közbeszerzés

200 millió forinttal drágult a Biodóm építése, mert az egyik kút vizében halálos baktériumot találtak

A Biodóm az állatkert saját projektje, ami hatalmas botrányt kavart azzal, hogy a kitalálása óta négyszeresére drágult. A kivitelezést Garancsi István cége, a Market Építő Zrt. végzi. A Biodóm építési költsége most 200 millió forinttal, 34,2 milliárdról 34,4 milliárdra emelkedett, mert a vízi  élővilágra veszélyes baktériumot találtak az egyik kútban, ami a medencék vízellátását biztosítaná. Korábban már két alkalommal kellett szerződést módosítani, mert „előre nem látható” probléma akadt a víz minőségével. 

A sajtószabadságért nem elég tüntetni, fizetni is kell érte – kattints ide a támogatási lehetőségekért!

A Pannon Park projekt a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) nagyszabású beruházása, a park kivitelezését a miniszterelnök barátjaként ismert Garancsi István cége, a Market Építő Zrt. és az annak tulajdonában lévő Vilati Szerelő Zrt. alkotta konzorcium nyerte el 2017 nyarán.

A fő attrakció, a Biodóm egy hatalmas méretű, átlátszó óriáskupola, ami négy összefüggő „buborékból” áll, alapterülete pedig 17 ezer négyzetméter. Az épület belseje a Kárpát-medence ősi élővilágát eleveníti majd fel. A Biodóm belső tereiben a kifutók mellett édesvízi medencéket alakítanak ki, de helyet kap egy több mint kétmillió literes cápamedence is. A medencéket a már megnyílt cápasuli nebulói, nagyrészt cápák, ráják és rajhalak fogják lakni, és az elképzelések szerint még tengeri teheneket is láthatnak majd itt a látogatók.

Négyszeresére drágult a projekt

A Pannon Park építését a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt projektté nyilvánította. A projekt eredetileg tervezett költsége 15,7 milliárd forint volt, de ennyiért nem találtak rá kivitelezőt. A Market végül 32,7 milliárdért vállalta, hogy 27 hónap alatt felhúzza a Biodómot. Az épületnek tavaly novemberre kellett volna elkészülnie.

Ez az összeg viszont nem fedi a teljes költségeket, hiszen hátra lesz még a növényesítés, a parképítés, a dekorációs és belsőépítészeti munkák, valamint az állatok beszerzése is. Tavaly Persányi Miklós, a FÁNK korábbi igazgatója közölte, hogy a kormány által eddig biztosított nettó 43,7 milliárd forinton felül még további mintegy 20 milliárdra van szükség a Pannon Park, és benne a Biodóm építésének befejezéséhez.

 

Akár 63 milliárd forintba is kerülhet az állatkerti Biodóm, ha egyáltalán sikerül befejezni

A kormány az állatkert igazgatóját okolja a Biodóm az eredetileg tervezett 12 milliárd forinthoz képest most már ötszörös drágulása miatt, és nem ad több pénzt az építkezésre. A főváros átvilágíttatja a projektet, és minden lehetőséget megvizsgál a minél költséghatékonyabb befejezés és üzemeltetés érdekében.

A drágulást már sem a kormány, sem a főváros nem akarta finanszírozni, ezért hatalmas botrány lett. A főváros felkérte a tulajdonában lévő Enviroduna Beruházás Előkészítő Kft-t, hogy világítsa át a projektet, és vizsgálja meg a lehetőségeket a minél költséghatékonyabb befejezés és üzemeltetés érdekében. A vizsgálódások a mai napig tartanak, időközben pedig Persányi Miklós lemondott – a hivatalos indoklás szerint a távozása hátterében egészségi okok álltak.

 

Iratokat foglalt le a NAV a Fővárosi Állat- és Növénykertben, feljelentéseket kapott a rendőrség

Az Átlátszó értesülése szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói 2019-es iratokat foglaltak le a számviteli rend megsértésének gyanúja miatt hétfőn a Fővárosi Állat- és Növénykertben (FÁNK). Nemrég lapunkhoz több feljelentés is eljutott, amelyekben az intézményen belüli állítólagos szabálytalanságokról írnak. A FÁNK megkeresésünkre elismerte, hogy több ügyben is vizsgálat folyik.

Mindeközben az építkezés költsége tovább drágult, előre nem látható körülmények miatt a kivitelezés ára nettó 204 millió forinttal, nettó 34,247 milliárd forintról nettó 34,451 milliárd forintra emelkedett

– derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben nemrég megjelent tájékoztatóból.

A baktérium veszélyes a vízi élővilágra

A hatalmas medencéket a tervek szerint nem csapvízzel, hanem három fúrt kútból töltenék fel. A módosítást tartalmazó dokumentum szerint a Bálint Analitika Kft. 2020. januári mintavételei alapján a B3 jelű kút vizéből vett mintában Clostridium spóra volt kimutatható (5 db/100 ml mennyiségben).

A mérések alapján készült februári szakvélemény alapján a kút csak tartalékként, korlátozott mennyiségi kapacitással és időtartammal üzemeltethető. Egy júliusi szakvélemény szerint viszont a kút egyáltalán nem használható a létesítmény üzemeltetéséhez, hiszen finoman fogalmazva sem a legjobb ötlet a rendkívül érzékeny vízi élővilágot és a Clostridium spórákat egy medencébe rakni.

„Az akkreditált mérések által kimutatott Clostridium spóra szennyezés által előidézhető kórképek állatkerti körülmények között nehezen, nagyon körülményesen vagy egyáltalán nem kezelhetőek, ugyanakkor fatális kimenetelűek lehetnek.” – áll a dokumentum.

A kút használatát a főállatorvos is kockázatosnak tartotta. A kormányhivatal oldalán szereplő információk szerint az emberi ürülékkel fertőzött talajnál bemosódással jutnak a vízbe a clostridiumok. Jellemző tulajdonságuk, hogy spórát (különösen ellenálló baktériumalakot) képeznek, így a külső behatásokkal, például a fertőtlenítéssel szemben is rendkívül ellenállóak.

A Clostridium difficile-fertőzést egy Clostridium törzsbe tartozó Gram-pozitív baktérium okozza. A baktérium emberről emberre is terjed, és ez az egyik leggyakoribb kiváltó oka a kórházi fertőzéseknek: a kórokozó olyan álhártyás vastagbélgyulladást okoz, amely komoly hasmenéssel jár, súlyos esetben halálhoz is vezethet.

Mivel a kút nem vethető be tartalékként, a létesítmény kútvízzel történő ellátása nem biztosítható teljeskörűen, a vízhiányos helyzet megoldásához pedig egy sóvisszamosó rendszer beépítése szükséges.

A nagy térfogatú sós vizes medencék szűrőinek visszaöblítésekor nagy mennyiségű sós szennyvíz keletkezik, ami csak felhígítva kerülhet a csatornába. A keletkező öblítő vizet a cápamedence esetén a megengedett kibocsátási határérték miatt 14-szeresére, míg a fókamedencénél 10-szeresére kell hígítani. Az öblítő víztisztító rendszerrel ez a sós szűrlet megtisztítható, így a víz újra felhasználhatóvá válik. Ennek eredményeképpen lecsökken a hígításhoz szükséges víz mennyisége és az üzemeltetés során jelentős mennyiségű vizet lehet megtakarítani. A sóvisszamosó rendszer kiépítésével a napi vízfelhasználás jelentősen csökkenthető, ebben az esetben a két darab kút váltott működéssel is képes kiszolgálni a szükséges vízmennyiséget.

Garancsi István cége az állami közbeszerzések visszatérő nyertese

Az Opten adatbázisa szerint a Market Építő Zrt. nettó árbevétele 2018-ban 138,5 milliárd forintra rúgott, 2019-ben pedig már 188,7 milliárd forint lett.

A cég 2018-ban 6,8 milliárd forint, 2019-ben pedig 7,1 milliárd adózás utáni eredményt ért el. A nyereségből 5,3 milliárd forint osztalékot vettek ki legutóbb a tulajdonosok. Ebből az összegből már majdnem lehet egy olyan 7 milliárd forintos luxusjachtot venni, mint a Mészáros Lőrinc és Szijjártó Péter által is használt Lady Mrd.

A Market többségi tulajdonosa Garancsi István, akinek érdekeltségei az elmúlt években számtalan állami pénzből finanszírozott munkát nyertek el. A Market Zrt. építi fel a Népliget mellett a százmilliárdos kézilabdacsarnokot: a létesítményt a 2022-es férfi kézilabda-Európa-bajnokságra húzzák fel, de a Market építette a Groupama Arénát, és a Dagály Arénát is.

Kétszer már benézték a vízminőséget

Ha belenézünk a közbeszerzési értesítőbe, akkor láthatjuk, hogy a pannon Park vonatkozásában Garancsi cégével kétszer módosították már a vállalkozási szerződést a víz minősége miatt. Először 2018 decemberében, miután a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) jelezte, hogy nem tudja az ígért hőmérsékleten biztosítani a vizet, csak magasabb hőmérsékletű vízzel tud szolgálni. „Az előre nem látható probléma” esetében arra jutottak, hogy alternatív megoldással biztosítják az épület fűtéséhez szükséges a vizet. A második szerződésmódosítás 2019 augusztusában történt, addigra már az is kiderült, „hogy olyan magas a vas- és mangántartalma a kútvíznek, hogy többlet vízgépészeti rendszerek, plusz vízgépház és többlet víztározó kialakítás szükséges.”

Legutóbb idén júniusban módosították a szerződést, amely szerint 690 millióval magasabbra, nettó 34,2 milliárdra emelkedett az ár, és az átadási határidőt idén augusztus végére tolták ki.

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A biodóm a Róbert Károly körúti felüljáró felől (fotó: Átlátszó/Zsilák Szilvia)

Ha már egyszer itt vagy… Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás