kultúrharc

A kormánypárt színházguruja elfoglalta az egyetemet is – utánajártunk Vidnyánszky Attila jövedelmeinek

Vidnyánszky Attila a Fidesz 2010-es kormányra kerülése után a párt hátszelével fokozatosan átvette a magyar színházi szakma feletti irányítást. Ennek legutolsó lépése, hogy őt nevezték ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemet tulajdonló alapítvány kuratóriumának vezetőjévé. Az intézmény és a szakma már az egyetem alapítványhoz kerülése ellen is tiltakozott, Vidnyánszky személye azonban tovább fokozta az ellenérzéseket, mert vele egyértelműen fideszes irányítás alá kerül a színiképzés (is). Az egyelőre nem nyilvános, hogy mennyi közpénzt kap ezért a megbízásért, de az Átlátszó elkezdett utánajárni, hogy mennyit keres egyéb pozícióiban. Meglepő, de nem sokat.

Támogatási kampány – fizess elő az Átlátszóra, kattints ide a támogatási lehetőségekért! Ha olvasóink 1 százaléka rendszeresen küldene havi 1 ezer forintot, többet nem kellene pénzt kérnünk.

Az addigi fenntartó, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) május 27-én jelentette be, hogy benyújtott egy törvénytervezetet a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE)  modellváltásáról. A javaslat értelmében az SZFE szeptember 1-től alapítványi tulajdonba kerül, és a tárca szerint ezzel az intézmény versenyképesebb lesz. Palkovics László ITM-miniszter júniusban azt közölte, hogy az átalakításnak köszönhetően nagyobb lesz az SZFE önállósága, és stabil a finanszírozása.

Az ötlet nem nyerte el sem az egyetem vezetése, sem a (jelenlegi és volt) hallgatók, sem a színházi szakma jelentős részének tetszését, azonban hiába tiltakoztak, a modellváltásról szóló törvényjavaslatot július elején elfogadta a parlament. A hónap végén pedig a minisztérium kinevezte az új tulajdonos, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumát, amelynek vezetője a Fidesz maximális támogatását élvező és azt teljes mértékben viszonzó Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója lett.

Augusztus végén a 444 egy remek portrécikkben vette végig, hogy a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után Vidnyánszky hogyan vette át fokozatosan a magyar színházi szakma irányítását, és miként vált mára a terület teljhatalmú urává.

Ennek következő állomása az SZFE vezetésének átvétele, de emellett is több fontos posztot tölt be a kormánypártnak kedves Vidnyánszky, akinek pozícióit Schilling Árpád rendező gyűjtötte össze:

  • a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház főrendezője,
  • az Emberi Erőforrások döntés-előkészítő testületének, a Színházművészeti Bizottságnak, és a színházművészet szakmai érdekeinek védelmét ellátó Magyar Teátrumi Társaságnak elnöke,
  • a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának művészeti rektorhelyettese,
  • a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó művészeti vezetője,
  • a Nemzeti Színház vezérigazgatója,
  • a Színház és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke

Igyekeztünk utánajárni, hogy melyik pozíció mennyi bevételt jelent a kormány kegyeiben fürdőző Vidnyánszkynak, ezért közérdekű adatigénylésekben kértük ki a felsorolt intézményektől a juttatásait.

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

 

A bürokrácia egyébként is lassan forgó, de a közérdekű adatok nyilvánosságát firtató érdeklődések során még a szokásosnál is döcögősebben mozduló kerekei viszont hosszú hetek alatt sem dobták ki a pontos összegeket.

Adatigényléseink nyomán mindössze annyi derült ki eddig, hogy Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház vezérigazgatójaként havi bruttó 1,5 millió forintot keres, az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Színházművészeti Bizottságban betöltött pozíciójáért egyszeri bruttó 500 ezer forintot kapott, a Kaposvári Egyetemen pedig díjazás nélkül látja el megbízatását, és a Déryné Programban is nulla forintért tevékenykedik.

Egyelőre tehát nem kerültek elő óriási összegek, bár az Átlátszó több adatigénylése még válaszra vár. Ki tudja mennyi juttatást kap majd Vidnyánszky az SZFE irányításáért, de a színiképzés feletti hatalom megszerzése amúgy is inkább szimbolikus jelentőségű.

Ezrek tiltakoztak vasárnap Budapesten élőlánccal a SZFE átalakítása ellen

Élőlánccal tiltakoztak a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok vasárnap délután Budapest belvárosában. A tiltakozást élőben közvetítettük a Facebookon.

Erdélyi Katalin

A cikk rövidített verziója a IX. kerületi önkormányzat lapjában, a 9 magazinban is megjelent. Címlapkép: Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója a színház, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a debreceni Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. közös sajtótájékoztatóján a debreceni Kölcsey Központban 2020. június 22-én. (fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogatási kampány – fizess elő az Átlátszóra, kattints ide a támogatási lehetőségekért! Ha olvasóink 1 százaléka rendszeresen küldene havi 1 ezer forintot, többet nem kellene pénzt kérnünk

Megosztás