EP-választás 2024

Itt jelentheti az EU-s intézményben látott korrupciót – az Átlátszó is részt vesz az EP-képviselők átvilágításában

Katargate, Paradise-iratok, költségtérítés-csalások – az Európai Unió intézményrendszere a maga hatalmas összetettségével nem mentes a korrupciótól. A Follow the Money (FtM) hollandiai székhelyű civil oknyomozó szervezet most induló kutatása az EP-képviselők gyanús ügyeinek jár utána. Az „EP-képviselő Szabálysértési Projekt (MEP Misconduct Project)” keretében számos uniós ország oknyomozó újságírói, köztük az Átlátszó munkatársai gyűjtik össze az EP-képviselők már ismertté vált és eddig ismeretlen kihágásait.

Az európai demokrácia csúcseseményére, a következő Európai Parlament megválasztására 2024 júniusában kerül sor. Az európai polgárok szavazhatnak arról, hogy ki képviseljen minket az Európai Parlamentben olyan nagy kérdésekben, mint a migráció, az éghajlat vagy a mezőgazdaság. De tudjuk, ki is ez a 705 európai parlamenti képviselő? Hogyan tudjuk felmérni a becsületességüket és hogy a polgárok megbízhatnak-e bennük? Hogyan állnak az etikával és a törvények betartásával? – többek között ezeket a kérdéseket teszi fel a FtM kutatása.

A projektnek különös aktualitást ad az elmúlt hónapokban lezajlott „Katargate” vesztegetési botrány, ami rendkívül rossz fényt vetett az EU törvényhozására. Az Európai Parlamenten belüli korrupció és etikátlan tevékenységek nemcsak a közvélemény politikai rendszerbe vetett hitét ássák alá, hanem akadályozzák az EU-t abban is, hogy hatékonyan tudja kezelni a kritikus ügyeket, például a tagállamokon belüli törvénytelenségeket, az uniós források korrupt felhasználását. A katari botrány nyomán az EP is lépéseket tett az átláthatóság érdekében, szeptember elején a Parlament alkotmányossági bizottsága olyan törvénytervezetet nyújtott be, ami szigorítaná a képviselők vagyonnyilatkozati kötelezettségeit.

Az EP-képviselők további „átvilágítása” érdekében az Európai Unió csaknem minden államából érkező oknyomozó újságírók dolgoznak együtt az EP-képviselő Szabálysértési Projekt keretében.

Magyarországot a projektben az Átlátszó képviseli: kutatásaink eredményeiről a FtM honlapján és saját cikkeinkben is beszámolunk.

Közérdekű bejelentéseket várunk

A kutatás során nemcsak az újságírókra, de az olvasókra is számítunk: Az MEP Misconduct projekt arra bátorítja civileket, hogy ha tudomásukra jutott valamilyen szabálytalanság, küldjenek róla infót az újságíróknak. Ezt névtelenül is megtehetik az Átltszó MagyarLeaks kiszivárogtató felületén, vagy az FtM angol kezelőfelületű holnapján. Utóbbin több lehetőség is rendelkezésre áll a közérdekű bejelentések megtételére, egy egyszerű űrlaptól a biztonságos szivárogtatást lehetővé tevő Publeaks felületig.

A projekt sikere a közérdekű bejelentők tippjeitől is függ. Ha korrupciógyanús ügyet tapasztal, Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy az Európai Parlament megőrizze törvényes működését.

A projekt során először feltérképezünk minden olyan botrányt vagy más integritási problémát, ami a jelenlegi európai parlamenti képviselőket érinti, és amely a médiában megjelent, és amit civil bejelentők vagy saját nyomozásunk alapján ki tudunk deríteni.

Munkánk során azt keressük, melyik képviselőcsoportokban van a legtöbb, és melyekben van a legkevesebb rossz hírű európai parlamenti képviselő. A vizsgálatot néhány hónap múlva megismételjük, amikor már ismert lesz a közelgő választások összes új jelöltje.

Az Átlátszó korábban is részt vett hasonló projektekben, 2018-ban például nemzetközi partnereinkkel közösen – sajnos sikertelenül – pereltünk az Európai Bíróságon azért, hogy nyilvánossá váljanak az EP-képviselők havi több ezer eurós költségtérítésének elszámolásáról szóló dokumentumok:

Zubor Zalán

Megosztás