közpénzégetés

Már majdnem kész, de váratlanul még 1 milliárd forinttal drágult a Bozsik Stadion

A Bozsik Stadion már majdnem elkészült, de a finisben még drágult egy nagyot: a kivitelezés ára 11,8 milliárd forintról 12,75 milliárd forintra ugrott. A Honvéd új otthonát egyébként eredetileg 5 milliárd forintból tervezték felhúzni. Nem sikerült. 

A sajtószabadság nem csak a hatalomtól, tőled is függ – mutatjuk, mennyibe kerül az Átlátszó

Az Átlátszó ingyen van, de nem ingyen készül: idén még 3345 előfizetőre lenne szükségünk. Fektess be te is a tényfeltáró újságírásba!

Előre nem látott okokra hivatkozva emelkedett közel egymilliárd forinttal a kispesti Bozsik Stadion kivitelezési költsége: az ár nettó 11,8 milliárd forintról hirtelen nettó 12,75 milliárd forintra ugrott – derül ki az uniós közbeszerzési értesítő, a TED legfrissebb számából.

2018-ban, az eredeti elképzelésekhez képest több mint dupla áron zárult le a Bozsik Stadion építési munkálataira kiírt tender: nettó 11,8 milliárd forintért, közös ajánlattevőként a Pharos ’95 Sportpályaépítő Kft. és a West Hungária Bau Kft. (WHB) nyerte el a megbízást. Egy évvel korábban eredménytelen lett a közbeszerzési eljárás, mert az új stadionra szánt 5 milliárd forintért nem találtak kivitelezőt.

A villanyszerelési munkálatok és az alaprajz is módosult

A mostani egymilliárdos áremelkedés mögött a közbeszerzési értesítőbe feltöltött dokumentum szerint – szokás szerint – előre nem látható okok állnak.

Azt írják, hogy 2018 és 2019 között a magyar törvényekben és a Magyar Labdarúgó Szövetség szabályzataiban is módosítások történtek, ezért a stadion „gyengeáramú és erősáramú kivitelezési tervdokumentációjának a felülvizsgálata, és a rendeltetésszerű használatához elengedhetetlenül szükséges módosítások elvégzése vált szükségessé”.

Továbbá a későbbi, gazdaságosabb üzemeltetés érdekében „a stadion fejépületben egyes helyiségek alaprajzi elrendezésének, kialakításának, valamint a belsőépítészeti megjelenésének a felülvizsgálata, módosítása vált szükségessé”.

A módosítások során nem csak az ár emelkedett, hanem a befejezés határideje is csúszik: az eredeti 480 munkanapos időtartamot 666 munkanaposra emelték. Bár George F. Hemingway, a Honvéd volt tulajdonosa 2019-ben az alapkő letételekor azt ígérte, hogy az új stadion műszaki átadása 2020. június 12-én lesz, most szeptember közepén sem történt még meg. Ennek részben a koronavírus-járvány az oka: a tájékoztatóban az olvasható, hogy ” a kivitelezési tevékenység végzéséhez szükséges egyes anyagok, termékek beszerzésének időigénye megnövekedett, a tervezett munkaerő-szükségletnek megfelelő létszám mérséklése elkerülhetetlenné vált”.

A Honvédot is beszippantotta a NER

A Honvéd 2019-ben került Fidesz-közelbe: a csapatatot a Metalcom-csoporthoz tartozó befektetőcég, a Reditus Equity Zrt. vásárolta meg. A cégcsoport tulajdonosa a szentesi Bozó Zoltán fideszes politikus, a Metalcom pedig azzal lett ismert, hogy ők üzemeltetik a déli határon épített kerítést, amiért öt év alatt 6,5 milliárd forintot kapnak a magyar államtól.

A piros-fekete-fehér színekben pompázó stadiont idén áprilisban az Átlátszó is körbefotózta. Az épületet az eltúlzott méretei miatt többször is kritizálták. A műszaki leírás szerint az új Bozsik Stadion az UEFA (Európai Labdarúgó-szövetség) 4-es kategóriájába kerül. A legmagasabb, 4-es besoroláshoz komoly követelményeknek kell megfelelni, például minimum 8000 férőhelyt kell létesíteni, amiből 500 VIP.

Lassan elkészül a bő kétszeresére drágult Bozsik Stadionnal a kormányközeli kivitelező

Javában épül Budapest legújabb sportlétesítménye, a Bozsik Stadion Kispesten, ami a Honvéd új otthona lesz. Nemrég látványos fázisba ért a beruházás: felkerültek az épületre a borítólemezek. A stadiont eredetileg 5 milliárd forintból tervezték felhúzni, de csak 11,7 milliárdért találtak rá kivitelezőt.

NER-közeli cégek kaszálhatnak

A stadion építését végző WHB és Pharos ’95 is gyakori szereplője a közbeszerzéseknek.  A WHB többségi tulajdonosa Paár Attila, aki korábban az Eliosban megvásárolta Tiborcz tulajdonrészét. A Forbes 2019-es összeállítása szerint Paár Attila a 45. leggazdagabb magyar 32,9 milliárd forintos vagyonával.

A cég legutóbb a Paks II. Atomerőmű Zrt. tárgyalásos eljárását nyerte el, így nettó 2,6 milliárd forintért építheti fel az Erőmű Beruházási Központját. Többek között ők építkeznek a Várban és a Városligetben is: mélygarázst építenek 7,6 milliárdért, valamint a Pénzügyminisztérium épületén nettó 9,8 milliárd forint, a kivitelezés második ütemében pedig további 7 milliárd forintért dolgoznak.

A West Hungária Bau Kft.-nek 2017-ben 41 milliárd forint, 2018-ban pedig 50 milliárdos nettó árbevétele volt, amelyből 5 és 7,3 milliárd forint adózott eredménye lett.

A másik kivitelező, a Pharos ’95 Kft. Felcsúton épített focipályákat az akadémiának. A cég egyik tulajdonosa Végh Gábor, aki 2014-ben a Pharos ’95 Kft.-n keresztül a zalaegerszegi futballcsapat, a ZTE FC Zrt. tulajdonosa lett. 2018-ban lefotóztuk, ahogy Mészáros Lőrinc lányával együtt hagyta el a budapesti repülőteret a miniszterelnök által is használt luxus magánrepülőgép landolása után.

A Pharos ’95 Kft. éves forgalma 2018-ban közel nettó 3,9 milliárd forint, 2019-ben pedig 8,6 milliárd forint volt, amelyből 399 millió forint és 487 millió forint adózott eredménye lett.

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Az épülő Bozsik Stadion 2020 áprilisában (fotó: Átlátszó)

Ha már egyszer itt vagy… Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás