közbeszerzés

500 millió forint uniós pénzből vizsgáltatja meg a NAIH az információszabadságot

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság az indoklásban azt írja, hogy az átfogó vizsgálat „elengedhetetlen abból a szempontból, hogy felszínre kerüljenek az esetleges problémák és hátráltató tényezők”. A nettó 506 millió forint értékű közbeszerzést az Ex Ante Tanácsadó Iroda Kft. és a HBH Stratégia és Fejlesztés Kft. párosa nyerte, a projektet az Európai Unió finanszírozza.

Támogatási kampány

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 2020 októberében írt ki nyílt közbeszerzést „a közérdekű és közérdekből nyilvános adatok közzétételi kötelezettségének vizsgálatát szolgáló, komplex elemző kutatások és a kutatások eredményeinek szakmai megvalósítása” tárggyal.

A hirdetmény szerint „Az információszabadság gyakorlati megvalósulásának átfogó vizsgálata elengedhetetlen abból a szempontból, hogy felszínre kerüljenek az esetleges problémák és hátráltató tényezők, melyek beazonosítását követően célzott megoldási javaslatok megfogalmazásával a hozzáférhetőség javíthatóvá, a folyamatok optimalizálhatóvá válhatnának.”

„A projekt hozzájárul az információszabadság társadalmi kontrollfunkciójának erősítéséhez, a közszféra transzparenciájának, a jó kormányzás elvének megvalósulásához.”

Ugyanitt a NAIH azt írja, „komplex kutatási-elemzési tevékenység végrehajtásával, 4 db alkalmazott kutatás segítségével kívánja feltárni a közzétételi kötelezettségek érvényesülését, a közérdekű adatigénylések teljesítését, illetve az információszabadság érvényesülését gátló tényezők ellen való fellépést segítő gyakorlattal kapcsolatos jelenlegi helyzetet. Ezen tájékoztatási kötelezettségek gyakorlati megvalósulásának átfogó országos és minden kötelezetti kört érintő vizsgálata időszerűvé vált Magyarországon.”

A kutatást az Európai Unió finanszírozza „Az információszabadság hazai gyakorlatának feltérképezése és hatékonyságának növelése” című, KÖFOP-2.2.6-VEKOP-18-2019-00001. számú kiemelt projekt keretében.

Ma jelent meg a tender eredménye az európai uniós közbeszerzési értesítőben:

2021. január 27-én a NAIH szerződést kötött a nyertesekkel, az Ex Ante Tanácsadó Iroda Kft. és a HBH Stratégia és Fejlesztés Kft. kettősével, akik nettó 506 millió forintért végzik el a munkát.

A nyertes cégek feladata lesz többek között a teljes állami és önkormányzati szféra közzétételi gyakorlatának vizsgálata, az adatigénylés folyamatával, korrekciós mechanizmusokkal kapcsolatos hazai/nemzetközi tapasztalatok, ismeretek feltárása, szakmai rendezvények szervezése, és az állampolgárok tájékoztatása.

Az Ex Ante Kft. tulajdonosai Róka László, Barna-Lázár Zoltán, Janza Frigyes és Kézy Béla. A 2002-ben alakult cég nettó árbevétele az elmúlt öt esztendőben 167 és 793 millió forint között mozgott, adózott eredménye pedig 4 és 161 millió forint között volt. Az 1990-ben alakult HBH Kft. tulajdonosai Jónás Viktória, Hollai Krisztina, dr. Hitesy Ágnes és Kostenszky Eszter. A társaság évi nettó forgalma 2015 óta 190 és 536 millió forint között volt, adózott eredménye pedig 4 és 57 millió között alakult.

A nyertes duó ajánlatában az áll, hogy alvállalkozóként közreműködik majd a kutatásban a Simple Smart Kft., F.E. magánszemély, valamint a Schiffer és Társai Ügyvédi Iroda, amelynek tulajdonosa Schiffer András volt LMP-s politikus.

„Cél olyan eredmények előállítása, amelyek iránymutatók az információszabadság hazai gyakorlatának kiterjesztése, fejlesztése tekintetében és gátat képeznek az információszabadságot esetlegesen korlátozó tényezők előtt” – olvasható az eredménytájékoztatóban.

Az információszabadságot jelenleg egyébként leginkább maga a kormány korlátozza azzal, hogy a koronavírus-járványra hivatkozva meghosszabbította a közérdekű adatigénylések válaszolási határidejét 15 napról 45 napra, és ezt akár 90 napra is kitolhatja az adatgazda. Arról nem is beszélve, hogy nemrég az Alkotmánybíróság kimondta, hogy szerintük rendben van, hogy a kormány 30 évre (!) titkosította a Paks2-projekttel kapcsolatos iratokat, és olyan egyértelműen közérdekű adatokért is perelnünk kell, hogy miért adott az állami Szerencsejáték Zrt. 170 millió forintot a kormány kedvenc civiljeinek.

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke átveszi az újabb 9 évre szóló kinevezését Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában 2020. október 28-án. (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Megosztás