Cikkek

Egyetlen fideszes EP-képviselő sem válaszolt az irodabérlésükkel kapcsolatos megkeresésünkre

 

Az Európai Parlament (EP) minden képviselője havi 4.342 eurót kap általános költségtérítésként, főleg azért, hogy irodát tarthasson fent hazájában. Az összeurópai MEPs Project keretében az Átlátszó újságírói is megkérdezték minden magyar EP-képviselőtől, hogy bérelnek-e irodát a havi közel 1.3 millió forintos keret terhére. A 21 magyar képviselő közül 13 egyáltalán nem válaszolt a kérdésünkre: a Fidesz 12 képviselője, valamint Kovács Béla (Jobbik). Az EP Elnöksége az európai szinten feltárt visszaélésekre reagálva bejelentette: még az idei évben szigorítani akarnak a szabályozáson. 

Member of European Parliament, MEP (az Európai Parlament képviselője, EP-képviselő) – innen származik a képviselői költségfelhasználások sorsát vizsgáló összeurópai újságírói projekt elnevezése, a MEPs Project, amelyben az Átlátszó is részt vesz.

Az összes EP-képviselőt megillető úgynevezett General Expenditure Allowance (GEA), vagyis az “általános költségtérítés” évente nagyjából 40 millió eurójába kerül az Európai Uniónak. Az összegről az EP képviselőknek nem kell számlával igazoltan elszámolniuk, azt átalányként kapják.

Az évi 12 milliárdnyi forintnyi költségtérítés felhasználásáról szinte semmit nem lehet tudni: Európa számos országában derült ki az elmúlt hetekben, hogy a képviselők legalábbis megkérdőjelezhető módon használják fel az európai adófizetők pénzéből finanszírozott támogatásaikat.

Cikksorozatunk korábbi részei

Nyomás alatt az Európai Parlament a képviselői költségtérítések kreatív könyvelése miatt

Nem használt, sőt nem létező szellemirodákat számol el a költségtérítésben számos EP-képviselő

Az Európai Parlamentet pereljük az EP-képviselők juttatásainak és költségelszámolásainak adataiért

A magyar EP-képviselők többsége nem árulja el, hogy mire költi a havi 4300 eurós költségtérítését

Nézzük, mi a helyzet a magyar EP-képviselők háza táján!

A magyar adatkérésekből az derült ki, hogy – lengyel kollégáikhoz hasonlóan – a „legügyesebben” kerülnek ki a nehéz helyzetből. A többi európai országban jellemzően válaszoltak az EP-képviselők az újságírók megkeresésére, így derülhetett ki a 3.700 eurós belga irodabérlet, vagy például az, hogy még az Európai Néppárt elnöke, Manfred Weber is saját magától bérel irodát, 7 német kollégájával együtt.

A magyar képviselők azonban ennél „ügyesebbek” voltak. 21-ből 13 egyszerűen nem válaszolt a megkeresésünkre. Köztük van az összes fideszes EP-képviselő.

Molnár Csaba és Újhelyi István azt írta, hogy nem bérelnek irodát a költségkeretükből, ahogy Meszerics Tamás és Niedermüller Péter sem.

Balczó Zoltán közölte, hogy ő bérel irodát (a fővárosi piacot ismerve egyébként valószínűleg teljesen reális áron, havi 150.000 Ft + ÁFA bérleti díjért), de az iroda címét nem volt hajlandó elárulni.

Az egyetlen magyar képviselő, aki bérel irodát és minden kérdésünkre válaszolt, Jávor Benedek volt (éppen ezért készítettünk vele interjút a témában).

A hallgatás stratégiája működni látszik: ha nem mondják el az EP-képviselők, hogy bérelnek-e irodát, és ha igen, kitől és mennyiért, akkor nem is lehet megírni azt, hogy drága az irodájuk, vagy éppen saját magukat vagy pártjukat, barátjukat finanszírozzák a képviselői költségkeretükből.

Csak a tényt lehet rögzíteni: nem tudjuk, van-e irodájuk. Persze így azt sem tudjuk, hogy mégis mire megy el évi közel 15 millió forintjuk, amivel nem számolnak el.

Íme, itt a teljes lista az adatkéréseink eredményéről:

 

