cikkünk nyomán

Átlátszós adatigénylésből derült ki, hogy a magyar kormánynak is dolgozott Trump új kémfőnöke

2018-ban számoltunk be arról, hogy kétmilliárd forintot költött el 2015 óta a magyar adófizetők pénzéből az Egyesült Államokban a Magyar Foundation of North America (MFNA) nevű nonprofit szervezet. A magyar állami támogatás hivatalos célja az, hogy az amerikai bejegyzésű alapítvány a magyar kultúrát népszerűsítse Amerikában, kapcsolatot tartson a magyar származású amerikaiakkal, illetve a magyar-amerikai kapcsolatok szorosabbra fűzésén dolgozzon.

Két éve annak próbáltunk meg utánajárni, hogy mire költötte az alapítvány ezt a kétmilliárd forintot. Az alapítvány működését felügyelő Külgazdasági- és Külügyminisztériumtól kétszer is közérdekű adatigénylés keretében kértük az MFNA beszámolóit és pénzügyi elszámolásait, és megszereztük az alapítvány által az Egyesült Államokban benyújtott adóbevallásokat. Ezekből kiderült, hogy a szervezet vezetői ezer szállal kötődnek Arthur J. Finkelsteinhez, a néhai republikánus politikai stratégához, aki 2017-ben bekövetkezett haláláig a Fidesznek is dolgozott.

Titkolja a külügy, hogy mire költik a magyar állam százmillióit Finkelstein „gyermekei” az Egyesült Államokban

Kétmilliárd forintot költött el 2015 óta a magyar adófizetők pénzéből az Egyesült Államokban a Magyar Foundation of North America (MFNA) nevű nonprofit szervezet. Az állami támogatás hivatalos célja az, hogy az amerikai bejegyzésű alapítvány a magyar kultúrát népszerűsítse Amerikában, kapcsolatot tartson a magyar származású amerikaiakkal, illetve a magyar-amerikai kapcsolatok szorosabbra fűzésén dolgozzon.

A Quincy Intézet nevű amerikai think-tank (és ennek nyomán a Washington Post) hétfőn az Átlátszó cikkére és Kimittudos adatigénylésére hivatkozva arról írt, hogy Richard Grenell berlini amerikai nagykövet, akit Donald Trump amerikai elnök nemrégiben a titkosszolgálatok tevékenységét koordináló Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság megbízott vezetőjének is kinevezett, korábban a Capitol Media Partners nevű lobbicégével a Magyar Foundationnek is dolgozott. Grenell összesen több mint 668 ezer dollár jövedelemre tett szert a cégből, amiből 103 750 dollárt a magyar kormány által finanszírozott alapítványtól kapott PR-tevékenységért.

Grenell ennek ellenére nem jegyeztette be magát külföldi ügynökként a külföldi államok USA-beli lobbitevénységét szabályozó FARA-törvény alapján. Az amerikai lapoknak nyilatkozó források véleménye megoszlik arról, hogy ezt meg kellett-e volna tennie: a sztorit feltáró Quincy Intézet a Magyar Foundationnek a Külgazdasági és Külügyminisztérium által kiadott jelentésére hivatkozva azt állítja, hogy egyértelműen igen, hiszen a Grenell cégét megbízó, a magyar kormány által finanszírozott alapítvány célja az amerikai média és amerikai politikusok befolyásolása volt.

Címlapkép: Richard Allen Grenell, az Egyesült Államok nagykövete a berlini államfői rezidencián, a Bellevue-palotában, ahol Frank-Walter Steinmeier német elnök az új év alkalmából fogadja a diplomáciai testület tagjait 2019. január 14-én. MTI/EPA/Alexander Becher

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás