Környezetpusztítás

Felfüggesztette a rendőrség a természetkárosítás miatti nyomozást a budakeszi Álomvölgy-ügyben

A hatóságok tétlenül nézték, ezért a Natura 2000-es területet is érintő beruházást helyi lakók nyomására az önkormányzat próbálta megakadályozni. A változtatási tilalom ellenére azonban az építkezés elkezdődött, és jelentős beavatkozások történtek a helyszínen. Emiatt két ellenzéki politikus – Hegyesi Beáta (korábban a Párbeszéd elnökségi tagja, most a DK képviselő-jelöltje) és Szél Bernadett (független országgyűlési képviselő) feljelentést tett természetkárosítás miatt. A rendőrségi eljárást most felfüggesztették azzal az indokkal, hogy bár a természetkárosítás megvalósult, nem tudták megállapítani az elkövető kilétét.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Az elkövető kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható ezért felfüggesztette a budaörsi rendőrkapitányság vizsgálati osztálya azt az eljárást, amit a Budakeszi melletti természetvédelmi területen elkezdett építkezés miatt indított. Bár az elkövetőt nem találták meg, a rendőrségi irat szerint is egyértelmű volt a természetkárosítás, ami a védett növények (gumós macskahere, sugaras zsoltina és Lumnitzer-szegfű) földdel borítása, letaposása és más földmunkák során történt.

a földmunkák során a védett és fokozottan védett növények élőhelye átalakult (…) és a természetkárosítás tényállásának törvényben meghatározott feltétele megvalósult  olvasható a dokumentumban.

Az eljárás felfüggesztéséről az egyik feljelentő, Hegyesi Beáta adott hírt a Facebook-oldalán:

A környezetkárosító építkezések – patakmeder elterelése, védett növények letarolása stb. – már a területre kiadott építési tilalom ellenére elkezdődtek. A 2019. május 31-én, a panaszomra hozott ügyészségi határozat ellenére – amely a Budakeszi Álomvölgy területén jogellenes és természetkárosító építési munkálatokra irányuló nyomozás folytatását rendeli el – az építési munkák zavartalanul tovább folytak. (…) Az útépítéshez a szükséges anyagot az Álomvölgy ún. »kaptár köveiből« fejtették ki. Villany és vízvezetékeket fektettek le. Több nagyméretű fát is kivágtak – írja Hegyesi, aki azt is hozzáteszi, hogy „mint köztudott a Budakeszi Álomvölgy területe Baumgartner Antal, Fidesz közeli vállalkozó tulajdona”.

 

Facebook

(null)

A hatóságok tétlenül nézik

Több cikkben is foglalkoztunk már azzal a Budakeszi melletti, védett fajokban gazdag területtel, ahova egy befektető nagyszabású építkezést tervezett. Korábban megírtuk, hogyan nézték tétlenül a hatóságok az Álomvölgyben folyó természetkárosítást.

 

A hatóságok tétlenül nézik a természetvédelmi terület beépítését a Budakeszi Álomvölgyben

Brutális természetrombolás zajlik Budakeszin, a védett állat- és növényfajok lakóhelyeként szolgáló Álomvölgyben. A Natura 2000-es védettséget élvező terület beépítése ellen tiltakozók petíciót indítottak és tüntetni készülnek, mert a területen a természetvédelmi védettség és az ott érvényben lévő változtatási tilalom ellenére hetek óta munkagépek dolgoznak.

Arról is beszámoltunk, hogy a budaörsi rendőrség egyszer már lezárta volna a nyomozást az ügyben, arra hivatkozva, hogy a kerítés építése még Natura 2000 minősítésű védett területen sem engedélyköteles tevékenység, s hogy nem valósult meg élő szervezetek életközösségének, élőhelyének »jelentős mértékű megváltoztatása«”. Hegyesi Beáta akkor a budaörsi ügyészséghez fordult, ahol panaszának helyt adtak és a rendőrségi eljárás folytatását rendelték el. Ebben a cikkünkben írtunk arról is, hogy a helyiek beszámolója szerint annak ellenére folytatódtak a munkálatok, hogy változtatási tilalom volt érvényben a területre vonatkozóan.

Az Álomvölgy végül helyi védelmet kapott Budakeszi képviselő-testületétől és – mint ezt a Mérce megírta – a Pest Megyei Kormányhivatal Építési és Örökségvédelmi Osztálya elutasította a terület tulajdonosának építési engedély kérelmét.

A rendőrség most az eljárás felfüggesztését azzal indokolta, hogy bár a beruházó személye ismert, nem tudták megállapítani, mely személyek végezték a természetkárosító földmunkákat.

Horn Gabriella

Címlapkép: Hegyesi Beáta / Facebook

Megosztás