koronavírus

Koronavírus: hatmilliárdos profitot termelt a COVID-teszteket végző cég

Ha van profit, aminek bármelyik cégvezető örülne, akkor az olyan, mint a Whitelab Service Kft.-é. A cég, amely országszerte elhelyezett konténerekben oldotta meg a koronavírus-tesztekhez szükséges mintavételi eljárást, 2021-ben 11,1 milliárd forint árbevételt és 6,1 milliárd forint nyereséget ért el. Az antigénteszt-forgalmazók bevétele szintén növekedett, de közel sem ennyivel.

„A fogyasztóvédelem kiemelt országos akció keretében ellenőrzi, hogy a szolgáltatók valóban a hatóságilag megszabott, legfeljebb 19 500 forintos díjért végzik-e el a koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas PCR-teszteket” – idézte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményét az állami koronavírus portál.

A kormány még 2020 őszén döntött a hatósági árról, mert túl drágának találták a hazai teszteket. A portfolio.hu azt írta akkor, „a mintavételt végző tevékenységért bruttó 2500 forintot lehet elkérni maximum, vagyis az ezt végző magánszolgáltatók valószínűleg nem tudják fenntartani ezt a tevékenységüket. A laborkínálat is szűkösebbé válhat, könnyen lehet, hogy itt is csak 1-2 nagyobb vállalkozás marad talpon.”

Az Atlo Koronamonitor szerint 2021 őszén volt olyan nap, hogy 120 ezernél is több mintát vettek 24 óra alatt, az új pozitív esetek aránya a mintákban 70 százalék volt. Az állami egészségügyi rendszeren kívül számos magán egészségügyi szolgáltató is bekapcsolódott a tesztelésbe. Az egyik legismertebb az országszerte konténeres mintavételi pontokat felállító whitelab.hu, és a mögötte álló Whitelab Service Kft. A cég a saját honlapja szerint országszerte 28 városban, 38 tesztponton várta a fertőzésgyanús betegeket.

Milliárdos osztalék

Hogy a portfolio.hu 2020 őszén a hatósági áras PCR-teszt kapcsán mekkorát tévedett, jól mutatja a Whitelab Service Kft. 2021-es beszámolója, amire a K-Monitor is felfigyelt. Mint írják: „az állam nem élt a szabályozó eszközeivel és nem is támogatta a COVID-tesztelést, így a tesztelő cégek durva pénzeket kerestek meg tavaly az elővigyázatos állampolgárokon”.

A vállalkozás elődjéről a privatbankar.hu írta meg, hogy „maga az alapcég már 2003 óta létezik, de csak tavaly májusban lett C19 Kereskedelmi és Logisztikai Kft. a neve. Fő tevékenysége is csak tavaly április óta lett az egyéb humán-egészségügyi ellátás.

Egészen 2019-ig gyakorlatilag bevétele sem volt a cégnek: 2017-ben nulla árbevétel mellett 735 milliós veszteség, majd 2018-ban 29 milliós forgalom mellett magas árbevételarányos nyeresége, több mint 17 millió forint, 2019-ben pedig megint 0 árbevétel és 771 milliós veszteség.”

A Whitelab egyik állomása

A C19 Kft. társasági szerződés 2020. december 7-én módosult, tulajdonosa egyenlő részben a Drem Kft. és a Hégely Holding Kft. Utóbbi Hégely Sándor tulajdona, aki a Csabai Kolbászfesztivál igazgatója és szervezője (valamint a Csabai Rendezvényszervező Kft. egyik tulajdonosa).

