közpénzégetés

Leszavazták az átláthatóságot, továbbra is ellenőrzés nélkül költhetnek el havi 4.400 eurót az EP-képviselők

Az Európai Parlament elnöksége nem szavazta meg, hogy az EP-képviselőknek el kelljen számolniuk a fizetésükön felül kapott költségtérítéssel, ami évente nagyjából 40 millió euróba kerül az európai adófizetőknek. Már eddig is több képviselő visszaélt azzal, hogy senki nem ellenőrzi a pénz elköltését, ezután sem várható javulás. A fideszes Járóka Lívia is az átláthatóság ellen szavazott.

Az Európai Parlament munkájában 751 képviselő vesz részt, akik a tiszteletdíjukon felül több különböző juttatást is kapnak. Az egyik az általános költségtérítés (General Expenditure Allowance, röviden GEA), aminek célja a megválasztásuk szerinti tagállamban felmerülő költségek fedezése, például az irodáik fenntartása, a telefon- és postaköltségek, valamint a számítógépek beszerzésének, működtetésének és karbantartásának költsége.

A GEA összege körülbelül havi 1,3 millió forint:

  • 2016-ban 4.320 euró
  • 2017-ben 4.342 euró
  • 2018-ban 4.416 euró

A 751 EP-képviselő részére kifizetett GEA évente nagyjából 40 millió eurós (kb. 12 milliárd forint) kiadás az Európai Uniónak, vagyis az adófizetőknek. Nem kis összegről van szó, mégis kontroll nélkül költhetik el az EP-képviselők.

Nem kell számlával igazolniuk a kiadásaikat, nem kell visszafizetniük az esetlegesen fennmaradó összeget, és senki nem ellenőrzi, hogy mire költötték.

Az EP-képviselők angol elnevezéséből (Member of European Parliament, röviden MEP) származik a képviselői költségelszámolások után kutakodó összeurópai újságírói projekt elnevezése, amelyben az Átlátszó is részt vett. A MEPs Project 28 tagországra kiterjedő oknyomozása számos esetben tárt fel visszaélést a képviselők GEA-ból bérelt irodáival  kapcsolatban. Kiderült, hogy többen saját maguknak vagy pártjuknak fizetnek bérleti díjat, 249 iroda pedig egyszerűen nem található.

A MEPs Projectnek köszönhetően nyilvánosságra került információk miatt tavaly nyáron kirobbant botrány után Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke megígérte, hogy megreformálják a GEA elköltésére vonatkozó szabályokat.

Az ígéretből azonban nem lett semmi.

2018. július 2-án az Európai Parlament 15 fős elnöksége (Tajani és a 14 alelnök) leszavazta azt a javaslatot, ami csökkenthette volna a GEA-val kapcsolatos visszaéléseket.

A javaslat értelmében az EP-képviselőknek

  • a havi 4.416 eurós költségtérítésüket külön bankszámlán kellene kezelniük
  • meg kellene őrizniük a költségtérítéshez kapcsolódó minden számlát
  • mandátumuk lejárta után vissza kellene fizetniük a költségtérítésből megmaradt összeget

Külön bankszámla ugyan lesz, de ellenőrizhetőség nem, mert az EP elnöksége 8:6 arányban leszavazta a javaslat erre vonatkozó részét. Az átláthatóság ellen voksolt az elnökség egyetlen magyar tagja, az Európai Néppárt által delegált fideszes Járóka Lívia is.

Nick Aiossa, a Transparency International korrupcióellenes szervezet munkatársa így kommentálta a hírt: “Teljesen botrányos, hogy a Parlament  még az átláthatóságra és elszámoltathatóságra vonatkozó alapvető intézkedéseket is elutasította arra vonatkozóan, ahogy az EP-képviselők a közpénzmilliókat költik. A Parlament elnöksége csak elpazarolta az egyetlen esélyét arra, hogy a 2019-es választások előtt jelentős reformot hozzon a GEA-val kapcsolatban.”

Heidi Hautala finn EP-képviselő, a Zöldek/EFA által delegált EP-alelnök a képviselők költségtérítésének ellenőrizhetőségére szavazott, és elkeseredett, hogy nem ment át a javaslat: “Tragikusan rövidlátó, hogy az Európai Néppárt által vezetett képviselők a nagyobb átláthatóság és elszámoltathatóság ellen szavaztak azzal kapcsolatban, hogy miként költenek el közel 40 millió eurót évente. Szégyen, hogy a szociáldemokrata tagok többsége elfogadta a közpénzek átláthatatlan használatának folytatását. Az a tény, hogy az elnökség néhány tagja a status quo fenntartására szavazott, azt mutatja, hogy egyes politikai csoportok nem figyelnek a hétköznapi emberek aggodalmaira az adófizetők pénzének elköltésével kapcsolatban.”  

Sven Giegold német EP-képviselő, a Zöldek/EFA képviselőcsoport tagja, akit tavaly az Európai Parlament egy átláthatósági jelentés elkészítésére kért fel, szintén felháborodott a döntés miatt: “Az EP-képviselők költései átláthatóságának leszavazása az európai demokrácia lábon lövése. A kereszténydemokraták és egyes szociáldemokraták érvelése az adminisztratív költségekről tragikusan rövidlátó, amikor az EU-ellenes populisták minden rossztettünket keresik. A GEA átláthatóságának nyilvánvaló hiánya azzal fenyeget, hogy gyengíti az Európai Parlament harcát az uniós támogatások helytelen felhasználása, és a korrupció ellen.”

Az EP-elnökség döntéséről negatív hangvételű cikkben számolt be az uniós hírekkel foglalkozó Politico, a dán DEO, a finn Yle, a holland NOS, a lengyel Onet, a német Stern, és a spanyol El Confidencial című lap is.

Egyébként nem ez az első alkalom, hogy elbukott az általános költségtérítés ellenőrzésére tett kísérlet. Tavaly áprilisban az EP-képviselők többsége leszavazta az átláthatóságra irányuló konkrét lépéseket, amelyekre a Zöldek/EFA és az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal képviselőcsoport tett javaslatokat. Erről és más előzményekről itt írtunk részletesen.

Megosztás