Felcsút travel club

A Külügyminisztérium 541 ezer forintos kiadást vallott be Orbánék bécsi luxusútjáról

Orbán Viktor miniszterelnök idén július végén Bécsbe utazott, ahol Karl Nehammer osztrák kancellárral tárgyalt. Orbánnal ment legalább 3 miniszter és a delegáció teljes létszáma nagyjából 40 fő volt. A miniszterelnök és kísérete az osztrák főváros egyik legdrágább szállodájában aludt a találkozó napján, de a kirándulás költségeit sem parlamenti, sem újságírói kérdésre nem árulták el. Adatigénylésünkre 90 nap hosszabbítás után annyit közölt a kormányzati utazásokat szervező Külügyminisztérium, hogy 541 ezer forint költség merült fel az úttal kapcsolatban – augusztus végéig. Amit esetleg később fizettek, az ebben nincs benne.

A magyar miniszterelnök július 28-án találkozott ausztriai kollégájával, az ottani kormányt irányító Karl Nehammer osztrák kancellárral, akivel az orosz-ukrán háborúról, az európai energiaválságról és az illegális migrációról tárgyaltak.

Az viszont „kimaradt” a hivatalos kormányzati tudósításból, hogy hatalmas stáb ment Orbán Viktorral, és Bécs egyik legdrágább hotelében szállt meg a népes magyar delegáció. Mindezt az Azonnali írta meg július 30-án: a lap szerint még az osztrákokat is meglepte a rongyrázás.

Az ugyanis a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közölt fotón is látszik, hogy Orbánnal ment Szijjártó Péter külügyminiszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, továbbá Bóka János európai uniós kérdésekért felelős államtitkár, és Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója is.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az Azonnali szerint viszont rajtuk kívül 25 fős stáb kísérte a miniszterelnököt, plusz Szijjártó is vitt körülbelül 10 főt, így a küldöttség létszáma összesen 40 fő körül volt. A lap arról is beszámolt, hogy bár Bécs csupán néhány óra autóval Budapestről, és a hivatalos program mindössze 2-3 óra hosszan tartott, a magyar delegáció nem jött haza utána, hanem Bécs egyik legdrágább szállodájában, a Bristolban töltötte az éjszakát.

A híres bécsi operaházzal szemben található hotel honlapján augusztusi cikkünk írásakor a legolcsóbb szoba 375 euróért (400-as árfolyammal számolva 150 ezer forint), a legolcsóbb lakosztály, az Opera 1042 euróért (416.800 forint), a legdrágább, elnöki lakosztály, a Prince of Wales pedig 6000 euróért (2,4 millió forint) volt kivehető egy éjszakára.

A Hotel Bristol Bécsben (fotó: Thomas Ledl/Wikipedia)

Nyilvánvalóan igazak voltak a lap értesülései, és valaki(k)nek nagyon fájt a bécsi luxusutazás kiderülése: néhány nappal az útról szóló cikk után Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő, az Azonnali tulajdonosa bejelentette a lap megszüntetését. A Válasz Online pedig megírta, hogy kirúgtak egy vezető beosztású diplomatát a bécsi magyar nagykövetségről, amiért az út részletei nyilvánosságra kerültek.

Az Azonnali cikke után Kálmán Olga ex-tévés, a DK országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult Szijjártó Péter külügyminiszterhez. A képviselő azt tudakolta, hogy mennyibe került az adófizetőknek Orbán Viktor „bécsi rongyrázása”, és hajlandóak-e az út számláit nyilvánosságra hozni; de csak a tárgyalások fontosságát hangsúlyozó mellébeszélést kapott válaszul.

Orbán Viktor és kísérete Bécs egyik legdrágább hotelében szállt meg, de a költségeket nem árulják el | atlatszo.hu

Az Azonnali szerint a találkozó meglehetősen rövid volt: Orbán Viktor fél órát tárgyalt négyszemközt Karl Nehammerel, ezalatt a minisztereknek és Orbán Balázsnak is szerveztek egy-egy kétoldalú találkozót, majd volt egy félórás plenáris megbeszélés, végül egy egyórás ebéd. Vagyis összesen 2 óra, szünetekkel együtt max.

Mi az üggyel foglalkozó első cikkünk megjelenése előtt egy nappal, augusztus 21-én közadatigénylést nyújtottunk be az összes olyan minisztériumhoz, amelyik illetékes lehet az ügyben. Mindegyiktől az Orbán Viktor 2022. július 28-i bécsi útjával kapcsolatos költségek listáját kértük.

Nem gondoltuk, hogy ez az egyszerű kérdés zavart okoz, pedig így lett: vélhetően időhúzási céllal a (koronavírus-járvány után az orosz-ukrán háború miatt elrendelt) veszélyhelyzetre hivatkozva, a jogszabályi lehetőséget kihasználva egységesen 45 nappal meghosszabbította a Miniszterelnökség, a Miniszterelnöki Kormányiroda, a Miniszterelnöki Kabinetiroda, és a Külügyminisztérium is a válaszadási határidőt.

Október elején talán mondanak valamit Orbán Viktorék bécsi útjának költségeiről | atlatszo.hu

Annyi azért tudható Orbán Viktorék bécsi útjának költségeiről, hogy a Bristol honlapján foglalva a hotelben 1 éjszakára a legolcsóbb szoba 375 euró (400-as árfolyammal számolva 150 ezer forint), a legolcsóbb lakosztály, az Opera 1042 euró (416.800 forint), a legdrágább, elnöki lakosztály, a Prince of Wales pedig 6000 euró (2,4 millió forint).

A 45 nap letelte után a Miniszterelnökség, a Miniszterelnöki Kormányiroda és a Kabinetiroda közölte, hogy ők nem is adatkezelők az ügyben. Ezt nyilván tudták másfél hónappal korábban is, csak halogatták a válaszadást – ez szokásos taktika, hogy elüljön a botrány, mire mondanak valamit, hiszen addig száz más dolog történik.

Egyedül a Külügyminisztérium maradt játékban: a tárca október elején újabb 45 nappal meghosszabbította a válaszadási határidőt. Ennek letelte után, november 21-én küldték meg végre az érdemi választ a 3 hónappal korábban beadott adatigénylésünkre.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint „Orbán Viktor és delegációja 2022. július 27-28. közötti bécsi útja során az adatigénylés benyújtásának időpontjában rendelkezésre álló elszámolás szerint

341.800 forint összegű napidíj előleg és 199.452 forint összegű egyéb dologi költség előleg merült fel.”

Vagyis augusztus 21-ig, az adatigénylésünk benyújtásáig összesen 541.252 forint kiadás merült fel a Külügynél, de mindkét összegnél szerepel, hogy előleg. Vagyis vélhetően voltak még költségei az útnak, amit később fizettek ki – erre utal a Bristol áraihoz képest csekély félmillió forint mellett az is, hogy Szijjártó Péter tárcája kihangsúlyozta, csak „az adatigénylés benyújtásának időpontjában rendelkezésre álló elszámolás szerint” közli az adatokat.

Sebaj, most egy új adatigénylésben kikértük a bécsi út költségeit a jelenleg rendelkezésre álló elszámolás szerint, és izgatottan várjuk a választ.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Karl Nehammer osztrák kancellár (b) katonai tiszteletadás mellett fogadja hivatalában Orbán Viktor miniszterelnököt Bécsben 2022. július 28-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Megosztás