Heti lapszemle

Az áram és a gáz után a vízdíj is drágulhat, brutálisan sok a kórházak adóssága

ATV: Nincs pénz a vezetékek felújítására, ezért hamarosan többet kell fizetnünk a vízért

A kormány hamarosan a vízdíj esetében is megszüntetheti az egységes rezsicsökkentett árat, és az áramhoz, valamint a gázhoz hasonlóan fogyasztási küszöbhöz kötheti a rezsicsökkentett és a piaci árat. Sajtóhírek szerint öt köbméteres fogyasztás felett kellene piaci árat fizetnünk a vízért. A vízműveket tömörítő szakmai szervezet szerint is hozzá kell nyúlni a 10 éve változatlan vízdíjakhoz, mert nincs pénz a felújításokra, az ország vízvezeték-hálózata nagyon rossz állapotban van.

Hvg.hu: Mészáros Lőrinc megvette Horvátország legnagyobb alma- és nektarintermelő cégét

Mészáros Lőrinc és a Mészáros Csoporthoz tartozó a Talentis Agro Zrt. adásvételi szerződést írt alá Nikola Velickivel, a RABO d.o.o. vezérigazgatójával, Horvátország legnagyobb alma- és nektarintermelője, illetve exportőre megvásárlásáról. A horvát cég mostantól 100 százalékban a Talentis, illetve az MKB Magántőkealap tulajdonában lesz. A vállalat gyümölcsösei, amelyek a magyar határtól 25 kilométerre találhatóak, évente több mint 8000 tonna almát és nektarint termelnek.

24.hu: 370 milliót kaptak Dzsudzsákék a győri egyetemtől a cégükért

370 millió forintért vette meg Dzsudzsák Balázsék egészségügyi cégcsoportját a győri Széchenyi István Egyetem – tudta meg a lap közérdekű adatigényléssel. A jelenleg Debrecenben futballozó Dzsudzsák, a válogatott egykori csapatkapitánya négy társával, köztük menedzserével, Vörösbaranyi Józseffel 2019-ben alapította a Rába Medical Invest Kft.-t és a Rába Medical Center Kft.-t, ezt a két céget adták el a felsőoktatási intézménynek az idén tavasszal.A vevő a győri egyetem volt, a tranzakciót pedig annak a kuratóriumnak kellett jóváhagynia, amelynek tagja volt a futballista jó barátja, Szijjártó Péter külügyminiszter.

Telex: Bemutatta a vizes világszövetség, milyen palotát álmodott meg Budapestre

A vizes sportokat tömörítő szövetség, a World Aquatics (WA) kedden Fukuokában tartotta meg a kongresszusát, amelyen bemutatta a WA új központját, amit Budapesten építenek fel. Hogy egészen pontosan hol lesz, azt egyelőre nem jelentették be, de jó eséllyel a XIII. kerületben, az egykori Láng Gépgyár területén. A költségekről sem adtak információkat, illetve hogy milyen finanszírozású lesz az építkezés. A szerződés ünnepélyes aláírására gyorsan sort is kerítettek, magyar részről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter látta el kézjegyével. Szíjjártó elmondta, hogy a magyar kormány kész 15 éven át ingyen biztosítani a helyszínt, emellett adókedvezményeket és mentességet nyújtanak a szervezetnek.

Napi.hu: Brutális tartozás: egy hónap alatt 14 milliárddal nőtt a kórházak adóssága

Egy hónap alatt 13,6 milliárd forinttal nőtt a kórházak tartozása. A Magyar Államkincstár (MÁK) honlapján elérhető adatok szerint június végén 70,2 milliárd forint tartozást halmoztak fel a fekvőbetegellátó intézmények, a szakrendelők és a kórházak háttérintézményei. A tartozásállomány az egyetemi klinikákkal együtt pedig összesen 86,4 milliárd forintra ugrott. Július végére akár a 100 milliárd forintot is súrolhatja az egészségügyben a kifizetetlen számlák végösszege, mondta a lapnak Rásky László, az 1500 orvostechnikai beszállító cég érdekeit képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára. A cégek már a jogi lehetőségeiket vizsgálják, hogy miként juthatnak hozzá követeléseikhez.

Címlapkép: Pixabay/Hans

Megosztás