budapest

Pikó az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárhoz fordult Iványiék ügyében

Frappáns kommunikációs húzással állt ki Iványi Gábor egyháza és az Oltalom Karitatív Egyesület mellett a józsefvárosi polgármester.

Támogatási kampány

Facebookon is közzétett levélben fordult a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) ügyében Pikó András józsefvárosi polgármester Azbej Tristan az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárhoz pénteken.

A tavaly, ellenzéki összefogással megválasztott polgármester azt írja: a MET „és annak karitatív szervezete, az Oltalom Karitatív Egyesület komoly veszélybe került. Hiába várják évek óta az egy százalékos felajánlásokon keresztül az őket és tevékenységüket tisztelő magyar állampolgárok milliárdos támogatását, ettől adminisztratív úton megfosztják őket.”

„Emiatt folyamatos anyagi nehézségekkel kell szembenézniük, a helyzetük odáig súlyosbodott, hogy közüzemi számláikat sem tudják kifizetni. Ezért most a Nemzeti Közművek ki akarja kötni az épületeiket a gázszolgáltatásból, veszélyeztetve az óvodáik, iskoláik és hajléktalanellátó intézményeik működését. „

Pikó András levele. Forrás: Pikó András / FB

Pikó levele forma szerint tájékoztatni kívánja és közös megoldáskeresésre kéri az államtitkárt. Az üzenetnek nyilvánvalóan nem lesz az az eredménye, hogy a MET-et szakmányban vegzáló kormány keresztényügyi államtitkára váratlanul szembefordul a miniszterelnök politikájával. Ugyanakkor a levél ügyes kommunikációs megoldással mutat rá a szavakban keresztény kormányzat álszentségére. Az üzenet szövege arra is utal, hogy az ellenzéki többségűvé lett budapesti fővárosi és kerületi önkormányzatok ellen adminisztratív eszközökkel háborút viselő központi kormányzat láthatóan a legelesettebeket sem átallja felhasználni a céljaihoz.

Ahogy Pikó írja, „humanitárius katasztrófa alakulhat ki Józsefvárosban és a fővárosban. Senkinek sem lehet érdeke óvodák és iskolák bezárása, valamint beteg, hajléktalan emberek utcára kényszerítése”. Eközben nyilvánvaló, hogy ha nagyon szegény, többszörösen hátrányos helyzetű, gyakran cigány gyerekek a speciális pedagógiai igényeikre tekintettel kitalált iskola helyett a városban kóborolnak, vagy a MET intézményeiben szállásra lelő többszáz hajéktalan egyik napról a másikra felbukkan az utcákon, azt a kormánybarát média munícióként tudja használni az új város- és kerületi vezetések ellen.

Iványi nemrég azt nyilatkozta, hogy a hiányzó, közel százmilliós összeget

„megpróbáljuk valahogy összegyűjtögetni, bár én nem örülök annak, hogy ráterheljük a lakosság jóindulatú részére, miközben valamennyiünk közpénzéből a kormány tetszése szerint finanszírozgat olyasmiket, ami nem megtérülő dolog”.

Az Iványi Gábor metodista lelkész vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és a vele szimbiózisban létező Oltalom Karitatív Egyesület ismeretesen régóta szálka Orbán Viktor miniszterelnök szemében. A nyolcvanas években Orbán és Iványi személyesen ismerték egymást, a lelkész keresztelte a későbbi miniszterelnök első két gyermekét.

Iványi később azt mondta, csalódott Orbánban, és a mai napig rendszeresen bírálja a miniszterelnök politikáját. Az egymást követő Orbán-adminisztrációk pedig változatos rendelkezésekkel próbálják ellehetetleníteni az egyház működését. Az egyházak szabályozásának 2012-es megváltoztatásakor a MET elvesztette egyházi státuszát, amelyet azóta jogi úton próbál visszaszerezni.

Amikor két éve elnyerte a magyar segélyszervezetek képviselőiből álló zsűri adományozta Jószolgálat-díjat, ezt írták az Oltalom Karitatív Egyesületről:

„A nyolcadik kerületben működő szervezet a rendszerváltáskor jött létre, azzal a céllal, hogy olyan embereket támogasson, kiket mások magukra hagytak. Ott vannak a kiszolgáltatott vagy veszélyeztetett élethelyzetben levők mellett, időseket, hátrányos helyzetű gyerekeket, hajléktalanokat, katasztrófa által sújtottakat, menedékkérőket, szegényeket és betegeket is segítenek.”

Az Oltalom tevékenységének jelentős része Józsefvárosban, Pikó András kerületében történik, itt például több hajléktalanszállójuk is van. A MET fenntartásával óvodát és iskolákat is üzemeltetnek, a kőbányai Wesley János Általános Iskola is hozzájuk tartozik. Ide halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek járnak, például a szomszédos Hős utcai nyomortelepről is több tucatnyian.

Sarkadi Nagy Márton

Címlapkép: Pikó András még politikai pályafutása előtt, 2018-ban az Oltalom egyesületnél tartott egy rendezvényen. Forrása: Beteg voltam és meglátogattatok / FB

Megosztás