közbeszerzés

1,6 milliárdért vesz járműveket Mészáros Lőrinc testvérétől a GYSEV

Az Agro-Felcsút Kft. a MÁV egyik leányvállalata elől vitte el a megbízást, amit kiad egy francia cégnek alvállalkozásba.

A magyar állam többségi tulajdonában lévő GYSEV Zrt. márciusban tett közzé felhívással induló tárgyalásos eljárást vasúti karbantartó és szerelő járművek beszerzésére. A tender eredménye november 16-án jelent meg az EU-s közbeszerzési értesítőben:

Az Agro-Felcsút Kft. nettó 5,5 millió euróért (1,65 milliárd forint) szállít öt darab járművet (1 db vasúti felsővezeték-szerelő jármű, 1 db univerzális jármű, 3 db vasúti pótkocsi) a GYSEV-nek, ami előzetesen jóval olcsóbbra, nettó 4,25 millió euróra (1,2 milliárd forint) becsülte a beszerzés értékét.

Az Agro-Felcsút tulajdonosa Mészáros Lőrinc testvére, Mészáros János, aki 2010 végén alapította a céget, amelynek fő tevékenységi köre a gépjárműalkatrész-kiskereskedelem. A vállalkozás árbevétele évről-évre nő, a 2015-ös 855 millió forint tavaly majdnem duplájára, 1,6 milliárd forintra emelkedett.

Májusban számoltunk be róla, hogy a Magyar Közút Zrt. 770 millióért vett sószórókat az Agro-Felcsút Kft.-től, korábban pedig a 444 tette közzé, hogy az Agro-Felcsút Kft. 8 millió forintért szállított szerszámokat a Várkert Bazárt üzemeltető állami cégnek, a 24.hu pedig azt írta meg, hogy a MÁV 35 millió forintért vett abroncsköpenyeket az Agro-Felcsúttól. A cégnek nincs honlapja, így egyéb referenciamunkáiról nem tudunk.

A GYSEV tenderén az Agro-Felcsút Kft. mellett indult a MÁV egyik leányvállalata, a MÁV FKG Felépítménykarbantartó és Gépjavító Kft., valamint egy német cég, a ROBEL Bahnbaumascinen GmbH is. A közbeszerzési adatbázisban elérhető értékelés szerint a ROBEL végül nem nyújtott be ajánlatot, a MÁV FKG pedig nettó 6,9 millió eurórért (2 milliárd forint) szállította volna a járműveket.

Az olcsóbb, nettó 5,5 millió eurós (1,65 milliárd forint) ajánlatot tevő Agro-Felcsút nyerte tehát a megbízást, amit ajánlata szerint gyakorlatilag teljes egészében egy francia cég, a Societe Des Anciens Etablissement L. Geismar fog elvégezni. Az elérhető hivatalos dokumentum szerint Mészáros cége az alábbi feladatokra veszi igénybe a francia alvállalkozót:

„kiajánlott járművek szállítása, gyártás, üzembe helyezés, próbák, kapcsolódó dokumentációk elkészítése, személyzet oktatása, szükséges szoftverek szoftverkövetése, adott feltétfüzetben meghatározott karbantartási szolgáltatások”

Erdélyi Katalin

A céginformációt az Opten szolgáltatta.

Megosztás