nem megy előre

Orbán Ráhel bababoltja 55 milliós veszteséget termelt tavaly

Orbán Viktor legidősebb lányát a luxus bababoltot működtető vállalkozása sem fogja a saját lábára állítani. Az általa 2021-ben alapított Odu Store Kft. ugyanis tavaly masszívan veszteséges lett.

A miniszterelnök lánya a Hegyvidék Bevásárlóközpontban tavaly májusban megnyitott bababoltjának születésnapját nemrégiben ünnepelte olyan celebritások társaságában, mint Tóth Gabi énekesnő és Vasvári Vivien valóságshow-szereplő. Idén látható először, mennyire prosperált az exkluzív termékeket kínáló üzlet.

Orbán Ráhel 2021 júliusában alapította meg az Odu Store Kft.-t, ami azt az évet 1,7 millió forint mínusszal zárta. Egy kezdő vállalkozásnál, pláne alig fél év működés után nem szokatlan a veszteség, így ez nem mondható kirívónak.

Most azonban a cég nyilvánosságra hozta 2022-es mérlegét, amely arról árulkodik, hogy a döcögős indulás után sem lódult meg a biznisz. Annak ellenére sem, hogy Orbán Ráhel vállalkozása tavaly májusban nagy csinnadrattával megnyitotta luxus bababoltját a Hegyvidék Bevásárlóközpontban.

Az új, immáron teljes évre elkészült beszámolóból kiderül, hogy 2022-ben a cégtől 73,4 millió forint értékben vásároltak exkluzív babaholmikat, ám ez nem volt elég a sikerhez:

a luxus bababolt adózott eredménye -55,6 millió lett.

Ennek következtében az a helyzet állt elő, hogy a 3 milliós jegyzett tőke alá csökkent a saját tőke, így Orbán Ráhel tagi kölcsönt nyújt cégének. A beszámoló szerint ezt nem először teszi, ugyanis 227 millió forint szerepel ilyen címszóval a bababoltos cég 2022-es beszámolójának kiegészítő mellékletében. A 2021-es (töredék) évről szóló beszámolóban még nem szerepel tagi kölcsön, vagyis a 227 milliós összeget minden bizonnyal tavaly bocsátotta vállalkozása rendelkezésére a miniszterelnök lánya.

Részlet az Odu Store Kft. 2022-es kiegészítő mellékletéből

A dokumentumból az is kiderül, hogy a hegyvidéki bolt és az online üzletág üzemeltetéséhez elég volt tavaly egy alkalmazott, akinek fizetése bruttó 12,4 millió forint volt az év során. Vagyis havi bruttó 1 millió forintot kapott.

A cég vesztesége egyébként nem vette el a miniszterelnök lányának jókedvét: néhány napja lufikkal és pezsgővel ünnepelték az üzlet első születésnapját.

Orbán Ráhel az Odu Store 1. születésnapján (fotó: Odu Store / Instagram)

Természetesen érthető, hogy nem aggódik az anyagiak miatt, hiszen férje, Tiborcz István számos céget tulajdonol, tavaly pedig tovább terjeszkedett. Megvette Jellinek Dánieltől a Diófa Alapkezelőt, felvásárolta a Kallos kozmetikai céget, tulajdonrészt vásárolt a szállítmányozással foglalkozó Waberer’s-ben, az év végén pedig beszállt a zöldenergiában utazó Alteóba, és a Gellért szállót is megvásárolta.

Orbán Ráhel korábban a divatiparban látta a boldogulását, majd a turizmus felé fordult. Jelenleg az Odu Store mellett egy üzleti érdekeltsége van: a férje tulajdonában lévő a BDPST Koncept Kft. ügyvezetője. Ez a cég készítette nemrég a szintén Tiborcz-tulajdonban lévő Gránit Bank új arculatát, vagyis a megbízás családban maradt.

A Forbes magazin legfrissebb összesítése Magyarország 3. legbefolyásosabb nőjeként tartja számon a miniszterelnök lányát, aki ezzel a helyezéssel olyan üzletasszonyokat utasított maga mögé, mint a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója, vagy a Vodafone globális kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója. A listán egyébként 8. helyen Mészáros Beatrix, Mészáros Lőrinc legidősebb lánya áll.

Zimre Zsuzsa

Címlapkép: Az Odu Store a Hegyvidék Bevásárlóközpontban (fotó: a bevásárlóközpont Facebook-oldala)

Megosztás