koronavírus

A járvány miatt sokkal több gyógyszer kell a tüdődaganatos betegeknek

Tavaly ősszel a NEAK keretmegállapodást kötött a tüdődaganatos betegek kezelésében használt gyógyszer beszerzésére, aztán jött a koronavírus, ami a krónikus betegekre különösen veszélyes. Az orvos-beteg találkozók csökkentése érdekében a NEAK engedélyezte a többhavi gyógyszerfelírást, aztán meglepődött, hogy a doktorok élnek a lehetőséggel, és “előre nem látható mértékben” megnövekedett a gyógyszerigény.

 

A sajtószabadságért nem elég tüntetni, fizetni is kell érte – kattints ide a támogatási lehetőségekért!

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) tavaly szeptemberben kötött keretszerződést több gyógyszercéggel tízféle hatóanyag(ú készítmények) beszerzésére 9 hónap aktív időszakra és 4 hónap passzív időszakra vonatkozóan. A közbeszerzésnek a tüdődaganatosok kezelésében használt alektinib nevű hatóanyag vásárlására vonatkozó részét egyetlen pályázóként a Roche (Magyarország) Gyógyszer- és Vegyianyagkereskedelmi Kft. nyerte nettó 1,1 milliárd forintos ajánlattal.

Az uniós közbeszerzési értesítőben nemrég megjelent tájékoztatás szerint a NEAK ezt a megállapodást idén július elején módosította a céggel.

A tavaly rendelt alektinib mennyiségét és a keretösszeget is megemelték közel 40 százalékkal, utóbbi így 1,54 milliárdra forintra nőtt.

Az indoklás szerint a járvány miatt “a krónikus betegek fokozott, egyre nagyobb életveszélynek vannak kitéve. A veszélyeztetettség az onkológiai, hematológiai és gyulladásos betegségben szenvedőket érinti kiemelten, ezen betegkör kezeléséhez elengedhetetlenül és feltétlenül szükséges a terápiájuk alapját képező tételes elszámolású hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerek folyamatos és biztonságos, természetben történő biztosítása az ellátó kórházak és a betegek részére. “

Mint írják, “a NEAK a folyamatos és biztonságos betegellátás érdekében több intézkedést is bevezetett annak érdekében, hogy a betegek minél kevesebb orvos-beteg találkozó alkalmával, az otthonuk minél kevesebb elhagyása mellett juthassanak hozzá az életmentő gyógyszeres terápiájukhoz.”

Az egyik ilyen intézkedés az volt, hogy az orvosok már nem csak 1 havi gyógyszeradagot írhatnak fel a betegeiknek. Ezután – nem meglepő módon – azt tapasztalta a NEAK, hogy az orvosok élnek a lehetőséggel, és 3 vagy 6 havi gyógyszeradagokat írnak fel.

Ezzel a következménnyel a gyógyszerfelírási korlát eltörlésekor valószínűleg nem kalkuláltak az illetékesek, mert a most megjelent dokumentum szerint “Mindezek következtében jelentősen, előre nem látható mértékben és mennyiségben emelkedett a gyógyszerigény”.

Az alektinib hatóanyagú, tüdődaganat kezelésére használt gyógyszer esetében a kezelés folyamatossága elengedhetetlen. Ahogy a NEAK által megjelentett tájékoztatóban áll: “A kezelés megszakítása, elmaradása esetén a betegek állapotában visszafordíthatatlan állapotromlás állhat elő, biológia terápiás kezelések megszakítása esetén a betegek immunrendszerének legyengült állapota miatt akár az elhalálozás kockázata is felmerülhet, különös tekintettel a krónikus betegek járványügyi veszélyeztetettségére.”

A tüdődaganatos betegek zavartalan gyógyszerellátása érdekében a tavaly ősszel rendelt 25 256 000 mg keretmennyiséget most 35 168 000 mg-ra emelték. Emiatt az eredeti nettó 1,1 milliárd forintos keretösszeg 434 millió forinttal 1,54 milliárdra nőtt. A szerződés időtartamát is meghosszabbították 9 hónappal: 2021. március 23. napjáig tartó aktív, és 2021. július 23. napjáig tartó passzív időszakra.

Erdélyi Katalin

A címlapkép illusztráció. (forrás: pixabay.com)

 

Ha már egyszer itt vagy…Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás