közpénzégetés

Tanácsadás tízmilliókért, százezres óradíjak – megnéztük a Kormányiroda szerződéslistáját

A magyar kormány piactorzító intézkedései sokszor bíróságokon kötnek ki, és a pereskedés további kiadásokat jelent az adófizetőknek. A Miniszterelnöki Kormányiroda (nem összetévesztendő a Rogán Antal-féle Kabinetirodával) nemrég frissítette szerződéslistáját, amiből kiderül: az évek óta húzódó peres ügyekkel milliárdos nagyságrendű állami pénzt keres néhány kormányközeli ügyvédi iroda.

A Miniszterelnöki Kormányiroda 2018 után jött létre. Bár funkcióit tekintve hasonlít a két másik csúcsszervre, a Miniszterelnökségre és a Miniszterelnöki Kabinetirodára, a Kormányiroda különlegessége, hogy közvetlenül Orbán Viktor irányítása alatt áll. Hivatalosan a Miniszterelnöki Kormányiroda a kormány döntéseinek előkészítését és végrehajtását felügyeli, valamint ez elá tartozik több államtitkárság, például a vagyonfelügyeletben illetékes helyettes államtitkári hivatal vagy a Nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztérium (ami később még előkerül ebben a cikkben).

Az iroda bizonyos időközönként közzéteszi, mely társaságokkal és milyen célokra kötött szerződést, a legutóbbi listát még október elején mutatták be, ez a 2021 júniusával bezárólag kötött szerződéseket tartalmazza. A lista akkor a médiától nem kapott figyelmet (részben azért sem, mert a közzététel fű alatt történt, csak a kormany.hu kereshető dokumentumtárában vált hirtelen elérhetővé), pedig találhatunk benne érdekes tételeket.

Máig pereskednek a trafikmutyi miatt

A listából kiderül, hogy a magyar kormány a Miniszterelenöki Kormányirodán keresztül intézi például a peres ügyek költségeinek fizetését.

A kormány egyes döntései miatt sokszor indultak perek, amelyekben a kormány évente százmilliós nagyságrendű közpénzt költ el ügyvédi költségekre.

Jó példa erre a Ticket Express utalványokat forgalmazó francia Edenred által indított eljárás. A vállalat a cafeteria-piac államosítása miatt indított több kártérítési pert, ezek következtében 2017-ben az adófizetők több mint 10 milliárd forintot fizethettek kártérítésként. Ezen felül azonban a költségvetést terhelik még az ügyvédi költségek: az Edenred elleni perek 2017 után is folytatódtak, ezek során a kormány (a Kormányiroda szerződéslistája alapján) két ügyvédi irodának összesen közel 700 millió forintot fizetett ki jogi tanácsadásért és képviseletért.

Májusban a K-monitor hívta fel a figyelmet arra, hogy

a kormány még az elmúlt évben is 8,9 millió Ft-ot fizetett a Fidesz-korszak egyik legelső korrupciós botrányával, a dohányboltok monopolizálásával kapcsolatos perköltségek miatt.

A Kormányiroda közlése szerint a kormány többek között arra szerződtette a Dudás Hargita Zavodnyik Ügyvédi Irodát, hogy képviselje őket a trafikmutyival kapcsolatos közérdekű adatigénylési perekben (vagyis arra, hogy amennyire lehet, elfedhessék az eljárások részleteit a nyilvánosság elől), illetve kártérítési ügyekben.

Pintér Sándor beosztottja felszámolja Mészáros Lőrinc üzlettársának cégét

A Kormányiroda októberi szerződései alapján idén is milliós nagyságrendben keletkeztek új ügyvédi költségek. 2021 első felében a Kormányiroda több mint 59 millió forint értékben szerződött ügyvédi irodákkal. A kiadások nagy része általános jogi tanácsadással kapcsolatos (elsősorban az informatikai jogi és adatvédelmi szakterületeken), a legnagyobb értékű szerződés viszont konkrét peres ügyekről szól: a kormány továbbra is több perben érintett, amelyek a felszámolói nyilvántartás megújításával kapcsolatos pályázati eljárások okán indultak el.

Idén a kormány 45,72 millió forint értékben kötött szerződést a jogi képviseletét ellátó Karl, Verasztó, Bleyer Ügyvédi Irodával.

A felszámolói névjegyzék frissítésére irányuló pályázat idén márciusban zárult le, az eljárás arról szólt, mely cégek végezhetik a jövőben a fizetésképtelenné váló vállalkozások felszámolását. Az eljárások nagyrészt lecserélték a korábbi a felszámolói szektort, hiszen a névjegyzék keretszáma 130-ról 90-re csökkent, ráadásul a 90 győztes cég közül 54 korábban nem rendelkezett ilyen jogosultsággal. Ahogy az Mfor.hu júliusban megírta, a lista egyik új szereplője a Q-Tron Reorganizációs és Felszámoló Kft., amelynek tulajdonosa (a BLK Corporation Kft. nevű cégen is keresztül) Tasnádi László, Pintér Sándor belügyminiszter egykori rendészeti államtitkára.

Egyre látványosabban építi ki saját háttérállamát a kormány a K-Monitor és a TASZ szerint

Elkészült és megjelent a két civil szervezet negyedik Korrupciófigyelő jelentése, amelyben a 2021 márciusa és júniusa közti időszakot vizsgálták a…

Máig pereskednek a trafikmutyi miatt

A névjegyzék megújításának eredményeként azoknak a cégeknek, amelyek nem kerültek fel az új listára, át kellett adniuk a még folyamatban lévő felszámolási ügyeiket. Így járt a Neptunus Felszámoló Kft. is, amely a postai szolgáltató City Mail Hungary Kft. felszámolását végezte. A City Mail egyik tulajdonosa, Szakály Ferenc régi üzlettársa Mészáros Lőrincnek, és jelenleg az Mészáros-cégek által szponzorált eszéki focicsapat elnökeként ismert. A felszámolói névjegyzék frissítésekor a City Mail ügye éppen a Q-Tron-hoz került, azaz fogalmazott az Mfor.hu szerzője

„Mészáros Lőrinc régi bizalmasának cégét Pintér Sándor belügyminiszter régi bizalmasának cége számolja fel”.

A Kormányiroda szerződéslistája alapján persze több, a listáról kiszorult felszámolócég nem örült a piac felforgatásának, és perben támadták meg a pályázati eljárásokat. Ezek várhatóan még további, milliós tételeket jelentenek majd az adófizetőknek és ugyanannyi bevételt az ügyvédi irodáknak. 2018 (azaz a Kormányiroda megalakulása) óta csak a peres ügyek több 8 milliárd forintba kerültek az államnak.

Szűk ügyvédelit

A kiadások nagy része maroknyi, a kormányhoz közel álló ügyvédi irodánál csapódik le. Ilyen például a Kölcsényi és Némethi Ügyvédi Iroda, amely egy idei szerződés értelmében újabb 4,445 millió forintot keresett „a Miniszterelnöki Kormányiroda mint költségvetési szerv működéséhez kapcsolódó közbeszerzési-jogi szaktudást igénylő feladatok vonatkozásában tanácsadói tevékenység ellátásáért”. A céget hasonló feladatokért, 2018-ban és tavaly is leszerződtette a Kormányiroda:

a 2018-as szerződés szerint 200 szakértői óráért 8,890 millió forintot fizettek, vagyis a társaság ügyvédei 44 ezer forintos órabérért dolgoztak a kormánynak.

A Kölcsényi és Némethi Iroda már korábban is kapott jövedelmező megbízásokat a kormány és a Fidesz közeléből: 2015-ben 60 millió forintért adtak tanácsokat az Eximbanknak egy kockázati tőkealap felállításához, ezt megelőzően pedig az V. kerülettől kaptak megbízásokat Rogán Antal polgármestersége alatt.

A múlt héten Tompos Márton momentumos politikus hívta fel arra a figyelmet, hogy szintén rendkívül magas, 131 588 forintos órabérért dolgozott a kormánynak a Nagy és Kiss Ügyvédi Iroda. A Kormányirodával kötött, idén novemberben lejáró szerződés értelmében „a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter feladat- és hatáskörébe tartozó feladatokkal összefüggő, közbeszerzés és közbeszerzési-jogi szaktudást igénylő feladatok vonatkozásában tanácsadói és lebonyolítói tevékenység ellátásáért” 340 munkaórát vállaltak 44,7 millió forintért.

„Egy fokkal érthetőbbé válik, ha megnézzük kiről van szó: a Nagy és Kiss mögött dr. Nagy Szilárd, a volt Jegybank alelnök, 2020 óta miniszterelnöki gazdaságpolitikai főtanácsadóként a Kabinetirodánál dolgozó Nagy Márton testvére áll” – írta Tompos Márton Facebook-bejegyzésében. Hozzátette azt is, hogy a tárca nélküli miniszter, Mager Andrea más ügyekben is ugyanezt az ügyvédi irodát preferálta: Mager minisztériuma alá tartoznak olyan állami cégek, mint a MÁV, a Volán, a Magyar Posta, az MVM és a Magyar Közút Nonprofit Zrt., amelyek az elmúlt években számos alkalommal leszerződtették a Nagy és Kisst. A kormányközeli ügyvédi iroda és partnerei ezeken a szerződéseken 2018 óta közel 2 milliárd forintot kerestek.

Milliárdos perköltségek

Egyes évekig húzódó peres ügyeken az ügyvédi irodák akár közpénz-milliárdokat is kereshetnek. Egy másik, szintén az utalványos piachoz kapcsolódó per, a 2014 óta folyó Sodexo-ügy miatt például eddig több mint 1,8 millió forintos szerződéseket kötöttek ugyanazzal az ügyvédi irodával (a DLA Piper Posztl, Nemescsói, Győrfi-Tóth és Társai Ügyvédi Iroda 2014-ben 1,271 milliárd forintos, 2019-ben 534 milliós szerződésnek örülhetett). A Sodexóval kapcsolatban egy másik per is folyamatban van; itt a kormánynak a Martonyi János korábbi külügyminiszterhez köthető Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda dolgozik 257,7 millió forintért.

A DLA Piper Posztl egyébként is a kormány kedvenc ügyvédi irodái közé tartozik, hiszen a Sodexo-ügy óta még 12 esetben képviselték a kormányt vagy adtak tanácsot a Kormányiroda szerződéslistája szerint. A legfrissebb, tavaly októberben kötött szerződésük tartalma igen általános, „a Kbt. 111.§ c) pontja alapján jogi szolgáltatások körébe tartozó eseti jelleggel felmerülő (nemzetközi) jogi feladatok ellátása, jogi tanácsadás nyújtása”.

Erre a célra határozatlan időre, a keretösszeg kimerítéséig biztosít a kormány 18 732 500 forint közpénzt.

OLAF-vizsgálat után állami pénzeső

Idén az ügyvédi szerződések mellett a Kormányiroda elsősorban informatikai feladatok elvégzésére kötött nagy összegű szerződéseket. Ezek közül kiemelhető a Virgo Systems Informatikai Kft.-vel kötött, „az Elektronikus Értékesítési Rendszer alkalmazásszintű üzemeltetésének fejlesztői és üzemeltetői feladatok, valamint a fejlesztői és szakértői támogatást biztosító feladatokkal” kapcsolatos 117 millió forintos szerződés. Ugyanez a cég az elmúlt években még 8 esetben felbukkant, idén például ők is profitáltak a Felszámolói Nyilvántartó Rendszer átalakításából: áprilisban 15 millió forintos keretszerződést kötöttek „alkalmazásszintű üzemeltetés és az ahhoz nyújtott szoftvertámogatás és fejlesztés” céljából.

A Virgo Systems Kft.-t a legtöbben az egykori iWiW üzemeltetőjeként ismerhetik, de néhány éve azzal került be a hírekbe, hogy az uniós csalásellenes szerv, az OLAF vizsgálata során kifogásolták az egyik, a cég által elnyert, uniós finanszírozású K+F támogatási szerződést. Az ügyben akkor a magyar hatóság is nyomozást indított, de ez nem akadályozta meg a kormányt abban, hogy egy évvel később  a Virgo egy újabb K+F projektjét támogassa több mint 100 millió forinttal.

Zubor Zalán

Címlapkép: Kormany.hu

Megosztás