Képviselő neve Képviselőcsoport Párt Megkeresés eredménye
Jávor Benedek Zöldek/Európai Szabad Szövetség Együtt-PM Villanyi út. 89 XI., 1118 Budapest
Balczó Zoltán Független JOBBIK Válaszolt, de címet nem adott meg
Meszerics Tamás Zöldek/Európai Szabad Szövetség LMP Nem bérel irodát
Molnár Csaba Szocialisták és Demokraták DK Nem bérel irodát
Niedermüller Péter Szocialisták és Demokraták DK Nem bérel irodát
Újhelyi István Szocialisták és Demokraták MSZP Nem bérel irodát
Bocskor Andrea Néppárt FIDESZ Nem válaszolt
Deli Andor Néppárt FIDESZ Nem válaszolt
Deutsch Tamás Néppárt FIDESZ Nem válaszolt
Erdős Norbert Néppárt FIDESZ Nem válaszolt
Gál Kinga Néppárt FIDESZ Nem válaszolt
Gáll-Pelcz Ildikó Néppárt FIDESZ Nem válaszolt
Gyürk András Néppárt FIDESZ Nem válaszolt
Hölvényi György Néppárt FIDESZ Nem válaszolt
Kósa Ádám Néppárt FIDESZ Nem válaszolt
Kovács Béla Független JOBBIK Nem válaszolt
Morvai Krisztina Független JOBBIK Nem bérel irodát
Schöpflin György Néppárt FIDESZ Nem válaszolt
Szájer József Néppárt FIDESZ Nem válaszolt
Szanyi Tibor Szocialisták és Demokraták MSZP Vasas Székház, Budapest, Magdolna u. 5-7.
Tőkés László Néppárt FIDESZ Nem válaszolt

 

Az EU szigorításokat tervez

A MEPs Project keretében nyilvánosságra került, visszaélés-gyanús esetekre gyorsan reagált az Európai Unió.

Az Európai Parlament Elnöke, Antonio Tajani június 13-án kiadott sajtóközleményében bejelentette, hogy egy munkacsoportot hoz létre az EP alelnökeinek és a kvesztoroknak a bevonásával, hogy októberig készítsenek el egy javaslatot. Ennek tartalmaznia kell egy egyértelmű leírást, hogy milyen típusú költségekre lehet felhasználni az általános költségtérítést, és egy javaslatot arra is, hogy hogyan ellenőrizzék a költségtérítés felhasználásának szabályszerűségét.

Hasonló szabályozásnak már többször nekifutott az EP, most hátha sikerül. Ha így lesz, akkor sem kell majd kenyéren és vízen élniük az EP-képviselőknek. A havi nettó 6.600 euró (kb. 2 millió forint) fizetés mellett napi 306 euró (kb. 90.000 forint) napidíjat kapnak minden, az Európai Parlament ülésszakán a Parlamentben töltött munkanap után.

Frissítés (2017. június 20.): Cikkünk megjelenése után érkezett Szanyi Tibor (MSZP) levele

Mai, „Egyetlen fideszes EP-képviselő sem válaszolt az irodabérlésükkel kapcsolatos megkeresésünkre” című cikkükhöz kapcsolódóan az alábbiakról kívánom tájékoztatni. Az MSZP Sajtó Osztályához továbbított kérésükre válaszomat a párt Sajtó Osztálya felé, 2017. május 4-én megküldtem. Sajnos ez az e-mail technikai hiba folytán nem került továbbításra Önök felé. Az említett levélben kollégám a következőkről igyekezett Önöket tájékoztatni:

„Képviselő úr a Vas- Fém és Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezete Székházában (Vasas Székház, Budapest, Magdolna u. 5-7.) bérel irodát. Képviselő úrral személyesen találkozni számos helyszínen és alkalommal van mód, legutóbb például a városligeti majálison lehetett. Képviselő úr jellemzően nem irodai fogadóórákat tart, hanem különböző rendezvényeken, felvonulásokon találkozik a választókkal.”

Frissités (2017. június 23.): Morvai Krisztina (Jobbik) is válaszolt, de a sajtóosztály nem továbbította

„Kérem, szíveskedjék haladéktalanul helyreigazítani a téves közleményt, én ugyanis a Jobbik sajtóosztályán keresztül kaptam meg az Ön kérdését, és arra igazolható, bizonyítható módon válaszoltam. Nem tagadtam meg tehát a válaszadást, hanem azt írtam, hogy brüsszeli és strasbourgi irodám mellett Budapesten nem tartok
fent irodát.”

A Jobbik sajtóosztály levele:

„Morvai Krisztina még április 24-én megküldte a sajtóosztálynak a válaszlevelét, melyben leírta, hogy brüsszeli és strasbourgi irodái mellett nem tart fent máshol irodát. A levelet a sajtóosztály figyelmetlenségből kifolyólag nem továbbította önöknek, így a válaszadás elmaradásának oka kizárólag a sajtóosztály felelőssége, nem a képviselő asszonyé.”

Az EP-képviselők nemzeti irodáival kapcsolatos oknyomozást egy 48 újságíróból álló, mind a 28 tagállamot képviselő csoport folytatta több hónapon át a Journalismfund.eu anyagi támogatásával. A csoport magyar tagja az Átlátszó.

EFIJ_PosKleur

2015-ben a csoport formális megkeresést küldött az Európai Parlamentnek, hogy betekinthessenek az EP-képviselők közpénzköltéseivel kapcsolatos dokumentumokba. Az adatigényléseket az EP visszautasította. Az újságírók az ügyet az Európai Bíróság elé vitték, ahol az még folyamatban van.

Erről a perről és az EP-képviselők költségelszámolásai utáni újságírói kutakodás további részleteiről itt lehet további információkat találni.

Erdélyi Katalin – M. Tóth Balázs

Megosztás