 2014. október 27-én. (fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

futóversenyen,

Balog Zoltán; Veresné Novák Katalin; Simicskó István

Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere (b), Veresné Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár (j) és Simicskó István sportért felelős államtitkár (k) a 30. Telekom Vivicittá városvédő futás 10 kilométeres távjának rajtja előtt a Margitszigeten 2015. április 19-én. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

másik konferencián,

Balog Zoltán; Novák Katalin; Király Nóra

Balog Zoltán virágot ad Novák Katalinnak a nemzetközi nőnap alkalmából szervezett konferencián Budapesten, a Design Terminálban 2016 március 8-án. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Kanadában,

Balog Novak Toronto 170608

Balog Zoltán és Novák Katalin Kanadában 2017 júniusában (fotó: Magyarország Főkonzulátusa Torontó)

a Parlamentben,

Balog Zoltán; Novák Katalin

Balog Zoltán és Novák Katalin beszélget a V4-országok találkozóján az Országházban 2018. március 23-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

és mivel 2017-ben Novák Katalin lett a Fidesz alelnöke, a 2018-as országgyűlési választás estéjén Orbán Viktor mellett ünnepelték a párt újabb győzelmét a színpadon.

Balog Zoltán; Novák Katalin; OrbÁn Viktor; Hidvéghi Balázs; RogÁn Antal

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Novák Katalin, a Fidesz alelnöke, Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a párt választási eredményváró rendezvényén 2018. április 8-án. (Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd)

Balog Zoltán a választást követően, hat évnyi miniszterség után 2018-ban visszavonult a politikától, pedig – ahogy akkor írtuk – már sokkal korábban le kellett volna mondania. Ugyanis bár személyével kapcsolatban semmilyen korrupciós gyanú nem merült fel soha, a tárcája alá tartozó minden terület, a közoktatás, az egészségügy, a kultúra, a szociális és roma felzárkóztatási szektor is botrányokat és kudarcokat produkált a vezetése alatt.

Csak néhány példa: Balog minisztersége idején lopták szét az Öveges-program és a Híd a munkába projekt uniós milliárdjait, az ő regnálása alatt történt a Voldemort- és a Simonka-ügy, de neki „köszönhető” a milánói világkiállításra épült Sámándob és a fideszes kötődésű Lakitelki Népfőiskola, valamint a Magyar Művészeti Akadémia sokmilliárdos állami támogatása is.

Balog egyébként már 2003-tól a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány főigazgatója volt, és ezt a pozícióját 2018 után is megtartotta – teljesen tehát nem vonult vissza a politikától minisztersége után. 2020 november elején a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki egyházkerületének püspökévé választották, ami talán nem véletlen annak fényében, hogy az ő elnökletével működő Fidesz-pártalapítvány rendszeresen pénzelte ezt az egyházkerületet és más református szervezeteket is.

Balog Zoltán végül 2021 januárjában mondott le a pártalapítvány éléről, amikor beiktatták a püspöki hivatalba. Egy hónappal később, 2021 februárjában pedig a volt EMMI-minisztert választotta a Magyarországi Református Egyház új összetételű zsinata a testület lelkészi elnökévé, vagyis az egyház vezetőjévé.

A 2018-ban ismét család- és ifjúságügyi államtitkárnak kinevezett Novák Katalinnal folyamatosan tartották a kapcsolatot ezekben az években, majd azt követően is, hogy Novákot 2020-ban családokért felelős tárca nélküli miniszternek, Balogot pedig – rövid időre – miniszterelnöki biztosnak nevezte ki Orbán Viktor. Különböző pozíciókban és titulusokkal, de rendszeresen szerepeltek együtt továbbra is.

Többek között Budapesten,

Balog Zoltán; NovÁk Katalin; KÖvÉr László; KardosnÉ GyurkÓ Katalin; Mádl Dalma

Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke, Mádl Ferenc néhai államfő özvegye, a Polgári Magyarországért díj első díjazottja (b2), Kardosné Gyurkó Katalin, az idei díjazott Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke (b3), Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár (b4) és Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) évzáró ünnepségén a Szépművészeti Múzeumban 2018. december 18-án. (fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Bogotában,

Novak Balog Bogota 2019

Novák Katalin családügyi államtitkár és Balog Zoltán miniszterelnöki biztos Bogotában 2019-ben (fotó: Magyar Nagykövetsége Bogota)

Balatonszárszón,

Balog Zoltán; NovÁk Katalin

Novák Katalin családügyi államtitkár és Balog Zoltán református lelkész, miniszterelnöki biztos a Nemzeti Tehetség Program Stipendium Peregrinum Ösztöndíjprogramjának táborában Balatonszárszón 2020. június 4-én. (fotó: MTI/Varga György)

a Várkert Bazárban,

Balog Zoltán; NovÁk Katalin

Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke átveszi a Családokért 2019 díjat Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztertől Budapesten a Várkert Bazárban 2021. július 13-án. (fotó: MTI/Balogh Zoltán)

és a nagyecsedi református templomban is.

Balog Zoltán; NovÁk Katalin

Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöke (b) laudációjában méltatja Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter (j) munkáját a nagyecsedi református templomban 2021. szeptember 11-én. (fotó: MTI/Balázs Attila)

2022. március 10-én Novák Katalint a Fidesz jelölése alapján köztársasági elnökké választotta a parlament 137 szavazattal, beiktatásán pedig maga Balog áldotta meg.

Balog Zoltán; NovÁk Katalin

Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke megáldja Novák Katalin köztársasági elnököt ünnepélyes beiktatásán a Kálvin téri református templomban tartott ökumenikus istentiszteleten 2022. május 14-én. (fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Közös pályafutásuk pedig ezt követően is folytatódott: az ország államfője és a református egyház első embere együtt volt Szentendrén,

Balog Zoltán; NovÁk Katalin

Novák Katalin köztársasági elnök és Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttesének első kiállítási egysége ünnepélyes megnyitóján 2022. május 19-én. (MTI/Szigetváry Zsolt)

Gyulafehérváron,

Balog Zoltán; NovÁk Katalin; KatÓ Béla

Novák Katalin köztársasági elnök (k), mellette Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke (b) és Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke (j) Gyulafehérváron a Magyar Református Egység Napján, 2022. május 21-én. (fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Kanadában,

Balog Zoltán; Vass Zoltán; NovÁk Katalin

Novák Katalin köztársasági elnök (k), Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke (b) és Vass Zoltán lelkipásztor (j) átvágja a nemzeti színű szalagot az Első Magyar Református Egyház új templomának és közösségi központjának megnyitóján Torontóban 2022. október 30-án. (fotó: MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula).

és még Pápua Új-Guineán is.

Novak Balog Papua 231026

Novák Katalin beszédet mond egy harang felavatásán Pápua Új-Guineán 2023. októberében, a balján Balog Zoltán (fotó: Novák/Facebook)

Arról Novák Katalin közösségi oldaláról értesülhetett tavaly a közvélemény, hogy a köztársasági elnöknek 16 fős tanácsadó testülete van, melynek tagja Balog Zoltán is.

És ezzel el is érkeztünk a közelmúlt eseményeihez. Február 2-án a 444 megírta, hogy Novák Katalin kegyelmet adott a bicskei gyerekotthon pedofil ex-igazgatóját fedező bűntársnak. A szóban forgó férfi a bicskei otthon igazgatóhelyettese volt, és nem csupán tudomása volt felettese pedofil tetteiről, hanem az egyik molesztált gyerekkel egy hamis tanúvallomást akart aláíratni az igazgató védelmében. A bíróság ezért első- és másodfokon is 3 év 4 hónap börtönre ítélte, de Novák titokban megkegyelmezett neki.

Novak Balog 50irasacsaladrol 211211

Novák Katalin és Balog Zoltán az Ami a miénk című, családról szóló könyvet reklámozza 2011-ben (fotó: Novák/Facebook)

A fideszes mintaanyát megtestesítő köztársasági elnök, és a szüntelenül a családok, gyermekek fontosságáról, védelméről beszélő kormánypárt imázsán óriási lyukat ütött a véletlenül napvilágra került döntés, hiszen egy pedofil elkövető bűntársa úszta meg a börtönt. Ezt már a párt saját szavazói előtt sem lehetett kimagyarázni, úgyhogy némi hallgatás után Orbán Viktor miniszterelnök bejelentett egy alkotmánymódosítást az elnöki kegyelem korlátozásáról.

Ezután két nappal, a botrány kitörését követő nyolcadik napon Novák Katalin köztársasági elnök lemondott tisztségéről. Vele egyidőben bejelentette a közélettől való visszavonulását Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter, jelenleg országgyűlési képviselő és a Fidesz EP-listájának vezetője, aki annak idején Novák kegyelmi döntését szignálta.

Orban Novak Varga 220524 Fb

Orbán Viktor, Novák Katalin és Varga Judit 2022 májusában, az új kormány megalakulásakor (fotó: Facebook)

Novák lemondása előtt többen is kiléptek Novák elnöki tanácsadó testületéből, de Balog Zoltán nem volt köztük. Novák lemondásának másnapján a Direkt36 arról írt, hogy kormányközeli forrásaik szerint Balog győzködhette a köztársasági elnököt, egykori államtitkárát, hogy adjon kegyelmet a pedofil-bűnsegédnek.

Novak Tanacsadoi Fb

Novák Katalin tanácsadói (fotó: Novák/Facebook)

Varga Judit volt férje, Magyar Péter a lemondás utáni Facebook-posztjában többek között azt írta, hogy „az igazi felelősök nők szoknyája mögé bújnak” – utalva ezzel Rogán Antalra, de Balog magatartására is illik ez a leírás.

A református püspök február 8-án „elvonult imádkozni néhány hétre” Ausztriába, de akkora volt a botrány, hogy a református zsinat visszarendelte beszámoltatni. Ezután videóüzenetben jelentette be, hogy a pedofil gyermekotthon-igazgató bűntársának kegyelmi kérvényét nem ő nyújtotta be, és bár támogatta, hogy az illető kegyelmet kapjon, emiatt nem mond le a református egyház vezetéséről. Annak ellenére sem, hogy a legnagyobb tekintélyű református egyházkerület püspöke is lemondásra kérte, és a kormányszócső publicista, Bayer Zsolt is könnyen dekódolható üzenetet küldött számára.

Erdélyi Katalin

A cikk elkészítéséhez az archív anyagokat az Arcanum adatbázisa szolgáltatta. Címlapkép: Balog Zoltán és Novák Katalin a Parlament előtt 2020-ban (fotó: Novák/Facebook)

Megosztás