Szintén a privatbankar.hu írta meg, hogy „a Hégely Holding 2019-ben 685 millió forint adózott eredménnyel zárt, tavaly novemberben, tehát nagyjából a koronavírus második hullámában, új kisebbségi tulajdonos érkezett a cégbe az i-Cell Mobilsoft Zrt. képében. Ez pedig már igazi nagyágyú: 2019-ben 17,6 milliárd forintos bevétel mellett 6,4 milliárd forintos profitot lehetett elkönyvelni. A cég tulajdonosa az i-Holding Magyarország Kft.-n és az E-MILORG Kereskedelmi Kft.-n keresztül novemberig Emőri Gábor volt. A milliárdos cégcsoportja, az i-Cell első nagy dobása a HU-GO útdíjfizető rendszer összerakása volt (de hozzá köthető az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer is), azóta is rendszeresen indul állami közbeszerzéseken az IT-megoldásaival. A cég a Mészáros-féle R-Korddal közösen nyerte el például a MÁV vasúti rádiós rendszerének sokmilliárdos kiépítését is.”

A whitelab.hu-t üzemeltető Whitelab Service Kft. 2020-ban már 318 millió forint bevételt és 270 millió forint nyereséget ért el, de a 2021-es év hozta meg a sikert. A beszámolójuk szerint

a bevétel 11,1 milliárd forintra nőtt – ez 35-szörös növekedés.

A profit 6,1 milliárd forintra nőtt, vagyis majdnem minden második forint tiszta nyereség volt a koronavírus-tesztekből. A taggyűlési jegyzőkönyv szerint ezt a nyereséget ki is vették osztalékban.

Az antigénteszt-piac nem volt ekkora üzlet

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján közzéteszi, milyen gyorsteszteket forgalmaznak Magyarországon. A lista szerint 2021-ben 468 külön katalógusszámon nyilvántartott COVID AG teszt volt.

A legtöbb terméket az Amplicon Kft., az Arvali Kft., a Biovit Group Kft., Carbon Web Kft., Legal Beauty Kft., MSM Medical Kft. és a Topdirector 2001 Kft. neve mellett jegyezték be.

A Széchenyi István Egyetem hallgatója koronavírusteszt végzése közben beszámozza az antigén-gyorsteszt paneljét a győri Móra Ferenc Általános Iskolában 2020. december 4-én (forrás: MTI/Krizsán Csaba)

A 3 főt foglalkoztató Amplicon Kft. többek között a GeneFinder COVID-19 Ag Self Test-et, valamint a 2019-nCoV Ag Saliva Rapid Test Card-ot forgalmazta. A beszámoló szerint a 2017-ben alapított cég bevétele 2021-re 1 milliárd forint fölé nőtt, a nyereség mindössze 27 millió forint volt. Az Arvali Kft. 2020-ban 234 millió, míg 2021-ben 1,36 milliárd forint bevételt ért el. A nyereség ennél a 6 fős cégnél 216 millió forintra nőtt. A Biovit Group Kft. a határidőig nem adta le beszámolóját, a Carbon Web Kft. 446 milliós bevétel mellett 188 millió forint nyereséget termelt tulajdonosainak. A Legal Beauty Kft. sem adott le beszámolót még, az MSM Medical Kft. 72 millió bevétel mellett 4,4 millió forintos eredményt tudott felmutatni. A felsorolás utolsó helyén álló Topdirector 2001 Kft. még ennél is szerényebb, alig 35 milliós bevételt ért el.

Vagyis az általunk felsorolt antigénteszt-forgalmazók összesen alig félmilliárdos nyereséget értek el.

Arról, hogy 2020-ban milyen problémák voltak a gyorstesztekkel, itt írtunk hosszabban. Érdekesség, hogy az OGYÉI nyilvántartásában 2020-ban 148 COVID-gyorsteszt szerepelt, 2021-ben 468, 2022-ben már csak 106.

Téves negatív eredményt mutathatnak az új koronavírus-gyorstesztek | atlatszo.hu

A kormány és a magán-egészségügyi cégek is nagy mennyiségben rendeltek koronavírus-gyorsteszteket, amelyeket már a mentőszolgálat is használ, és hamarosan kiskereskedelmi forgalomban is értékesíthetnek Magyarországon. Az úgynevezett szerológiai teszteknek megvan a maguk haszna, de nem alkalmasak a még tünetmentes fertőzöttek szűrésére, és még a tünetes betegeknél is mintegy 70 százalék a fals negatív diagnózisok aránya.

Segesvári Csaba

Nyitókép: COVID-teszt

Megosztás