Egyéb

Feljelentették a cirkuszt az állatvédők, mert nagyon sovány az elefánt

 

A cirkusz azzal védekezik, hogy csupán véletlen előnytelen fotó lehetett az egyik elefántjukról, ami miatt az Állatmentő Liga feljelentést tett. Veresegyházon jártunk, mi is fotóztunk.

Az Állatmentő Liga civil szervezet feljelentést tett ismeretlen tettes ellen állatkínzás gyanújával a Magyar Nemzeti Cirkusz tevékenységével kapcsolatban az mno.hu-n a napokban megjelent képgaléria alapján.

Az állatvédőkörökben nagy felzúdulást keltett képgaléria felvételei az ifjabb Richter József nevéhez fűződő cirkusz fellépésén és előkészületein készültek a Papp László Budapest Sportarénában. A felvételeken az elefántok, különösen az egyik példány rossz általános állapotúnak, soványnak és meggyötörtnek tűnik.

A cirkusz azzal védekezett facebookos posztjában, hogy véletlenül volt előnytelen a felvétel, állataiknak jó dolguk van, aki nem hiszi, megnézheti Veresegyházon, ahová nemrég vonultak föl.

Így tettünk. A sétálóktól kötéllel elválasztott területen álldogáló példánnyal találkoztunk, az ő állapota az mno-s képeken látszónál nem tűnt sokkal jobbnak. Mivel nem vagyunk elefántszakértők, kerestünk egy szakembert, akinek elküldtük a képet.

Az inkognitójához ragaszkodó – de a cirkuszokkal egyébként nem ellenséges – szaksegítőnk mindössze annyit írt, hogy „ez azért szarul néz ki”.

 

elefant.veres_

 

Az egyik környékbeli állatvédő szervezet, az őrbottyáni Bottyán Equus lómenhely kurátora szintén körbenézett a veresi cirkuszi sátornál. Ő azt tapasztalta, hogy a cirkuszosok novemberi hidegben, szabad téren lovat mostak az autómosókban használatos magas nyomású slaggal, az állatvédő elmondása szerint hideg vízzel. Erről videót is posztolt saját oldalán.

Ifjabb Richter József a Délmagyarországban korábban arról nyilatkozott, hogy példát mutatna a többi cirkuszosnak állatjólétből.

Kapcsolódó cikkeink

Örülj, hogy nem vagy farkas Pécsen! – nincs szabály, hogy mikor lőhet az állatkert-igazgató

Az állam nem fizet a megkínzott lovak tartásáért

Rádi Antónia

Megosztás